Оклеветани краљ – чувар Православља

Свети краљ Милутин био је веома одан светој Православној вери и Цркви. За његово време умножи се Црква Божја у српској земљи и број епископија порасте на шеснаест. To cy биле ове епархије: зетска, рашка, хумска, хвостанска, звечанска, топличка, призренска, будимљанска, липљанска, скопока, дебарска, моравска, браничевска, мачванска, кончулска и градачка. Свете архиепископе српске, наследнике Светога Саве, он веома цењаше и свако им поштовање указиваше.

Свети Кнез Лазар

Кнез Лазар је рођен око 1329. године у Прилепцу, крај Новог Брда а историја не зна тачан датум његовог рођења. Отац му се звао Прибац док је име мајке такође непознато. Лазар је имао две рођене сестре од којих се за једну зна да се звала Драгана. Лазарев отац Прибац је био пехарник на двору Цара Душана Силног те је Лазар и сам одрастао на двору и ту се образовао и учио витешким вештинама.

Стефан Душан – Цар Србски

Стефан Душан рођен је 1308. године у Зети, на поседу оца му Дечанског. Са своје две године живео је у Византији са оцем Стефаном Дечанским , мајком Теодором и братом Душицом који је умро у прогонству. Разлог прогонства је била побуна Стефана Дечанског на оца Милутина.