Србија

Уз подршку САД и НАТО: Приштина вежба стројеви корак

Приштина наставља да лобира за формирање војске Косова, али и овог пута без консултације са представницима Срба. Очекивано, подршку за трансформацију Безбедносних снага у Оружане снаге Косова недавно су добили од представника министарства одбране САД.

siptari

Како је шиптарско окупационо такозвано министарство спољних послова саопштило на сусрету са подсекретаром за одбрану САД Евелин Фаркаш, оцењено је да ће ова година бити одлучујућа за трансформацију БСК у војску.

У Београду истичу да је формирање оружаних снага Косова у супротности с Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 и да неће допринети повећању безбедности Срба на окупираним територијама, нити стабилности у региону.

Професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић истиче да Србија није могла да учини ништа да тај процес спречи, нарочито није могла да утиче на подршку и билатерарне односе Вашингтона и Приштине.

„Ово није добра вест, али ни разлог за панику. Оружане снаге су атрибут дражавности, и ми на територији коју сматрамо својом имамо оружане снаге које нису пријатељске. Њихово формирање је стратегијска грешка и за Балкан и за Косово које би требало да буде демилитаризована зона. У ситуацији када Косово није признато од стране великог броја земаља, све то заједно на ширем плану прави озбиљне проблеме, али ипак више политичке него безбедносне. Пре свега, са оваквом политиком Србије и констелацијом снага није реално да може доћи до сукоба оружаних снага Србије и Косова“, каже Зоран Драгишић.

Да би заиста дошло до формирања тих снага потребно је да шиптарска окупаторска скупштина изгласа уставне промене, односно да гласа већина српских посланика у шиптарском окупаторском парламенту за формирање војске.

Ова тема у прошлом скупштинском сазиву је стављена на дневни ред, али су тада Срби блокирали гласање јер нису желели да учествују у раду парламента.

Албанске странке владајуће коалиције ову тему су промовисали као једну од приоритетних, па је извесно да се ускоро косовска војска наћи на дневном реду.

„Сматрам да о сваком питању треба да се разговара и да је погрешно да будемо априори против и да одбијамо да разговарамо о томе. Међутим, погрешно је и да албанске странке повлаче потезе без консултације са српским посланицима. Ни прошли пут, ни сада се нису удостојили да разговарају са нама на ову тему. Тек када смо у прошлом сазиву одбили да присуствујемо седницама док се о расправља о војсци, онда су кренуле иницијативе за разговор. И сада је требало прво да причају са нама, а не да се одлуке доносе једнострано“, каже Саша Милосављевић, шеф посланичке групе Српске листе.

НАТО подршка

У Приштини је недавно боравио генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг који је на окупираним територијама видео „напредак на политичком и на безбедносном плану“. Говорећи о формирању оружаних снага Косова, он је казао да није на НАТО да одлучи како ће се БСК развијати. Додао је да НАТО гради капацитете БСК у оквиру постојећег мандата.

„Шта год да радите, то треба да учините тако да не ствара непријатне ситуације. Зависи од вас, ви одлучујете, али се надам да ћете одлучити тако да не минирате постигнути напредак“, рекао је Столтенберг.

Непријатељска формација

„Косовски Срби не могу да прихвате косовске оружане снаге као фактор стабилности и безбедности, већ управо супротно. Они никада ниће прихватити ту формацију као пријатељски настројену „, каже Зоран Драгишић.

 

Ј. Л. Петковић / Вести / Васељенска ТВ

Коментари (1)

  1. sone каже:

    Sve na njima je stara srbska nosnja,osim keceta na glavi to nije nase.

Напиши коментар