Свет

Нови скандал у САД: Праћење и преко Интернета

Администрација Барака Обаме налази се пред вероватно највећим скандалом од преузимања власти пошто је „Вашингтон пост“ синоћ открио детаље тајног програма „ПРИЗМА“, којим су праћени сви подаци и комуникације милиона људи на друштвеним интернет мрежама.

Након што је непуна 24 сата раније британски лист „Гардијан“ изнео податке да Национална агенција за безбедност (NSA) тајно прикупља информације и телефонске листинге америчких грађана који користе услуге мобилног оператера Верајзон, нова афера је одјекнула у америчкој престоници.

„Пост“ је објавио да NSA већ шест година спроводи програм „ПРИЗМА“, који има ознаку највеће тајности. Владина обавештајна агенција преко сервера великих интернет компанија има потпуни приступ у огроман број података.

Прислушкивано је и праћено све – Мајкрософт и све што нуди на интернету од 2007. године, Јаху и AOL 2008, Гугл и Фејсбук 2009, Јутјуб 2010, и Епл од прошле године.

Све што сте писали на гугл пошти, ваше поруке на Фејсбуку, као и ставови које износите на Твитеру, све посматра „Велики Брат“.

Да је писање угледног престоничког дневника тачно, потврдио је касно синоћ Џејмс Клапер, директор Националне обавештајне службе, која обједињује све безбедносне агенције САД, рекавши да је обелодањивање програма „ПРИЗМА“ „за жаљење“ и да представља опасност по националну безбедност Америке.

„Обелодањивање документа који носи ознаку највеће тајности прети да доведе до дуготрајних и неотклонивих последица за идентификацију и одговор на многобројне претње са којима се наша нација суочава“, наводи се у саопштењу.

Клапер је додао и да постоје „бројне нетачности“ у извештајима медија, али није прецизирао о чему се ради.

„Вашингтон пост“ пише, позивајући се на „разочараног званичника служби безбедности“, који је листу открио целу причу, да је програм „ПРИЗМА“ одобрио амерички федерални суд, и да су о њему су били упознати чланови Комитета за обавештајне послове Конгреса, који су били обавезани чувањем државне тајне.

„ПРИЗМА“ омогућава америчким тајним службама да прате стотине милиона људи на интернету у целом свету, у реалном времену.

Према подацима до којих је „Пост“ дошао, прати се огроман број људи у иностранству, а
под надзором могу да буду и сви Американци који остварују контакт са људима у иностранству преко интернета.

Портпарол Беле куће Џош Ернерс рекао је синоћ новинарима да је надгледање „одлучујуће оруђе у заштити нације од терористичких претњи“ и да „омогућава службама да открију да ли су неке особе у САД укључене у терористичке активности са људима који се налазе ван Америке“.

„Вол Стрит џорнал“ је синоћ објавио да је NSA преко програма „ПРИЗМА“ пратила и све трансакције остварене путем кредитних картица.

Највећи број компанија које се помињу у програму демантовало је да зна било шта о њему, истичући да су све време поступале у складу са законом.

„Гугл се брине о безбедности података својих корисника. Ми откривамо податке о нашим корисницима државним службама у складу са законом и проверавамо сваки такав захтев веома пажљиво“, саопштила је компанија.

Из Епла поручују да „никада нису чули за програм ПРИЗМА“. „Никада нисмо омогућили било којој владиној агенцији приступ нашим серверима и свака институција која захтева податке о корисницима за то мора да има одлуку суда“, додаје се у саопштењу.

Слично кажу и у Фејсбуку, демантујући у изјави за AFP да било ко од владиних агенција може да приступи њиховим серверима.

Мајкрософт и Јаху су саопштили да нису омогућили приступ безбедносним службама у њихове датотеке.

Организације за заштиту људских права у САД шокиране су сазнањем о постојању оваквог програма.

„Потврђене су наши најгори страхови. Ако држава може да прати кога ми зовемо, наше право на приватност није само угрожено, оно више не постоји“, рекао је адвокат Америчке Уније за грађанске слободе Александер Абдо.

До новог скандала дошло је у веома незгодно време по Обаму, чија администрација још увек објашњава зашто су скидани листинзи телефонских позива новинара Асошиејтед Преса и Фокс Њуза, у оквиру истраге ко медијима доставља податке о борби против тероризма.

Само неколико дана након што је преузео функцију у јануару 2009. године, Обама је рекао:
„Транспарентност и владавина права биће мерила моје власти“, али „Њујорк тајмс“ у уводнику сада закључује – Обама је показао истинитим тврдњу да ће извршна власт искористити сваку власт коју добије, и да ће је највероватније и злоупотребити.

Медији скрећу пажњу да је до велике афере је дошло управо пред сусрет Обаме са кинеским председником Сји Дјинпингом у Калифорнији, на коме је, између осталог, требало да буде речи о замеркама Кини за сајбер шпијунажу.

Коментари (1)

  1. Данко Б. Марин каже:

    Званично ме Фејсбук пита где радим – ДСС,ЈКП Водовод СМ, или тамо где ради плавуша са којом размењујем фејс “лајкове”? Да ли су ово нормална питања за друштвену мрежу???

Напиши коментар