Србија

Звездан Јовановић на суђењу питао Чеду Јовановића да ли је наручио убиство Шљуке

– Овај дан је мој.

Овим речима је некадашњи припадник ЈСО, помоћник команданта за специјалне операције Звездан Јовановић, почео вишечасовно испитивање лидера ЛДП Чедомира Јовановића о догађајима који су претходили, како тврди Специјално тужилаштво за организовани криминал, оружаној побуни „црвених беретки“, половином новембра 2001. године.

Чедомир Јовановић, некада сиромашни студент, који је постао један од најбогатијих људи у Србији за свега неколико година, је рекао да је „оружана побуна“ ЈСО била увод у дестабилизацију државе, те је довела до атентата на премијера 2003.

Звездан Јовановић, који је одбио да изнесе одбрану на почетку процеса, а ћутао током суђења за убиство премијера Ђинђића у ком је без конкретних доказа осуђен да је испалио смротносни хитац, у понедељак није штедео свог презимењака. Већину питања извлачио је из сведочења сведока сарадника Дејана Миленковића Багзија на основу којих су и донете правноснажне пресуде.

– Сведок сарадник Дејан Миленковић Багзи је у поступку пред овим судом изјавио да вам је по Чуметовом налогу дао пиштољ и 1.000 марака – рекао је Звездан Јовановић.

– Дајте мало боље – одговорио му је Чедомир Јовановић.

Председник већа Владимир Вучинић скренуо је оптуженом пажњу на то да не прави компарацију у предметима.

– Да ли је тачно да сте од Душана Спасојевића наручили убиство Шљуке? – поново се припадник бивше ЈСО позвао на сведочење заштићеног сведока, настојећи да оспори кредибилитет сведока тужилаштва.

– Никад у животу са Душаном Спасојевићем нисам водио разговоре мимо ових о којима сам овде говорио. Не знам каква би моја жртва могао да буде тај Шљукић – замуцао је Чеда.

Оптуженог Јовановића је занимало и да ли је тачно да му је заштићени сведок Љубиша Буха Чуме нудио помоћ у рекетирању Драгољуба Марковића за 150.000 евра, на шта је лидер ЛДП одговорио да није. Исти одговор поновио је и када га је презимењак упитао да ли је тачно да је Багзију дао оружје заплењено из полицијске станице Стари град.

– У истрази сте на 230. страни рекли да се ваша функција шефа одборничке групе односила и на то да координирате између министарстава и Владе – питао је отужени Јовановић.

– С обзиром на то да тада у систематизацији државне администрације није постојало место за односе са убицама, онда смо били принуђени да тако радимо – одговорио му је иронично сведок Јовановић.

– Да ли је тачно да је хапшење браће Бановић била политичка одлука? – наставио је оптужени Јовановић.

– Наравно да је та одлука донета политички, а не у МУП – одговорио је лидер ЛДП.

Припадника расформиране ЈСО интересовало је и да ли је Јовановић знао да је тадашњи Савезни уставни суд (СУС), само два дана пре хапшења браће Бановић, прогласио изручење некадашњег председника СРЈ и Србије Слободана Милошевића Хагу противуставним. Сведок је одговорио да је СУС „друга страна батине која је спречавала трансформацију Србије“.

Јовановић је испричао и да је на једном од састанака са функционерима МУП стекао утисак да командант Жандармерије Горан Радосављевић Гури „није нелојалан“, али је потпуно неспособан да контролише све што се догађало.

РЕАГОВАО И ЛЕГИЈА

Већ на почетку Јовановићевог сведочења, првооптужени Милорад Улемек Легија, који такође није изнео одбрану, затражио је реч. Приговорио је да заменик специјалног тужиоца Димитрије Попић поставља сугестивна питања.

– Ако му поставља питања, не мора да каже шта је била тема састанка и остало, већ да га пита шта се десило – рекао је Легија, а одмах му се придружио и адвокат Градимир Налић, који брани Мићу Петрарковића.

– Ево, Легија ме предухитрио – устао је Налић.

– Тужилац све време подсећа сведока.

Испровоциран, одреаговао је и тужилац:

– Ја заиста сматрам да постављам питања у кругу дозвољеног. Ништа не додајем и не измишљам.

На крају, судија Владимир Вучинић ипак је упозорио тужиоца да цитира страницу на којој је откуцана изјава на коју се позива.

Како је Звездану подметнут ласерски даљиномер!

Коментари (3)

  1. Корнелиjе Кодреану каже:

    Звездане брате што не баци баксуза кроз прозор кад си могао

  2. Zoran каже:

    Слобода за Звездана!

  3. slavko каже:

    ceda ubijo dindida preko crvene bande i britanije uzo pare i sad ga nesme niko da dira od unje i britanije

Напиши коментар