Свет

Брисел инсистира на Геј паради

Представници Европске комисије који су недавно боравили у Београду у оквиру унапређеног сталног дијалога Србије и ЕУ нагласили су да ће у наредним месецима велика пажња бити посвећена праћењу поштовања права сексуалних мањина, што би подразумевало и одржавање Параде поноса ове године, кажу за Данас извори у Бриселу и Београду.

„ЕУ сматра да је постојећа законска регулатива у домену права ЛГБТ популације у Србији адекватна, али да је неопходно појачати напоре како би у пракси била спроведена прокламована начела“, наводе саговорници Данаса.

Према речима извора Данаса, одржавање Параде поноса, уз одговарајућу полицијску заштиту, донело би веома позитивне поене Србији на њеном путу ка Европској унији, а с таквим оценама слажу се и стручњаци за европске интеграције.

Јохан ван Мериенбоер, холандски експерт за Западни Балкан, каже за Данас да је та тема „од кључне важности не само за Холандију, већ и за Немачку и Шведску“.

„Европска комисија зна да холандски парламент неће пристати да се Унији придружи ниједна држава која не поштује права сексуалних мањина. Такве чињенице свесна је и Србија, будући да је током своје посете Холандији пре два месеца потпредседница Владе Србије задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић опсежно разматрала наведено питање са утицајном парламентарном Комисијом за европске послове – објашњава Ван Мериенбоер.

Овај саговорник Данаса наводи да је „према информацијама које је добио од холандских парламентараца српска званичница својим саговорницима рекла да њена влада чини све да унапреди услове живота за припаднике ЛГБТ популације, али да је, такође, поменула да се то мора пажљиво спроводити због противљења парамилитарних хулигана“.

„Поједини чланови парламентарне Комисије изразили су своју забринутост и предложили Грубјешићевој да Влада Србије искористи подршку ЕУ приликом суочавања с том унутрашњом претњом – истиче Ван Мериенбоер.

Хана Семанић, чланица Центра за истраживања проширења Европске уније из Будимпеште, оцењује за Данас да је поштовање права сексуалних мањина један од кључних темеља такозваног „европског пројекта“.

„Не чуди чињеница да ЕУ инсистира на поштовању тих права, не само у Србији већ и у државама чланицама. Када је реч о Србији, Брисел ставља посебан акценат на спречавање дискриминације сексуалних мањина, будући да су власти две године заредом доносиле одлуку о забрани одржавања Параде поноса“, указује она.

Семанићева наглашава да се ту „не ради само о нечијим људским и грађанским правима и слободама, него је у питању и заштита и сигурност свих грађана Србије, због чега представља један од елемената за праћење напретка у европској интеграцији“, преноси Данас.

Напиши коментар