Србија

Звездан Јовановић: Побуне није било, тужилаштво подмеће

Помоћник команданта Јединице за специјалне операције Звездан Јовановић рекао је у завршној речи на суђењу пред Специјалним судом да није било никакве оружане побуне ЈСО ни по једном основу против сада непостојеће државе СР Југославије.

„Два пута сам био мета овог тужилаштва (за организовани криминал) и изнова сам затечен његовом упорношћу у потурању лажи и доказа, дозвољавању да криминалци и политичари лажно сведоче, а да реч оптуженог нема тежину у овој судници“, рекао је Јовановић у завршној речи на суђењу припадницима ЈСО оптуженим за наводну оружану побуну 2001. године.

Јовановић сматра да је кривична пријава адвоката Срђе Поповића којом је инициран овај поступак, омогућила Чедомиру Јовановићу и Владимиру Беби Поповићу да утичу на суђење, „како би опрали своје крваве ручице и прикрили криминалне послове“.

Суђењу је присуствовао и лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, који је пред почетак суђења рекао „да пуча никако није било и да је ЈСО употребљена у политичким обрачунима унутар ДОС-а“.

Пре Јовановића на прошлом суђењу своју завршну реч изнео је такође некадашњи комадант ЈСО Милорад Улемек Легија.

Суђење се наставља излагањем завршне речи осталих оптужених припадника ЈСО, а након тога суд ће заказати изрицање првостепене пресуде.

У завршним речима тужилаштво за организовани криминал предложило је за све оптужене затворске казне, док су брабниоци оптужених тражили ослобађајућу пресуду тврдећи да није било побуне, већ да се радило о протесту.

За Улемека тужилаштво је предложило суду да га осуди на казну од 12 година затвора због организовања оружане побуне, иако Улемек није био на челу ЈСО у време побуне, али је према ставу тужилаштва имао кључни утицај на јединицу која је била у саставу Ресора државне безбедности.

За тадашењег помоћника комаданта ЈСО Звездана Јовановића тужилаштво је преложило суду да му изрекне казну од 10 година затвора, док је за официре јединице Мићу Петраковића и Драгослава Крсмановића тражило по пет година затвора.

За официра Веселина Лечића предложило је четири године затвора, а за Драгишу Родића и Владимира Потића по три године затвора.

Што се тиче Душана Маричића Гумара, који је у време побуне био комадант Јединице, медицинским вештачењем које је зимус представљено оцењено је да није способан да прати суђење, па је поступак против њега раздвојен.

Улемек, Јовановић и Маричић у пожаревачком затвору Забела издржавају максималне казне затвора од по 40. Остали оптужени се бране са слободе.

Тужилаштво у оптужници наводи да је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Зорана Ђинђића, да прекине са протестом.

Први пут је то учињено 10. новембра на ауто-путу Нови Сад-Суботица у близини Врбаса, а други пут 12. новембра блокадом ауто-пута кроз Београд код Сава центра.

Протест ЈСО је прекинут након што су Петровић и Мијатовић поднели оставке, док Михајловић то није учинио.

Оптужени су у својим одбранама махом тврдили да је Јединица била била обманута, јер је ухапсила браћу Бановић, који су потом изручени Трибуналу у Хагу, иако је постојао договор да се припадници ЈСО не ангажују за привођење хашких оптуженика.

Командантима ЈСО је тада јасно речено да су у питању опасни криминалци који ће пружати отпор и да нико није спомињао Хашки трибунал, али се испоставило другачије.

Тадашњи челници ДБ-а Горан Петровић и Зоран Мијатовић су одбили да причају са Јединицом која је била у саставу ДБ-а, што је резултирало незадовољством.

Напиши коментар