Подмлађена „Прага”

Чувено самоходно противавионско возило „прага ВС35” у наоружање Југословенске народне армије ушло је шездесетих година прошлог века. Колика је корист ове борбене машине у више наврата сведочили су учесници ратова на простору бивше СФРЈ. Само две „праге” биле су довољне да некој нашој јединици очас посла очисте пут за дејство.

Нова руска снајперска пушка са највећим дометом на свету

Стручњаци компаније Lobaev Arms из града Таруса на западу Русије израдили су снајперску пушку СВЛК-14С „Сумрак“, која може да гађа циљеве на даљини од 4 километра.

Ново оружје и нови калибар за Војску Србије

На војним полигонима увелико се тестирају нове пушке, пушкомитраљези и снајперске пушке за потребе Војске Србије. Оружје производи „Застава оружје“ из Крагујевца, а муницију у новом калибру 6,5 милиметара „грендел“ – „Први партизан“ из Ужица. Највећа новина је исти калибар за аутоматску пушку, пушкомитраљез и снајпер, у односу на постојећа четири калибра у ВС.

Ново оружје руских специјалаца

Концерн „Калашњиков“ представио је на форуму „Армија 2016“ низ најновијих модела лаког стрељачког оружја намењеног руској армији, Националној гарди и Федералној служби безбедности. По речима Андреја Кирисенка, саветника генералног директора концерна „Калашњиков“, нови руски митраљез РПК-16 може се користити чак и као снајперско оружје.

Најављено стварање руског снајперског система са навођеним метком

Фонд за перспективна истраживања у овом тренутку конструише паметне нишане, перспективне реактивне системе са навођеним мецима, суштински нову генерацију противоклопних и далекометних метака, рекао је генерални директор ФПИ Андреј Григорјев.

Руси направили најмањи минобацач на свету

У Русији су направили најмањи минобацач на свету. Са појавом овог система, Национална гарда и снаге за специјалне операције Министарства одбране добиле су компактно али веома моћно оружје, које спада у класу „џепне артиљерије“, јавили су руски медији.

Колико „апача“ може да поједе „алигатор“?

У почетку су јуришни хеликоптери прављени ради помоћи копненим снагама. Они су омогућавали надмоћ над противником на бојном пољу. Користећи свој импресивни арсенал оружја и напредне радарске системе хеликоптери све примећују и брзо реагују: уништавају живу силу и оклопну технику или координирају борбене акције.

Амерички ракетни штит беспомоћан пред новом руском ракетом (ВИДЕО)

„Рубеж“ се покреће са мобилног лансера директно у висину, затим на одређеној висини заузима борбени правац и наставља лет по балистичкој путањи, а у силазној путањи на неколико стотина километара пре циља бојева глава неочекивано понире према земљи и наставља лет као крстарећа ракета.

Поглед изблиза: Ми-24 – летећи тенк (ВИДЕО)

Хеликоптери Ми-24 наоружани су десетинама ракета. Њихов задатак је свакодневно патролирање изнад базе у Латакији, како би се осигурало да се терористи држе даље од руских база.

МиГ-31 – ловачки авион који је предухитрио време

Ваздушне границе Русије чува изузетни авион који је у стању да пресретне сваки циљ: од крстарећих ракета које могу да се скривају по рељефном терену до сателита, и то – дању и ноћу, у свим временским приликама и било којом брзином. Војни експерти кажу да ни данас, а ни у наредних 10–15 година у свету неће бити авијацијског комплекса који се по кључним параметрима може поредити са руским авионом МиГ-31.