Свет

ЦИА се враћа класичном шпијунирању

Новим планом администрације председника САД Барака Обаме о борби против тероризма, Централна обавештајна агенција (ЦИА) могла би да се врати класичном шпијунском послу уместо да се превасходно бави нападима беспилотим летелицама, пише „Њујорк тајмс“.

Према новом плану Противтерористички центар у ЦИА престаће да буде седиште америчких убојитих операција беспилотним летелицама у „Пакистану, Јемену и другим местима у којима би председници могли у будућности изабрати да ратују“.

Лист, позивајући се на бивше званичнике обавештајне службе, наводи да се ЦИА умногоме променила од терористичких напада на САД 11. септембра 2001. и да би могле проћи године док се та агенција, која се развила у парамилитарну службу, не врати старим активностима.

Званичници кажу да је један од највећих изазова с којима се ЦИА суочава, да људе који су више од десет година гонили терористе у ратним зонама обучи за шпијунажу у земљама попут Русије и Кине.

„Шпијунирање на улицама Москве подразумева мање физичке опасности него рад у Карачију у Пакистну или Сани у Јемену, али регрутовање руских извора или надмудривање руских обавештајаца захтева суптилност коју шпијуни нису увек практиковали у Ираку и Авганистану“, наводи Њујорк тајмс.

Званичник ЦИА, познат само као Мајк, који је у том центру имао огромну моћ у одлучивању „ко ће живети, а ко умрети у далеким земљама“, на предлог директора ЦИА Џона Бренена, биће унапређен и водити тајне операције те службе.

„То је знак да Бренан покушава да промени фокус ЦИА назад ка традиционалном шпијунирању и стратешким анализама, али то неће бити лак задатак“, наводи „Њујорк тајмс“.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Jeinopametno sto su resili daurade jer toje najboljeinajsigurniji nacin rada.Neoslanajuci s emnogo napouzdanosti ove mocne tehnologije.Jer cure informacije tako i ovako.

Напиши коментар