Јединица

Због чега је расформирана Јединица?

Након 5. октобра 2000. године и увођења тројног руководства у МУП-у Србије, дошло је до ескалације тероризма на југу Србије, у рејону Бујановца, Прешева и Медвеђе.

jso-bujanovac-kzb

Шиптарски терористи постављали су против-тенковске мине на путеве којим су се кретали припадници МУП-а Србије, који су били задужени за безбедност тог региона. Од постављених мина погинула су три припадника МУП-а Србије. После њихове погибије, највећи део припадника МУП-а, незадовољни условима под којима су обављали своју дужност, као и лошом командом руководећег састава, самовољно су напустили своје положаје и вратили се у своје матичне секретаријате. На положају је остао веома мали број припадника МУП-а, који нису могли да се супроставе далеко бројнијим шиптарским терористима.

Терористи су почели да се групишу, са намером да уђу у Бујановац и да тај регион на потезу са Прешевом и Медвеђом прогласе територијом Косова и Метохије, са крајњим циљем да и тај регион буде проглашен за независну државу.

Српски живаљ, настањен у Бујановцу остао је без икакве заштите. Народ је тражио оружје да би се самоорганизовао и супротставио терористима. Ситуација је сваким даном постајала све драматичнија. Коминистри МУП-а Србије који нису имали ауторитет потребан да би одговорно руководили МУП-ом, нису могли да организују одбрану Бујановца. Део старешинског кадра МУП-а Србије након 5-то октобарских промена није био расположен да професионално обавља високо ризичне задатке, као што је био сукоб са шиптарским терористима.

Ресор државне безбедности је у свом саставу имао Јединицу за специјалне операције (ЈСО), у народу познатију као „Црвене беретке“. Јединица је тада бројала око 180 веома добро обучених и опремљених припадника, са вишегодишњим искуством у сукобима са шиптарским терористима.

Државни врх, на челу са тадашњим председником државе Војиславом Коштуницом наложио је ресору ДБ-а, на чијем челу се тада налазио Радомир Марковић, да учини све што може у циљу заштите како првенствено српског и шиптарског живља на територији тог региона, тако и територије Србије.

Командант ЈСО је био пуковник Милорад Улемек, звани Легија. Пренет му је задатак, који је добијен од председника државе. Знало се да бројно стање Јединице није довољно да се адекватно супростави далеко бројнијим снагама шиптарских терориста. Тога је био свестан и пуковник Улемек, али је без поговора прихватио задатак. Времена је било веома мало, ако га је уопште и било.

Пуковник Милорад Улемек – Легија издао је команду старешинском кадру ЈСО за убрзану припрему и одлазак у угрожени рејон. Сви припадници ЈСО беспоговорно су извршавали своје задатке. Није им то било први пут. Све су то били прекаљени борци, спремни да за свој народ и своју државу дају свој живот.

У борби са терористима до тада су живот изгубила 24 припадника Јединице, а много више их је било рањено. Јединица је увек извршавала најтеже задатке и никада, нити један старешина, нити припадник Јединице није одбио постављени задатак, ма колико он био ризичан.

За најкраће могуће време ЈСО је кренуо у својим борбеним возилима, праћени потребном логистиком ка Бујановцу. Са Јединицом је кренуо и тадашњи начелник ресора ДБ-а генерал-пуковник Радомир Марковић. Наређење председника државе се морало извршити по сваку цену. Нико у тим тренуцима не размишља о свом животу, већ само о томе да ли ће бити на висини задатка, испунити своју заклетву, да брани и одбрани своју земљу.

У зору Јединица је била пред самим улазом у Бујановац. Зауставила се да би се припадници обукли у заштитне прслуке и оружје ставило на „готовс”. Завладала је тишина у којој су се чуле само тихе комуникације преко радио везе и моћно брундање мотора борбених возила „Хамер”.

Јединица је кренула на положаје у сусрет терористима. Бујановац је био у саму зору аветињски пуст. Малобројни припадници ЈСО распоредили су се наспрам положаја шиптарских терориста, који су осим бројне надмоћи имали и боље положаје. Били су у рововима изнад Бујановца и имали изузетно добру визуелну контролу свега што се дешавало.

Командант ЈСО пуковник Улемек, организовао је тактичко покривање региона на начин да терористи нису могли да открију бројно стање Јединице. Одустали су од свих намера, изгубили борбени елан, видевши наспрам себе добро опремљене и одлучне борце. Они су рекли да су се тактички повукли, а ми да су побегли.

Начелник РДБ-а генерал Радомир Марковић формирао је штаб од припадника, старешина МУП–а који се нису повукли. Пуковник Улемек је сместио део Јединице на заслужени одмор. Обавештајци су прионули на задатак. Били су свесни да неће моћи дуго заваравати терористе са бројним стањем. Легија је телефоном позвао руководиоце оперативног састава МУП-а, изложио им тенутну ситуацију. Када су припадници службе МУП-а Србије сазнали да је у Бујановцу ЈСО, пристали су да се врате на своје задатке.

У следећих неколико дана бројно стање се вратило на старо. Безбедност грађана доведена је на ниво на којем је била и раније. Припадници полиције полако су преузели све своје обавезе.

У посету Бујановцу дошао је председник др. Војислав Коштуница. Народ га је дочекао са овацијама. Њихов председник их није оставио на милост и немилост терористима.

ЈСО је могла да се повуче назад у своју базу.

Поново и по ко зна који пут су доказали да нису преторијанска гарда Слободана Милошевића, већ високо професионална јединица, прожета патриотизмом, у циљу заштите и одбране свог народа.

Јединица за специјалне операције је била једина опремљена по стандардима НАТО-а и једина која је могла у року од 24 часа да дејствује у било ком делу државе. Јединица је могла да уђе на Космет и супротстави се шиптарском тероризму. Управо зато је уништена!!! Тренутна власт своју енергију усмерава на сатанизовање службе ДБ-а и нарочито ЈСО. То оставља простор непријатељским снагама да неометано делују.

Коме то одговара?

„Страни саветници“ и „домаћи експерти“ раде на уништењу Јединице. Осмишљена је игра са појединцима из ЈСО, ослањајући се на њихову војничку послушност.

У међувремену, Вук Драшковић је уз присуство екс министра војног Давинића, потписао споразум о преласку НАТО трупа кроз нашу земљу, преко путева и мостова које је српска сиротиња обновила после натовског жестоког, „милосрдног“ уништавања. Одобрење је било чиста формалност за НАТО трупе, а с наше стране нису постављени никакви услови! Споразум о проласку НАТО трупа не обухвата само копнени, већ ваздушни и водени простор наше земље. Према том споразуму њихови војници не одговарају нашим правосудним органима ни за какво кривично дело. Кад се дигну НАТО авиони, или кад пролазе њихове трупе и моторизоване јединице, целокупни саобраћај на том правцу се зауставља, све док они не прођу. А могу да пролазе сатима и данима.

Постало је јасно због чега се ужурбано разбијала наша војска и због чега је расформирана Јединицa за специјалне операције. Јер НАТО војска у својој близини не трпи другу (непријатељски расположену) војску, а са Јединицом за специјалне операције је већ имала непријатељских сусрета.

Спрема ли се нама протекторат или окупација са неком „међународном“ војском да нас попут оне у БиХ, „чува и штити“?

Мајица ЈСО
Мајицу ЈСО (ук са црвеном беретком) можете наручити овде

Коментари (1)

 1. Фјодор каже:

  Јединица је можда расформирана али
  Заклетва траје док год дишемо

  1. Марко каже:

   Господин Вук Драшловић треба да иде на вијни суд и да му се изрекне смртна казна ,ово није смео урадити аон данас ужива привилегије државног органа тај издајнит треба бити мртав!!!

 2. SAŠA LUKOVAC-ČIČA каже:

  Dragi saborci,
  Sve je ovo tačno iz objave o Jedinici. Moje javno svedočenje zašto je takva jedinica rasformirana i od koga i pod kojim stranim učešćem stranih službi i njihovi domaći saradnici koji su bili na vlasti od Koštunice, Đinđinća, Tadića… Imate moje javno kazivanje na konferenciji (može se naći na guglu) gde sam javno rekao da nije bila pobuna JSO već protest-štrajk zbog hapšenja pripadnika rezervnog sastava, braće Banović, pa su JSO „prekomondovali“ u PTJ da bi je na isti način, isti ljudi iz tadašnje vlasti, isto raspustili kao JSO,ali je moja malenkost na konferenciji pod nazivom „Kako bezbednosne službe naručuju ubistvo moje“ razotkrio ko je tada sve umešan bio da se tadašnji PTJ rasturi po modelu JSO i tada sam samo istinu i istinu rekao ko stoji iza toga. Niti je PTJ, bivši JSO, bila problem, bili su problem delovi vlasti koji su se oteli kontroli. Mojom izjavom svi optuženi iz JSO su bili oslobođeni optužbe za pobunu, a delo kvalifikovali kao štrajk, i svi za to delo oslobođeni od Osnovnog suda i Apelacionog suda u Beograd. Neka su moja braća na slobodi, neki nisu, ali vaš Čiča uvek se seti vas i brine o vama jer ste sačuvali srpski narod gde je bilo potebno. Vreme će pokazati ko je uzeo pare za sve naše oficire, komandante, generale koje je nelegatimni sud u Hagu osudio da doživotno leže po raznim svetskim kazamatima, samo zato što su Srbi i zato što su branili svoj kućni prag. Braćo, vidim tamo daleko na uzvišenju u vedroj noći, na samoj steni, kako ponosito stoji VUK i počinje da doziva svoju braću. Taj zov se ledi u krvi i širi se ko magla po kotlini do najudaljenih mesta Srbije.
  Voli vas vaš brat Čiča.

 3. Nemanja Jurišić каже:

  Izgleda da nam se ta poslednja bitka polako primiče…Imam 26 godina i nisam išao u vojsku jer smatram da to nije više ona vojska kao pre…A još manje želim da nosim američke kačkete i uniforme, neka se vrati beretka i prava vojska sa pravom obukom i disciplinom, a ne čišćenjem lista i snega po ceo dan.
  Jedno znam samo, kada dodje ta bitka, ja biću spreman da dam život za onaj moj narod koji i dalje nije poklonio svoj obraz neprijatelju. Moju kuću i parče zemlje na kojoj su moji preci imali ognjište još od 17 veka neće niko uzeti makar na toj zemlji ostavio kosti.
  A vama Srbima koji još uvek verujete u Boga i u pravednost, poručujem da nas naš Gospod neće zaboraviti, i da ničija nije do zore gorela pa neće ni njihova izdajnička. A svi oni koji su prodali obraz za šaku para i koji su izdali svoj narod poručujem da ako im jednog dana mi ne budemo sudili na zemlji, sudiće im onaj gore.
  A svima onima koji su se borili i svima onima koji su poginuli boreći se za ovu zemlju, Hvala!! Za nas ste bili i ostaćete heroji, i zato ne klonite duhom vaš narod vas nije nikad zaboravio niti će!
  JEDINICA je bila i ostaće srce Srbije!!

  1. OPAKI каже:

   Na žalost ZASTAVA NE PROIZVODI TOLIKO MUNICIJE KOLIKO BI NAM TREBALO.Previse je izdajnika u ovoj Srbiji.Bio sam pripadnik spec.jed. i nakon zavrsetka,konkuriso za JCO otisao na proveru i nakon toga su je i rasformirali.Pozdravljam sve vukove i casne ljude,kojima je jos uvek stalo do Srbije i SRBSKOG roda.Cuvajmo ovo malo svetinje sto nam je ostalo.

 4. iz glave каже:

  nas samo može da spase puč patriota unutar udbe, a ostalo bi bilo samo logičan sled…zapad je ovde zbog profita, blokirajmo im puteve droge vatrobazama, bojkotujmo nj robu, usluge, ideje i saberimo se. Čim nestane profita oni odoše, a nama osta sve do Skadra

 5. Cezar каже:

  Nema vise ni PTJ-a. Kukala nam majka.Mnoga pitanja su ostala otvorena:
  Ubistvo Djindjica (ko i zasto)
  Z.Jovanovac pucao u Djindjica (ma vazi) i ako jeste a nije, nije bolid da preda pusku (kljucni dokaz) nekom raspalom Bagziju
  Tacan je tekst da JSO nije podobna jedinica na ovim prostorima,obuceni,zastupljeni svi rodovi savremene vojske
  Uporno ciscenje kadrova JSO iz MUPA,vecite pretnje penzijama ali samo JSO-a
  itd… A Legija da je kriv nikada ga nebi nasli.Moje skromno misljenje.

 6. buba каже:

  NiEMA VISE STA DA SE KAŽE,svi komentari su APSOLUTNO na mestu.Ko treba neka RAZMISLI!!!!

 7. псчд,ћћшђ каже:

  Uzalud komentari i bilo sta iz fotelja toplog doma,ovi momci su maltene zaboravili sta je toplina doma braneci Srpsku zemlju,gubeci zivote,ocigledno uzalud… Oni koji postoju i oni koji su zahvalni i kojima znaci,bez price,red je da se na datum jedinice organizuje protestna setnja glavnim gradom… da bar u velikom broju setnjom odamo pocast priznanje i postovanje… Bar su toliko zasluzili…

 8. veliki dabar каже:

  STA BI JOS TREBALO DA SE DESI OVOM NARODU PA DA SE PROBUDI I PREKINE OVU PRAKSU CEPANJA I RASPRODAJE ZEMLJE KOJU SMO NASLEDILI OD DEDOVA I OCEVA KOJI SU ZIVOTIMA BRANILI SVAKU STOPU ? DANASNJA VLAST , KAO I SVE ONE OD 2000. DO DANAS , NISTA NE CINI DA ZASTITI DRZAVU OD PROPADANJA NEGO BAS SUPROTNO TOME SVESRDNO POMAZE STRANIM OKUPATORIMA KOJI NISU MOGLI DA NAS PORAZE NA BOJNOM POLJU DA NAS PORAZE PUTEM IZDAJNICKE POLITIKE SADASNJE VLASTI . KOLIKO JE MLADIH LJUDI STRADALO SIROM BIVSE JUGOSLAVIJE ZA ODBRANU SRPSKIH TERITORIJA ALI UZALUD – SVE STO JE SACUVANO I OSLOBODJENO OD USTASA I MUSLIMANA POSLERATNA VLAST JE ZA ZELENIM STOLOM VRATILA I KAD COVEK POGLEDA ZASTO – NEMA ODGOVORA !

 9. Nenad каже:

  Ja samo razmišljam šta bi bilo da krene preko Srbije njih oko 10 000 nebitno ko je u pitanju,čime bi ih zaustavili? A i ko?

 10. Zoki каже:

  Vratite JSO na mesto de su pre bili. I vreme da se vojska srbije preuzme kontrolu svoje drzave, dok ne bude kasno.

  1. Crnogorac каже:

   nema vise toga…nikada nije ni bilo…cudno je ovo mjesto…ukleto….

 11. Jungle каже:

  ZIVEO LEGIJA!!!! Vratite JSO na snagu na celu sa MILORADOM ULEMEKOM

 12. Ljuba vaske каже:

  Наређење се извршава без поговора потпуно ,тачно и на време …

 13. boki каже:

  legija jeste pravi vojnik,ali zaboravljate Zvezdana Jovanovica i to je vojnicina i patrijota i moje misljenje je da je jedan od sinova Srbije kakvi je sve manje nazalost

 14. Sasa1973 каже:

  Veliko postovanje pukovniku Legiji!!!

 15. Pavle каже:

  Živeo Legija !

 16. VUK каже:

  SLAVA SVIM POGINULIM PRIPADNICIMA JSO I PUKOVNIKU LEGIJI!!!!!

 17. Zoran Petrovic каже:

  ZIVEO LEGIJA ,PUSTITE GA IZ ZATVORA NIZASTA NIJE KRIV SAMO JE BRANIO USTAV SRBIJE , PUSTITE GA DA OBNOVI JSO ZIVELA JSO,KUPITE ULEMEKOVU KNJIGU U ZNAK PODRSKE ,ZIVEO LEGIJA LEGENDA PROFESIONALIZMA I IDOL NEKIM JEDINICAMA TKZVANIM ,VOJSKE ,ALI JE ZNAM UZOR 63.PADOBRANSKOJ ,JOS SA NJEGOVOM KOMANDOM ,I BEZ PETE KOLONE ,PONOVO BI POSTALI NEKI FAKTOR NA BALKANU ZIVEO LEGIJA

 18. Crnogorac каже:

  i mogu reci samo da su ljudi voljeli svog Komandanta…nije ih bilo strah…od njega,svi su mi rekli iz SDG,DA JE TAKO….
  Milsim na ARKANA ali posebno na Milorada…opisuju ga kao neustrasivog,prvog u napada,zadnjeg u povlacenju…

 19. Crnogorac каже:

  Milorad Ulemek – vrhunski profesionalac i expert je zasluzan za uspjehe JSO…..

  Zamislite kakvih ima smradova u narodu…citao sam po forumima da je Milorad sluzio u Inzinjeriji….da je onaj padobranski amblem zato sto u Legiji Stranaca ukrstaju obuke…

  Ko ima imalo pojma zna da je Milorad bio caplar u Padobranskoj Regimenti i da je ucestvovao u akciji

  ,,Pustinjska oluja,,……

  Kad vec mrzite covjeka lijepo kazite ,a ne da ga proglasavate lazovom u svakom smislu….

  ima neke zali kada se spomene Milorad…..znam da in ne bi volio da ga iko zali…daleko od toga…Meni je zao sto nije rodjen 1948,umjesto 1968…tada bi imao mnogo vece mjesto u istoriji….ko zna-zna!

  jedan CRNOGORAC iz SDG je pricao Meni i mom ocu,pokojnom, 1993 da je Milorad toliko sposoban da neki vjeruju da je besmrtan…..kada je otac pomenuo Arkana…..On je samo rekao
  -Kakav Arkan…..ima jedan Krajisnik Ulemek…to je ZMAJ!

  Taj moj Crnogorac je poginuo u Bosni u zimu 1993…..Arkan je bio na sahrani…..

 20. Crnogorac каже:

  Pa ljudi iz DOS-a su vidjeli kako je Milorad postupio kada je Slobo izgubio izbore……i rekli
  -Kada je ovako izdao Milosevica,sta tek nas ocekuje….

  e zato su JSO rasformirali…..i ipak odlukom ministra iz aprila 1996 JSO je formiran u okviru RDB i Mup-a…znaci da je JSO u biti bila policijska jedinica i da je odgovarala Nacelniku i Ministru…..

  tako da je Ministar mogao da donese resenje o njenom raspustanju,kada ne bude postojala potreba za jedinicom tog tipa…..I JSO nije drzava u drzavi,nego profesionalna formacija…..1994 je osnovana JATD .Franko Simatovic-Franckey je bio komandant,zato su ih zvali Frenkijevci…..

  To je preteca JSO…..

 21. Crnogorac каже:

  Tacno,najbolja jedinica u regionu….zanima me komentar

  -Zasto Milorad nije savjetovao rukovodstvo SLUZBE kako ce proci SRJ u slucaju NATO napada….bio je jedini od kompetentnih ljudi koji je to znao…cemu uludo da se gine….u njegovim knjigama se vidi crta razocarenja jer su bitke koje je On dobijao oruzjem politicari gubili za stolom….
  Iako su njegovi romani ponekad preopsirni,ipak se vidi da ih je pisao SRCEM!

  Dobro je procitao Pavkovica,naravno da ga je sluzba KOS-a pratila,jer nije sluzio Vojsku-JNA!
  Sluzio je u Francuskoj Vojsci,sto je otezavajuca okolnost….da je vise gledao tw,vidio bi nedeljom u 10 emisiju posvecenu VJ….i doktrinu….

  Za mnoge oficire Cema je bio samo zapadni placenik…boli kurac njih sto je 100 puta vise zrtvovao za Narod od svih njih zajedno u GS…..Cudi me da jedan beogradski Smeker kao Milorad ponekad a postupao kao neki saban….
  Dovoljno je da vidite sta im kaze Cika Velja u filmu ,,Lepa sela lepo gore,,!
  …..
  i naravno da je zrvta politickih intriga jer …ko sa djecom spava popisan se budi!

 22. Saska каже:

  @Nikola J. A sta su trebali da urade 5.oktobra po Vasem uvazenom misljenju, da naprave pokolj nad sopstvenim narodom? Ko bi normalan to mogao i pomisliti da uradi?

 23. Saska каже:

  Dok su slali ove momke da ginu oni su grijali d..eta po kancelarijama. Vjecna slava i hvala svim momcima koji su dali zivot za Otadzbinu.

 24. Zoran каже:

  Politicare treba ukinuti, jer su dosadni i paraziti!!!

 25. Zoran каже:

  Ziveo Legija i JSO!!!
  Smrt DOS-ovcima!!!

 26. Vaske каже:

  Draga moja braco SRBI. Citam vase gore navedene komentare I slazem se sa vama cak vas I 100% podrzavam sve do ovog poslednjeg. Izvesna osoba pod imenom ZUKI pita ; Sta cekate, I ne odete tamo gde vam je bolje? Da li to znaci da nas ni on kao I mnogi ne zeli u ovoj drzavi? Da li to znaci da treba da napustimo svoju zemlju da bi olos vladao njome, da li treba da odemo u druge zemlje , da radimo za njih da pomazemo njihovu drzavu I da se odreknemo svega Srbskog pa cak I KRSTA zarad pojedinaca. Mozda on [a] I nije losa osoba samo imam utisak da slabo poznaje istoriju SRBIJE. POZDRAV za sve SRBE sirom sveta . VASKE [ KOSOVO ]

 27. zuki каже:

  pitanje za sve kojima se ne sviđa u Srbiji – Šta čekate, i ne odete tamo gde vam je bolje?

  1. marinac каже:

   cekamo da takvima ko sto si ti jebemo sve po spisku……ako je tebi dobro ne znaci da svima jeste……..

  2. bozidar kravic каже:

   Zato sto ne bih da Srbiju ostavi onima kojima je sad u Srbiji dobro samo zbog toga sto im noge vire iz Vucicevog dupeta!!!!

  3. Dzaja каже:

   Bravo marinac,isto bih mu i ja rekao!

 28. Данко Б. Марин каже:

  Јебено! Нисам знао ове детаље… Иначе, Ћук Страшковић ове године не оде на Равну гору,а Тома Диплома како је кренуо мораће се и за ово око Бујановца јавно извињавати,можда клекнути и самобичевати?!Шиптари би га поливали водом да више удараца може да издржи и самозада та јада од човека и “председника”!!!

 29. Цане каже:

  ЈАЧИ ОД ЛАЖИ И СМРТИ!!!

 30. Lenoir каже:

  A onaj bradonja sa izdajnickom prosloscu i zenom vesticom danas vrslja po Beogradu..Gospodu “pisca” i “strucnjaka satelita” hitno pod led…

 31. dragan каже:

  Srpska vojska je unistena ovo je policisko politicka drzava,srbija se nemoze odbraniti ni od siptara a sto se tice stare jso bruka sto ne oslobode svog komadanta i postave red i vrate cast ovoj drzavi.Najveci lopovi i kriminalci su svuda na vlast.BRUKA ZA SRBIJU,

  1. Zivka каже:

   Dragane uz duzno postovanje…zasto nije ustao srpski narod pa sprecio hapsenje ljudi koji su svoj zivot posvetili
   Srbiji i istom tom narodu…???

   1. Александар каже:

    жалосно али истину си рекла Живка!!!

   2. Milan каже:

    Nisu branili zato sto nema u celoj Srbiji srba osim tih sto su svaki dan zrtvovali svoj zivot i zivot svoje porodice kao sto je Milorad Ulemek i ostali pripadnici jedinice sa njim to radili i nemoj te sebe nazivati srbima nego ciganima i ne davaj te bilo kake komentare jer su suvisni.

 32. Stefan каже:

  Zanima me sta ce biti sa Srbijom , posto je jedinica rasformirana vojska unistena . Cime cemo se braniti .

Напиши коментар