Филм

Документарни филм: „Чико, ја сам жив немој да ме убијеш!” (ВИДЕО)

Документарни филм „Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш!”

Радио телевизија Републике Српске приказала је документарно-играни филм Чико, ја сам жив немој да ме убијеш, аутора Гвоздена Шарца.

Филм је у основи је прича Драгана Васића. Као 12-годишњак једини је преживио масакр у врлетима планине Трескавице који су над српским цивилима из села Ледићи починили припадници муслиманско-хрватских снага тзв. АрмијеБиХ и ХОС-а.

Његово свједочење је непроцјењиво. Иако тешко рањен видио је ко је пуцао на ненаоружане цивиле: дјецу, жене. Чудом је преживио, а то што је остао у животу дугује непријатељском војнику који га је рањеног одвео у ратну болницу на Игману.

У филму говоре и преживјели Срби из Ледића, који су из села изашли правцем ка тада Српском Сарајеву.

Документарни филм „Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш!”
Документарни филм „Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш!”/ Фото: РТРС

Свједочења су снимљена у студију РТРС у ИТЦ Источном Сарајеву, на посебно припремљеној сценографији која садржи фотографије 24 убијена цивила из Ледића.

Дио кадрова за потребе филма снимљен је камером и дроном у Ледићима. Игране сцене које су урађене на основу свједочења Драгана Васића снимљене су на локалитету Трнова и села Тврдимићи.

За те потребе ангажовано је 15 статиста, велику помоћ су на снимању пружили припадници ПУ Источно Сарајево као и бројни појединци.

Снимање документарног филма: „Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш!”
Снимање документарног филма: „Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш!”/ Фото: РТРС

Злочин над Србима из села Ледићи, који се десио почетком јуна 1992. године до данас није судски процесуиран. Најмлађа жртва био је 18-мјесечни Милун Тешановић, најстарија 92-годишња Иконија Васић.

Убијена су дјеца Данијела Тешановић, Драгомир Тешановић и Слађана Секуловић.

Аутор филма, новинар РТРС-а Гвозден Шарац раније је рекао да је професионална, људска и морална обавеза да у овом „формату”, снимањем документарног филма сачувамо сјећања на злочин који је „црним” словима записан у свијести сарајевских Срба.

На филму су радили сниматељи, продуцент, реализатор и монтажер из ИТЦ РТРС-а Источно Сарајево.

РТРС

Напиши коментар