Свет

„Петоока алијанса“ продире у све системе шифровања на интернету

Чине је САД, Велика Британија, Канада, Аустралија и Нови Зеланд

20517

Немачки недељник указао да документи из колекције Едварда Сноудена сведоче да су Американци са савезницима још 2011. озбиљно радили на „глобалном шпијунирања корисника интернета“

Der Spiegel наглашава да је објашњиво због чега бивше британске колоније послушно следе САД и њихове интересе, али да се то их следе и Брисел и Берлин тешко може објаснити само страхом од Русије. Немачки недељник је уверен да су стварни разлози „европског одустајања од суверенитета“ – „тајна чије цурење NSA себи не може дозволити“

        Американци су формирали „петооку алијансу за шпијунажу на интернету“. Тајне службе пет англојезичних земаља раде на пробијању „шифрованог интернета“ у целом свету – објавио је немачки недељник Der Spiegel.

        Немачки лист тврди да се по информатичкој безбедности корисника наноси двоструки удар јер се подаци до којих дођу те специјалне службе могу наћи и у рукама террориста и других криминалаца.

        Der Spiegel је указао да документи из колекције Едварда Сноудена сведоче да су Американци још 2011. озбиљно радили на „глобалном шпијунирања корисника интернета“.

        Према истом листу, „петооку алијансу“ чине САД, Велика Британија, Канада, Аустралија и Нови Зеланд, а заједнички циљ им је – да проникну у све системе шифровања интернета по целом свету.

        Због тога је NSA у прошлој години – од свог буџета вредног 10 милијарди долара – департману за криптоанализе наменила $34,5 милиона.

        Аутори чланка у Der Spiegel – Јакоб Апелбаум и Арон Гибсон, који учествују у пројекту ТОR који би требало да обезбеди заштиту интернет-корисницима – упозорили су да NSA сваку безбедну конекцију сматра за „претњу“.

        Der Spiegel наглашава да је објашњиво због чега бивше британске колоније послушно следе САД и њихове интересе. Па указао да Американце следе и Брисел и Берлин, а то тешко да се може објаснити само страхом од Русије.

        Немачки недељник је уверен да су стварни разлози „европског одустајања од суверенитета“ – „тајна чије цурење NSA себи не може дозволити“.

        Der Spiegel је посебно указао да „петоока алијанса“ англојезичних земаља сваку активност у интернету која није под њиховом контролом сматра „претњом“ и тако те активности и третира.

 

Извор: Факти

Напиши коментар