Србија

Шамар жртвама и шефу државе

Дарко Шарић однео је превагу над НАТО жртвама, а оштар говор председника Србије о изостанку кажњавања бар једног џелата западне војне алијансе доживео је цензуру у највећем броју српских медија.

nikolic

Ово је укратко медијски пресек 24. марта када је Србија обележила 15 година од НАТО агресије и одала почаст својим страдалим грађанима, међу којима је било и 88-оро деце.

Цела слика се употпуњује ако се отворе странице јучерашњег издања појединих новина за које се зна да су блиски председнику Српске напредне странке. Тако је „Информер“ на другој страни објавио само једну реченицу председника Николића изговорену над спомен-обележјем страдалих цивила на мосту у Варварину, и то уз наднаслов „странчарење“.

Бавити се жртвама НАТО бомби за неке је дакле странчарење, а осим тога, Николић није могао добити више простора јер је требало оставити и три странице у новинама за шепурење у судници нарко-боса Шарића!

Можда би више простора за тужну годишњицу уредник издвојио да се први потпредседник Александар Вучић у понедељак појавио на неком спомен-обележју и одао почаст жртвама НАТО агресије. Али, Вучића у понедељак није било ни на једном од бројних стратишта из 1999. године.

– Ми се данас стидимо својих жртава уместо да о њима говоримо, ми хоћемо да оправдамо злочинце да не увредимо џелате и то без обзира на то што свака четврта жена има рак грлића материце, свака девета има шансе да оболи од рака дојке, док су седам пута повећана обољења од леукемије и канцера код предшколске деце и све то као последица бомбардовања осиромашеним уранијумом. То наше срамно ћутање је последица вазалног односа у којем се Србија налази према својим џелатима – коментарише етнолог Драгомир Антонић.
И док портпаролка НАТО ретвитује слоган „NATO just do it“ које је поставила косовска министарска за европске интеграције, а којим су албански сецесионисти пре 15 година призивали бомбе на Србију, званични Београд настоји да ни у ком случају не увреди Алијансу и њене предводнике.

За неке познаваоце прилика то је и разумљиво јер ће чланство Србије у ЕУ бити условљено њеним претходним чланством у НАТО-у. Антонић каже да га не чуди то што се Вучић није појавио на обележавању бомбардовања, ни то што највећи део медија изоставио реченицу у којој председник Николић поручује да би нам било лакше „кад бисмо уз имена хиљада невиних жртава које помињемо и жалимо сви, а не само породица, сазнали име макар једног кажњеног џелата, наредбодавца или извршиоца“.

– Што би ме чудило када ми водимо политику невређања џелата? У једној од својих колумни поставио сам питање да ли ови наши политичари у разговорима са Кирбијем или Девенпортом бар једном упитају дотичну господу да ли их је срамота што овде деца умиру од последица њиховог бомбрадовања. Али, гори од њих су наши експерти који кажу да се не може утврдити да је повећање броја оболелих од тумора последица бомбардовања – поручује саговорник Антонић.

У овогодишњем Српском народном календару Антонић за 24. март каже да је дан без посебних обредних радњи, али „дан када су НАТО зликовци започели монструозно убијање из ваздуха Срба и Србије“.

Остаје питање да ли подсећање на тај страшан догађај треба да буде сведен на стубац вести у новинама и да ли треба да пристанемо да се надигравање садашњег председника државе и будућег премијера одвија преко леђа жртава НАТО агресије?

Срамота ме је елите!

– Мене је срамота наше тзв. интелектуалне елите која ништа не пише, ништа не говори о томе како је трован наш народ. Код њих није у питању вазалство већ лагодност, комфор, плаћеништво. Ако ме неко плати, ја ћу по рођеној мајци да пљујем. Страшно је што је направљен систем у коме такви могу да напредују, да мажу говнима себе и свој народ и за то да буду награђени. Зато не треба да чуди што оно мало родољуба међу младима добија етикете екстремиста, док плаћеник постаје европејац – коментарише Драгомир Антонић.

Ђоковић: Рат убија невине!

Други тенисер света Новак Ђоковић присетио се бомбардовања на свом Твитер профилу.

„На данашњи дан пре 15 година први пут сам осетио страх од рата. Моћно оружје које уништава најсветију заједницу – породицу. Не желим да се икоме више деси“, написао је Ђоковић.

Он је и раније у више наврата говорио о прошлости своје државе и често наглашавао да га је то направило бољим човеком.

„Рат ником добро није донео. Мржња такође. Само много невиних жртава. Нека се никад не понови. Да живимо у слози и љубави и миру“, поручио је тенисер.

Соколов: Одјек 1999. траје и данас

Министар саобраћаја Русије Максим Соколов изјавио је јуче у Београду да одјек трагичних догађаја из марта 1999. године, када је почела НАТО агресија на Савезну Републику Југославију, још траје у Европи.

Соколов је са амбасадором Русије у Београду Александром Чепурином и представницима српске и руске железнице положио венац на споменик Вечне ватре у Београду, који је посвећен жртвама НАТО бомбардовања.

Коментари (3)

  1. реф ум лекс каже:

    први пут сам на овом порталу, донекле ми је било познато овакво стање у србији, али ово што овај портал презентује ,е за очаја! зашто бар једном народ не изиђе на демонстрације …!!! шутња је пристанак, бар једном да се изиђе, па макар и немоћни!!!

  2. Корнелиjе Кодреану каже:

    Ниjе вУЧКо никакав господин, него jе бедна кукавица, издаjник и вашингтонско-ционистичка пудлица.

  3. Marija каже:

    I ja se stidim ovakvog odnosa nase drzave prem nasim zrtvama.Zamerila sam gospodinu Vucicu sta nije odao postu strdalima makar na jednom mestu, kao sta je odao postu ubijenom Zoranu Djindjicu.Zar se to dade uporediti?!?Da, istina, Saric je pompezno nametnut kao tema broj jedan u trenutku kada se secamo tragedije koja je zadesila celu zemlju i cije posledice snosimo i danas.Sramota za nase novinarstvo, nasu tzv.intelektualnu elitu, Srpsku akadameiju nauka i na kaju i nasu drzavu.

Напиши коментар