Србија

Шпијунски скандал: Хрвати вршљају по Скупштини, а Стефановић појма нема!

„Медија клипинг“, агенција за праћење и анализу медија, добила је посао израде прес-клипинга (анализа гласила и њихових садржаја) за Скупштину Србије, председника парламента Небојшу Стефановића и свих 250 посланика.

Агенција је 50 одсто у власништву Хрвата и не припрема само класични прес-клипинг већ, како сазнајемо, саставља и извештаје с разних седница у Скупшини и заседања одбора, на којима се, осим припреме закона и прописа, разматра и контролише рад најважнијих државних институција, због чега су неке чак затворене за јавност.

Цуре подаци

„Хрватска фирма прати српски парламент. На тај начин подаци цуре на све стране, целокупна законодавна власт државе је практично сервирана на тацни Хрватима. Анализа је врло темељна, све се изузетно опсежно прати. Осим прес-клипинга штампе, ТВ и радио емисија, портала, „Медика клипинг“ прави извештаје о свим активностима, због чега се сумња да подаци цуре“, каже извор Курира.

Према његовим речима, врло је проблематично то што је одобрено да једну од три најважније институције у држави прати страна фирма.

„То је потпуно неодговорно и неозбиљно из више разлога, пре свега безбедносних. На самом су изворишту, знају шта се дешава с прописима, који су закони у плану. Даље, испада да грађани Србије практично плаћају Хрвате да их прате“, додаје он.

„Медија клипинг“, иначе чланица „Медија интелиџенс групе“ (у преводу – обавештајна група) 50 одсто је у власништву Саше Коленка, хрватског држављанина, једног правног и два физичка лица из Словеније (погледај оквир).

Стефановић није упућен

Иако је више од годину дана председник Скупштине, Небојша Стефановић није упућен у то ко анализира медије за њега, колеге посланике и цео парламент, нити ко прати њихов рад.

„Заиста не знам ништа о томе. Молим вас да се обратите генералном секретару Скупштине“, казао је Стефановић.

Упркос позивима и званично послатим питањима, из „Медија клипинга“ до закључења овог броја нисмо добили одговоре о њиховом пословању у српском парламенту.

Ко су власници фирме „Медија клипинг“

1. Саша Коленко, Хрватска Удео: 50%

2. Татјана Новак, Словенија Удео: 18,5%

3. Боштјан Вилчник, Словенија Удео: 18,5%

4. „Прес-клипинг“, Словенија Удео: 13%

Кумовска веза до демократа

Једна од најближих сарадника председника парламента Небојше Стефановића јесте његов портпарол Биљана Поповић Ивковић, иначе супруга Бранислава Ивковића, некадашњег високог функционера СПС, а сада члана СНС. Занимљиво је да је Ивковићевој кума водитељка Оливера Ковачевић, која је већ дуже у вези са Бориславом Стефановићем, чланом ГО ДС и шефом посланичке групе те странке.

„Ивковићи су врло блиски с кумом, заједно су на свим породичним слављима…“, каже саговорник Курира.

Ревидираћемо уговоре

Јана Љубичић, генерални секретар Скупштине Србије, каже да је уговор с „Медија клипингом“ наслеђен из претходног сазива:

„Ради се, у току је провера и по потреби ревидирање свих спорних уговора. Уговор с „Медија клипингом“ није раскинут, али то имамо у плану.“

Коментари (1)

  1. slavko каже:

    naravno srbija puna spijuna iz hrvatske zato pevaju pijemo cetnicu krv u kninu

Напиши коментар