Досије

Како су се голоруки Срби одбранили од напада КФОР-а

Напад КФОР-а на Србе

4. априла 2000. године у 13 часова, више стотина америчких и пољских војника из састава КФОР-а започело је праву битку са голоруким српским народом у селима Севце и Јажинце, у окупираној јужној српској покрајини Косову и Метохији.

Напад КФОР-а на Србе

Сукобе је иницирао КФОР када су Срби у селу Севцу, а касније и на улазу у суседно село Јажинце, поставили барикаде у знак протеста због хапшења Србина Зоран Јанићевић из Севца.

После његовог одвођења у америчку базу „Бондстил” Срби су у селима Севце и Јажинце блокирали војнике КФОР-а, док су уклањање барикада условили пуштањем на слободу ухапшеног Србина.

После информативног разговора војници америчко-пољског КФОР-а, под притиском Срба, хеликоптером су вратили ухапшенох Јанићевића како би мештанима Севца рекао да ће у притвору остати 48 сати, колико налаже процедура.

Зоран Јанићијевић

У том метежу и гужви група Српкиња је ослободила ухапшеног Србина, отевши га из руку припадника КФОР-а док је био везан лисицама.

Све се то дешавало испред упаљеног хеликоптера и тада су припадници америчког КФОР-а употребили сузавац, пустили псе на окупљене Србе и пуцали гуменим мецима на њих.

Срби су узвратили моткама и каменицама, а на војнике америчког КФОР-а пустили су и своје псе – Шарпланинце.

Зоран Јанићевић је успео да се ослободи и није поново хапшен.

Напад КФОР-а на Србе

Сукоб Срба и КФОР-а трајао је читав дан, око 10 сати. Том приликом је повређено 16 Срба из Севца и 11 америчких војника.

У блокади у селу Јажинцу учествовали су локални Срби из свих села Сиринићке Жупе.

Представници америчких снага на конференцији за медије потврдили су да је повређено 11 америчких војника, један пољски војник и један преводилац.

Огласио се и Пентагон са саопштењем да је десеторици америчкх војника пружена помоћ у војној болници у кампу „Бондстил” код Урошевца, док је један војник са преломом руке пребачен на лечење у Немачку.

Дан касније, америчко министарство одбране, а након овог сукоба на југу Косова и Метохије, у Севцу, саопштило је да војници из састава америчких снага више неће учествовати у „ванредним ситуацијама” у покрајини изнад свог сектора.

Фотографије су аутентичне са догађаја о коме пишемо, и сачињене су у селу Јажинцу, чији су мештани блокирали пут према суседном селу Севцу, а у циљу подршке Србима који су протестовали због хапшења Јанићијевића и сукоба са окупатором.

Војник из пољског састава КФОР-а који је сачинио фотографије, неколико година касније, када је завршио своју војну мисију на КиМ, дошао је на место сукоба у Јажинцу. Фотографисао се са подигнута три прста, очигледно одајући Србима признање за њихову борбу за опстанак и слободу те кризне и кобне 1999. и 2000.године по Србе.

Пољски војник КФОР-а се вртио на Косово и Метохију

Још једна фотографија упада у очи која је сачињена за време овог догађаја, а то је да док голоруки српски народ држи војнике КФОР-а у блокади у Јажинцу, један од локалних Срба, једини пријатељски ћаска са припадницима америчког КФОР-а, кога су касније запослили у њихову базу у Ираку и политички га индоктринирали и ангажовали за процесе који су још увек у току у Штрпцу.

Локални Србин издајник сарађује са окупатором док КФОР хапси Србе

Војници из пољског састава КФОР-а су били карајње коректни и нису учествовали у директном сукобу са Србима, већ су само штитили своје колеге американце.

Коментари (1)

  1. Никола каже:

    Ко је “поменути Србин” са слике крај џипа у “ћаскању”?

Напиши коментар