Књиге

Представљена књига о херојима са Кошара

Промоција књиге „Зов карауле“ одржана је у великој сали Библиотеке „17. септембар“ у Малом Зворнику. Посетиоци су разговарали са учесницима битке на Кошарама и искористили прилику да купе други део трилогије по цени коју сами одреде.

Промоција књиге „Зов карауле“

Сав приход биће усмерен на припрему завршног дела трилогије чиме ће бити одата дужна почаст почившим ратницима и преживелим граничарима Војске Југославије који су бранили Кошаре.

Гости промоције били су: Михаило Меденица – новинар, Ђура Елчић „Цицибан“ и Мирослав Маљах „Пезос“ – учесници битке на Кошарама.

Након књиге „Последња стража“, књижевник Ненад Милкић наставио је трилогију зрелијим наступом и новим стваралачким садржајем, делом „Зов карауле“.

Битка за Кошаре је највећа битка у новијој српској историји. Тих неколико километра уз српско-албанску границу подно Проклетија за Васкрс 1999. године постали су српски Термопиле* у којима је 110 голобрадих српских војника без довољно муниције било суочено са нападима неколико хиљада албанских ОВК терориста, подржаних авијацијом НАТО-а и албанском војском.

Ненад Милкић аутор је књиге „Зов Карауле“ која је посвећена управо српским борцима који су бранили и одбранили караулу Кошаре, крајем деведесетих година на Косову и Метохији, и спречили копнену офанзиву НАТО-а на Србију. „Разговарао сам са око сто војника који су тада бранили Кошаре. Све њихове приче су исте — остављени на милост и немилост непријатељу, без муниције, лоше опремљени, до краја су бранили своју земљу и било им је жао, а то је оно што ми је и најупечатљивије у њиховим причама, када су морали да напусте Кошаре“, каже Милкић. Званичних података нема колико је заиста српских војника погинуло у том периоду. Оно што се зна је да је осам војника нестало и до данас се не зна шта је са њима било.

Овом приликом, књижевник Ненад Милкић, коме је на свечаној седници поводом Дана општине, 16. септембра, додељена Плакета, јавно признање општине Мали Зворник за допринос у области књижевног рада, уручио је Захвалнице појединцима, групама грађана, институцијама и установама које су протеклих година подржале његово литерарно стваралаштво:

Општини Мали Зворник, за подршку у књижевном стваралаштву и помоћ за објављивање и промовисање књижевних дела.

Библиотеци „17. септембар“ Мали Зворник, за подршку и помоћ у промовисању објављених књига.

Интернет порталу „Мали Зворник Инфо“ www.malizvornik.info, за медијску подршку.

Недељнику „Лозничке новости“ www.loznickenovosti.com, за медијску подршку и промовисање књижевних дела.

Сајту „Јединица“ www.crveneberetke.com, за несебичну и безусловну подршку и помоћ у рекламирању и дистрибуцији романа.

Колективу Станице граничне полиције Мали Зворник МУП-а Србије, за разумевање, помоћ и подршку.

* Термопилска битка је вођена између савеза грчких градова-држава и Персијског царства код Термопилског кланца у централној Грчкој августа 480. п. н. е. Бројчано много слабији Грци, предвођени Спартанцима и њиховим краљем Леонидом, одбијали су нападе Персијанаца три дана, чиме су обезбедили довољно времена за евакуацију Атине и организовање веће и јаче армије за одбрану од напада војске персијског владара Ксеркса I

 

Извор: Спутњик Србија / Мали Зворник Инфо / CrveneBeretke.com

Напиши коментар