Србија

Ко надгледа Фејсбук, мејлове, и смс-ове грађана Србије?!

Шпијунирање се врши преко софтвера („фин фишер“/„фин спај“) који омогућава праћење комуникација путем мејлова, различитих четова, Скајпа преко веб камере и микрофона, преузимањем података са хард диска, као и лоцирање – кажу из експертске организације „Шер дифенс“ из Новог Сада која се бори за људска права у дигиталном свету

Опрема за шпијунирање грађана путем интернета лоцирана је у Србији, али се не зна ко је поседује, упозорава експертска организација „Шер дифенс“ (Share Defense) из Новог Сада. Наиме, како истичу представници ове невладине организације, која се бори за људска права у дигиталном свету, Србија се, према подацима из извештаја канадске организације „Ситизен лаб“, која се бави праћењем ширења система за дигитално надгледање, нашла међу земљама у којима је лоциран софтвер „фин фишер“, који омогућава праћење комуникације путем мејлова, различитих четова и Скајпа.

– Иако се зна да су представници компанија које продају овај софтвер долазили у Србију, још увек нема података о томе ко је ову опрему купио. На основу извештаја који је објавио „Викиликс“, можемо да закључимо да су се представници компанија које продају опрему за надзор у Србији задржали довољно дуго да могу да продају алат за надзор и да спроведу обуку. Иако постоје јасне индиције да је могло да дође до куповине опреме за надзор, и то вероватно од компаније „Trivicor GmbH“, не знамо ко је купац – наводи Јелица Дојчиновић из организације „Шер дифенс“.

У овој организацији истичу да је „Викиликс“ објавио документ у којем се показује да су у последњих годину дана, а посебно у августу ове године, у Србији боравили представници компанија које се баве продајом различитих алата за надзор. До овог податка „Викиликс“ је дошао тако што је, како истичу у „Шер дифенсу“, пратио кретања представника компанија „Gamma International“, „Trovicor“ и „Hacking Team“ коришћењем истих система надзора које они производе и тако их лоцирао у више земаља међу којима је и Србија.

Према речима представника „Шер дифенса“, сваки појединац може да буде „мета“ неовлашћеног надгледања комуникација.

– Шпијунирање се врши преко софтвера („фин фишер“/„фин спај“) који омогућава праћење комуникација путем мејлова, различитих четова, Скајпа преко веб камере и микрофона, преузимањем података са хард диска, као и лоцирање. Тај софтвер подржава више оперативних система, као што су „Windows“, „Mac OS“, „Linux“, а постоје и верзије за паметне телефоне помоћу којих може да се приступи разговорима и СМС-овима – објашњавају у „Шер дифенсу“.

Шабић и Јанковић већ упозорили на лошу ситуацију

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, истиче да о овом конкретном случају не може ништа да каже, али да је он заједно са омбудсманом Сашом Јанковићем у више наврата упозоравао одговорне и јавност на забрињавајућу ситуацију у вези са применом мера надзора електронске комуникације.

– И тада смо упозорили да је ситуација таква да подразумева ризике могуће повреде права великог броја грађана и истом приликом смо сугерисали примену пакета од 14 мера да би се та ситуација поправила – наводи Шабић, који додаје да се и тада надзор над комуникацијама може вршити само када за то постоји ваљана судска одлука.

Кршење основних људских права

Како истичу у „Шер дифенсу“, уколико би се могло утврдити да постоји неовлашћено пресретање комуникација односно задржавање и обраде личних података појединца које врши државни или приватни субјекат, то би свакако значило да је дошло до кршења права на приватност.

– То је основно људско право, загарантовано Уставом Србије, али и међународним документима. Право на приватност може да буде нарушено тако што се овај софтер убацује на разне начине, почев о наједноставнијег отварања мејла до скидања неког материјала, било аудио, видео или другог фајла – наводе у овој организацији и додају да се овом опремом могу шпијунирати и разговори преко Скајпа и СМС-ови преко мобилног телефона.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Imali tu nekih noviteta.Kako vidm nema.A da se tuze e to je tesko pitanje.Na koje nebi znali da odgovore.Jer sve jepo zakonu i ustavu.Takavbiodgvor dobili.No akobih tuzio neko niebi dobiopresudu.Ovo jenabvila obavestajna sluzba ili neka grupa koja raducka u Telekom Srbija od 20 miliona evrica oprema nabavljena.

Напиши коментар