Србија

Легија тражи ново суђење

Милорад Улемек Легија

Милорад Улемек Легија уложио је жалбу Уставном суду Србије, којом тражи ново суђење за убиство Ивана Стамболића и покушај убиства Вука Драшковића у Будви 2000. године. Уставни суд тренутно разматра његову жалбу.

Легијин адвокат Александар Ковачевић изјавио је да траже понављање суђења, јер је пресуда у трећем степену, пред тадашњим Врховним судом, донета незаконито.

– Суд је у случају Милорада Улемека применио строжи закон и осудио га на 40 година, иако је требао да примени блажи, према којем је највећа запрећена казна 15 година затвора за дело за које се терети. Поред тога, суђење треба да се понови јер су се појавили нови докази – рекао је Ковачевић.

Одбрана захтева да Уставни суд преиначи одлуку и примени блажи закон у случају бившег команданта „Црвених беретки”.

– То ништа не мења у случају мог клијента, који је осуђен у два друга случаја (убиство Зорана Ђинђића и злочини земунског клана), али треба да се испоштује закон – наводи адвокат Ковачевић.

Ново суђење тражи и Бранко Берчек, бивши припадник „Црвених беретки”, који је такође осуђен на 40 година за убиство Ивана Стамболића и покушај убиства Вука Драшковића у Будви 2000. године.

Специјални суд је прошле године одбацио захтеве Легије и Берчека, али су се они жалили највишој судској инстанци.

Берчеков адвокат Зора Добричанин Никодиновић тада је поднела захтев за обнову суђења, у којем је, између осталог, навела да Берчек има другачију крвну групу од оне која је наведена међу доказима у случају атентата на Вука Драшковића.

Улемек и Берчек су још пре 10 година осуђени на казне од 40 година затвора због тих дела, а Зора Добричанин Никодиновић у свом захтеву за понављање поступка позивала се и на изјаву судије Врховног суда Милене Инић Дрецун, која је била председник већа које је одлучивало у трећем степену.

Она је као доказ приложила изјаву коју је судија дала медијима још 2007. године. Судија је изјавила да је током већања у овом предмету „дала оставку на функцију судије Врховног суда Србије, јер се суди само по претпоставкама, а не утврђивањем материјалне истине”.

То, према оцени бранилаца, значи да је пресуда донета незаконито.

Зора Добричанин Никодиновић је због тих доказа тражила да се њеном клијенту, осим понављања поступка, одмах прекине затворска казна, али је то одбијено.

Уколико би суд усвојио жалбе Милорада Улемка и Бранка Берчека, суђење за убиство Стамболића и покушај атентата на Вука Драшковића било би поновљено за све осуђене.

 

Ало

Коментари (1)

  1. zika zivac каже:

    e moj milorade za koga si svoj zivot upropastio ko ce im jos u stroj stati. kad ovako vracaju. al ja. znam da bi ti opet bio prvi.

Напиши коментар