Србија

У Београду одржана међународна конференција „Да се не заборави“

Пише: Ратко Паић

Поводом обележавања 15 година од почетка НАТО бомбардовања тадашње Југославије, то јест Србије и Црне Горе, у београдском Сава центру је одржана дводневна међународна конференција под називом „Да се не заборави – глобални мир против глобалног интервенционизма и империјализма“, која је окупила више стотина учесника из преко 15 земаља света, као и велики број гостију, на којој је једнодушно осуђена агресија западних земаља и указано на чињеницу да та агресија заправо још увек траје.

Међу многобројним домаћим и страним говорницима, били су поред осталих – високи црквени великодостојници, бивши адмирали и генерали, некадашњи председници владе и министри, а међу гостима су били и дипломатски представници и амбасадори више земаља.

Први говорник, владика бачки Иринеј је благословећи скуп, скренуо пажњу да је повод за ово окупљање – велико страдање и неправда учињена Србији у агресији из 1999. године, која је уследила после ултиматума који се може упоредити са оним из 1914. године, а коју би многи радо заборавили.

Тадашњи премијер Момир Булатовић је затим истакао да је бомбардовање било кршење међународног права и ратни злочин, јер се ниједан разлог за његово покретање није показао тачним. Он је још констатовао да је НАТО агресија отворила Пандорину кутију и покренула домино ефекат у целом свету, а на крају је закључио да НАТО „мора бити укинут као услов очувања мира на глобалном нивоу“.

А руски генерал Леонид Ивашов је у свом иступању рекао да је ових дана народ Крима осветио понижење српског народа на Косову и супротставио се фашизму, те додао да је Русија изабрала пут васкрснућа руске цивилизације, узевши у обзир српско искуство из тог времена. Генерал је још изнео виђење да је нечији циљ на Западу био да се Украјина претвори у фашистичку државу супротстављену Русији, чиме би се уништило словенско јединство, о чему је маштао Бизмарк, наставио Хитлер, а мало шта се променило и данас. Он је потом детаљно објаснио америчку технику државног преврата, а затим је изнео оцену да САД губи статус светског хегемона и истовремено је навео низ разлога због којих је по његовим речима – Русија постала лидер у борби за правду и градитељ новог света. Напослетку, генерал Леонид Ивашов је са говорнице поручио дословно следеће: „Русија је вратила Крим, ваш је задатак да вратите Косово“.

Иначе, у име организатора конференције, некадашњи министар иностраних послова Живадин Јовановић је казао да је проблем статуса Косова и Метохије још увек отворен и да се он не може решити изван резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, где Србија може очекивати подршку Русије. За тежње Србије да се прикључи Европској унији, Јовановић је рекао да се не може чланство у било ком клубу плаћати државном територијом, а за НАТО је устврдио да представља опасност по мир и безбедност у коме нема места за мирољубиве земље попут Србије.

Такође, поред наведених личности, на протеклом међународном скупу у Београду, говорило је и мноштво других домаћих и страних стручњака, попут професора Јелене Гускове, која је хронолошки подсетила на те догађаје из 1999. године, као и професор Сергеј Бабурин, од кога се могло чути мишљење да би у то време све било другачије да је већ тада на челу Русије био њен данашњи председник.

Наравно, то ни изблиза није био коначан списак свих учесника, с обзиром да су у Сава центру бомбардовање Србије осудили још и Клаус Хартман, професор Џон Питер Махер, Арета Норберг из Шведске, Сокоро Гомес из Бразила, адмирал Елмир Шмелинг, адмирал Бошко Антић, Дајана Џонстон и остали.

На крају дводневне међународне конференције, која је оцењена као веома успешна, акламацијом је усвојен завршни документ, у коме се између осталог наводи да је НАТО агресија била агресија против суверене државе и кршење правних норми у коме су учествовале водеће западне земље. А поводом ћутања београдских медија о поменутом скупу, организатори су констатовали да то само говори о томе колико су моћне и снажне поруке које су се могле чути на овој конференцији.

Извор: Глас Русије

Коментари (1)

  1. Marija каже:

    Sramota da mediji cute o ovom skupu, evo slucajno sam i ja saznala.Dobro je da se takav skup odrzao, sramota je da su neki drugi veci Srbi od nas samih, sramota je koliko je Srbija pala u ocima vlastitih gradjana ! Ziveo Putin, zivela Rusija, ziveli slaveneski narodi!

Напиши коментар