Србија

Припадници ЈСО ослобођени оптужби за протест!

Милорад Улемек Легија и Звездан Јовановић, који већ издржавају максималне казне затвора од по 40 година, данас су пред Специјалним судом у Београду ослобођени оптужби за такозвану оружану побуну Јединице за специјалне операције (ЈСО) 2001. године.

Ослобођени су и Мића Петраковић, Драгослав Крсмановић, Веселин Лечин, Драгиша Радић и Владимир Потић.

Милорад Улемек Легија, који издржава казну у затвору Забела није доведен на пресуду, на лични захтев. Он је, подсетимо, у завршној речи пред пресуду затражио од већа да не присуствује када буде изрицана одлука.

Пресуду су у публици пратили и лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, као и Немања Шаровић. У публици је са њима седела и супруга Звездана Јовановића, Оливера.

Председавајући судског већа Драгомир Јерасимовић је рекао да је ослобађајућа пресуда донета после детаљног увида у материјалне доказе и исказе сведока на основу којих је закључено да није реч о побуни, већ о протесту.

Он се позвао и на стенограм са седница владе којима је председавао премијер Зоран Ђинђић, на којима је констатовано да није била угрожена безбедност државе и да се на њима коришћена реч протест, а не побуна.

У прилог својој пресуди, он је казао да влада није прогласила ванредно стање и да службе безбедности нису стављене у борбену готовост. Јерасимовић је казао и да није била угрожена безбедност грађана, о чему сведоче забележени видео-материјали.

Он је навео да су бивши припадници сурчинског клана сведочили на основу посредних доказа током поступка.

Казао је и да су сведочења Чедомира Јовановића и бившег министра Душана Михајловића била у супротности са доказима и да су у питању „накнадна сећања“.

„Да није било оружане побуне у томе говори у прилог како се понашала држава Турска у таквој ситуацији, овде су такве рекације изостале“, казао је судија.

У завршним речима тужилаштво за организовани криминал тражило је да сви оптужени буду осуђени на затворске казне, док је одбрана предлагала ослобађајућу пресуду јер по њима није било побуне, већ је реч о протесту.

Иначе, данас је у Специјални суд међу првима стигао лидер радикала Војислав Шешељ, који је кратко изјавио да сви морају бити ослобођени.

Пресуда је изречена у згради суда у Устаничкој улици, а првооптужени, некадашњи комадант ЈСО Милорад Улемек Легија по сопственој жељи није привођен на објаву пресуде из затвора у Пожаревцу.

Звездан Јовановић, помоћник команданта ЈСО, присуствовао је изрицању пресуде. Остали оптужени се бране са слободе и нису обавезни да присуствују објави пресуде.

У завршним речима Тужилаштво за организовани криминал предложило је за све оптужене предложило затворске казне, док су браниоци оптужених тражили ослобађајућу пресуду тврдећи да није било побуне, већ да се радило о протесту.

За Улемека тужилаштво је предложило суду да га осуди на казну од 12 година затвора због организовања оружане побуне, иако Улемек није био на челу ЈСО у време побуне, али је према ставу тужилаштва имао кључни утицај на јединицу која је била у саставу Ресора државне безбедности.

За Јовановића тужилаштво је предложило суду да му изрекне казну од 10 година затвора, док је за официре Јединице Мићу Петраковића и Драгослава Крсмановића тражило по пет година затвора. За Веселина Лечића предложило је четири године затвора, а за Драгишу Родића и Владимира Потића по три године затвора.

Што се тиче Душана Маричића Гумара, који је у време протесра био комадант Јединице, медицинским вештачењем које је зимус представљено оцењено је да није способан да прати суђење, па је поступак против њега раздвојен. Маричић такође издржава казну затвора у Пожаревцу.

Коментари (2)

  1. Dalibor каже:

    Žalosno što su još uvek tamo gde jesu…

  2. CILE каже:

    BRAVO ZA SUD I SUDIJU

Напиши коментар