Србија

КАПЕТАН ДРАГАН ХОЋЕ СЛОБОДУ ЗА ЛЕГИЈУ И ЗВЕЗДАНА: Они су хероји, због њих ћу ставити све на коцку!

Он истиче да Легију и Звездана познаје још са ратишта.


Они су се борили и против Шиптара, усташа, балија и против НАТО! Капетан Драган / Фото: Дејан Бриза/Ало

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, каже да ће лично гарантовати да Милорад Улемек Легија и Звездан Јовановић Звеки, буду пуштени на условну слободу! Легендарни Кеп, који је у марту изашао из хрватског затвора, објашњава да ће то захтевати јер су Легија и Звездан велике српске патриоте и хероји који су бранили Србију.

– Прихватам да им будем гарант, ставићу све што имам на коцку! Сигуран сам да ће ако мени Легија и Звездан дају реч то и испоштовати. У случају пуштања, они би имали рестрикције. Ред је да последњи део живота проведу на слободи, да им се бар то што су носили српску униформу и стављали живот на коцку узме као олакшавајућа околност, а не отежавајућа – каже Капетан Драган.

Он истиче да Легију и Звездана познаје још са ратишта.


Капетан Драган каже да се Легија се показао као изузетан борац / Фото: Profimedia

– Познајем обојицу. Нисам био другар са њима и знам шта су радили, што је најважније. Звездан је био на неким мојим курсевима. Он је скроман и частан полицајац од убеђења и сигуран сам да никад ништа непоштено не би урадио. Ако је ишта урадио, онда је то учинио из убеђења. Звездан је за мене херој! Сматрам да је крајње време да после 16-17 година њих двојица буду пуштени на слободу. То су наши хероји. Они су се борили и против Шиптара, усташа, балија и против НАТО! Заслужују да им то не буде отежавајућа околност. То је срамота! – истиче Кеп.

Упитан да ли то значи да су Легија и Звездан неправедно осуђени, Васиљковић каже:


Кеп истиче да је Звездан Јовановић Звеки скроман и частан полицајац од убеђења / Фото: Profimedia

– Ја не улазим у њихову кривицу. Не знам да ли има њихове кривице у убиству Ђинђића, не могу да кажем, било би неодговорно. Немам довољно информација, то што знам из медија је врло мало. Убеђен сам да је отежавајућа околност за њих њихов патриотизам и то је погрешно. Сматрам да ко год почини кривично дело треба да одговара. И зато не желим да о томе полемишем јер немам довољно елемената, нисам судија и нисам квалификован. Шта мене брине, шта ме дотиче и шта ме вређа? Мој утисак из свих разговора које сам имао о томе је да је неспорна чињеница да су они носили српску униформу, да су стављали свој живот на тацну бар 100 пута у одбрани Србије, а да им се то узима као отежавајућа околност, а не као олакшавајућа. Та отежавајућа околност, то је једино што мени смета. Нисам за то да се њихов патриотизам користи као отежавајућа околност – наглашава Кеп.

Открива нам и како је упознавао Легију и да ли ће их посетити у затвору.

– Био сам 1993. у једној операцији са њима, на Ражевљевој глави у Равним Котарима, и Легија се показао као изузетан. Осећам обавезу да посетим све људе који су били тамо због свог патриотизма и јер су Срби. Патриотизам је био отежавајућа околност и то морамо да исправимо. Постоји начин да се одреде рестрикције, да се сви осећају безбедно – закључује Васиљковић.

Амери помиловали свог масовног убицу из Вијетнама

Молио бих вас да погледате пример Ми Лају. То је најгори злочин у Вијетнамском рату, а односи се на масовно погубљење вијетнамских цивила које је извршила војска САД 16. марта 1968. Процене о броју убијених особа крећу се од 347 до 504. Вилијам Кејли је оптужен на америчком суду због убиства и осуђен је на доживотни затвор, али је пуштен након само три и по године притвора. Тада је речено: „Он је носио америчку униформу, борио се за земљу, он ће казну издржати у кућном притвору са рестрикцијама.“ После четири дана је пребачен у кућни притвор, са рестрикцијама. Не кажем да тако треба да буде у случају Легије и Звездана. Постоји начин да се одреде рестрикције, да се сви осећају безбедно. Да се каже: „У реду, ми ћемо њега да пустимо на условно, да има гаранте.“

Ало


Мајицу КАПЕТАН ДРАГАН можете наручити овде

Коментари (2)

  1. Milutin каже:

    Zvezdan je heroj i ovo NU je namešteno

  2. Duki каже:

    Nase vlasti su radile protiv nasi heroja .a trebali bi samo da pogledaju sta su radile vlasti republika bivse juge za svoje.

Напиши коментар