Свет

САД – Највећи светски злочинац

Пише: Олга Шчедрова

obama-teroristi

Иако је тероризам стар онолико, колико је старо човечанство, претњу по читав свет од њега су направиле америчке тајне службе. Као тренутак када је почело одбројавање може да се узме крај 70-их година, када је ЦИА почела да припрема „исламистичске бригаде“ како би се у рат у Авганистану увукао СССР. „Према званичној верзији – писао је 1998. године Збигњев Бжежински – помоћ ЦИА муџахединима је почела 1980. године, односно пошто је 24. децембра 1979. совјетска армија упала у Авганистан. Али истина, чија се тајна још увек крије, изгледа потпуно другачије. Истина је да је операција агенције ЦИА почела 3. јула 1979. године, пошто је председник Картер потписао наредбе о указивању тајне помоћи противницима просовјетског режима у Кабулу. Ми нисмо терали Русе да интервенишу, али смо свесно повећали вероватноћу да до њихове интервенције дође“.

У том периоду су Американци заврбовали и Осаму бин Ладена. Како сведочи Шамседин Јусеф, један од вођа чеченских сепаратиста, 1992. године бин Ладен је са пасошем држављанина САД посетио Чеченију. „Доцније су се америчке власти посвађале са њим“ – објашњава Јусеф. Да ли онда треба да се чудимо пословним контактима „терористе Но 1“ са породицом бившег председника САД Џорџа Буша – старијег?

Циљ подршке владе САД авганистанским муџахединима је био да се све исламске земље увуку у рат против СССР-а. У десетогодишњем периоду 1982–1992. године у војна дејства у Авганистану су били увучени држављани 40 муслиманских земаља. Марта 1985. године председник САД Роналд Реган је потписао директиву број 166 о националној безбедности, која је дозвољавала да се тајна војна помоћ муџахединима повећа, при чему су у такву помоћ спадале и испоруке оружја, које су се у 1987. години попеле на 65 хиљада тона. Паралелно, уз подршку САД су новцем Саудијске Арабије и Пакистана отваране хиљаде медреса. Како сведочи Абдел Монаму Сајдалија, сарадник Центра за стратешка истраживања „Ал-Ахрам“ из Каира, бин Ладен и „авганистански Арапи“ су обучавани на посебном курсу „по програму који је био врло компликован, али дозвољен од стране ЦИА“.

Борци „Ал-Каиде“ као „страна легија Запада“, увучени су и у рат у Југославији. 1997. године у извештају Сенатског комитета Републиканске партије САД Клинтонова администрација је директно окривљена за „претварање Босне у војну исламистичку базу-2.  Исламисти из земаља Блиског Истока и Средње Азије су врбовани за Армију ослобођења Косова (ОВК) и коришћени су као појачање у току војних операција НАТО-а. Задатке у вези са наоружавањем и обуком ОВК решавала је Управа за војно извиђање САД и британска обавештајна служба Ми-6. Вашингтон је обезбедио и прво дипломатско признање међународних терористичких структура. Мадлен Олбрајт, државни секретар САД у то време, била је особа која је од ОВК направила званичну преговарачку страну за преговоре у Рамбујеу.

„11. септембар“ не може да буде повод ни за одбијање, ни за подршку терористима

„Рат тероризму“ који је Америка објавила после терористичких напада 11. септембра само је ојачао међународне терористичке групе и у ствари их је у низу земаља довео на власт. Жртве америчке „борбе са тероризмом“ су постали Авганистан, Ирак, Либија , Сирија.

Конкретно, САД су у Ираку наоружавале сунитске групе, тврдећи да је то због борбе са „Ал-Каидом“. Амерички официри који су учествовали у том „програму успостављања мостова“ са сунитима тврде да је добар део њих некада био повезан са „месопотамијским одељењем „Ал-Каиде“. Како сматра Џ.Сопко, специјални инспектор за обнову Авганистана, америчке пореске обвезнике је 150 милиона долара коштало финансирање терориста у Авганистану. Независни новинар Д.Висинг је у књизи „Како амерички порески обвезници финансирањем непријатеља спонзоришу талибане“ написао: „Фирме које се баве заштитом се са авганистанским побуњеницима редовно договарају о заштити грађевинских пројеката које финансирају Сједињене Државе. По својој нерационалности је тужно познат пројекат пута Хост – Гардез дужине 64 миље који ће пореске обвезнике коштати 176 милиона долара. Више од 43 милиона тог новца је отишло на фирму која се бави заштитом, а која је одмах платила човека из америчког списка побуњеничких вођа, које треба или заробити или убити. Џихадисти је плаћано 160 хиљада долара месечно како би градилиште чувао од себе самог.“

Међутим, то је појединачан случај. Много је интересантније оно, што влада САД чини како би на власт довела терористе.

У књизи познатог исламисте и муслиманског философа Тарика Рамадана „Ислам и арапско буђење“ дати су докази „професионалне припреме“ арапске младежи у специјалним школским институцијама које финансира америчка државна каса. Још 2007. године су такве институције отворене и на Кавказу и у Србији. Практично у свим земљама које су увучене у хаос, „флеш-моб“ , критички усмерен ка тактици бављења државним превратима, преко социјалних мрежа, мејлова и СМС-порука, преко сервера Facebook, Twitter, Hotmail, Yahoo и Gmail, свих из САД, организован је слањем саопштења о предвиђеним митинзима. Резултат је био довођење на власт радикалних исламиста. И данас је главни партнер САД у Сирији „Фронт ан-Нусра“ – оружана организација, која ја повезана са „Ал-Каидом“, а коју је Стејт департмент САД званично уврстио у терористичку.

Не чуди што је таква политика Беле куће изазвала протест међу америчким војним лицима која су на интернету организовала покрет „Обама! Ја се нећу борити за твоје устанике из „Ал-Каиде!“.

Терористички рат против Русије

Ја сам као наслов за чланак преузела речи Сибиле Едмондс, бивше сараднице ФБИ. Оне у потпуности одражавају величину терористичког рата који су Сједињене Државе повеле против Русије. Тако је, сведочи агент ЦИА Абубакар, још 60-их година прошлог века њему било наложено да се позабави „чеченском проблематиком“. А одмах пошто је дошло до распада СССР-а, емисари „Ал-Каиде“, међу којима је био и бин-Ладен, и инструктори из САД који су се представљали као „слуге ислама“, су у гомилама навалили у Чеченију.

Американци су заједно са својим пријатељима из Пакистана, Саудијске Арабије, Турске припремали чеченске побуњенике. Шамил Басајев и више других чеченских пољских команданата су завршили курс интензивне идеолошке обраде и војних тренинга у области Хост (у Авганистану) у логору који је захваљујући агенцији ЦИА и пакистанској Међуинституционалној обавештајној служби (ИСИ) постављен почетком 80-их година. Доцније је Басајев, ради проучавања тактике вођења партизанске борбе, пребачен у логор Марках-и-Давар у Пакистану. Тамерлан Царнајев, који је окривљен за извођење терористичког напада у Бостону, био је повезан са ФБИ и у првих шест месеци 2012. године је у Грузији посећивао семинаре које је спонзорисала ЦИА, а који су извођени под патронатом Џејмстаунског фонда ради дестабилизације Северног Кавказа.

У САД постоје стотине организација које подржавају тероризам у Русији. У помагању терористима који су за свој објекат изабрали Северни Кавказ, према подацима МИП-а Русије, учествовало је преко 60 међународних екстремистичких организација, приближно 100 страних фирми и десетине банкарских група. Канцеларије већине од њих су у САД и Европи. Само у САД преко педесет организација прикупља средства за севернокавкаске екстремисте. Међу њима су и: Америчка муслиманска асоцијација правника, Амерички исламистички центар, Амерички муслимански савет, Исламистичка добровољна организација „Глас Чеченије“ (која је регистрована у Стејт департменту САД!), Исламистичка градска помоћ, Исламистички амерички фонд „Закјат“, Исламистички центар помоћи, Чечено-Ингушетско друштво Америке, Међународна асоцијација за помоћ, Исламистичка светска помоћ. Ни једна од њих не представља илегални кружок. На пример, на челу „Америчке муслиманске помоћи“ је шеик Кишам Мухамад Кабани који је истовремено и председник Вишег исламистичког савета Америке који броји 15 милиона муслимана из САД.

1999. године Збигњев Бжежински је на Кавказу организовао Амерички комитет за мир, у коме су били и Александар Хејг (бивши државни секретар САД), Џемс Вулси (бивши директор агенције ЦИА), саветник Пентагона Ричард Перл, бивши амбасадор САД при УН Кенет Аделман, бивши потпредседник корпорације Lockheed Martin и председник утицајне невладине организације Комитет САД за НАТО Брус Џексон; Каспар Вајнбергер, бивши министар одбране САД, Роберт Макфарлејн, бивши саветник председника САД за националну безбедност, Елиот Абрамс, бивши заменик саветника председника САД за националну безбедност. Амерички комитет за мир на Кавказу ради под заштитом Freedom House.

Сразмере финансирања терористичког рада у Русији су заиста за поштовање. Само фондови турског исламисте Фетхулаха Гилена са седиштем у држави Пенсилванија достижу 50 милијарди долара. Стотине медреса и џамија које је та организација саградила у Средњој Азији и Русији, су постале расадник екстремизма и заштита за агенте агенције ЦИА. Иза Гиленове каријере у САД, од које се врти у глави, су Грем Фулер и члан Чеченског комитета Мортон Абрамовиц, крупне фигуре закулисне политике САД и НАТО. Стручњак за Исток који је радио у аагенцији ЦИА, Грем Фулер представља једног од оних који су лобирали да се спољна политика САД ослони на политички исламизам. У Русији је Фулер постао познат тек после бостонских терористичких напада, и то као бивши таст Руслана Царнајева који је руководио исламистичким фондом у САД, преко кога је финансирана кавкаска „Ал-Каида“.

Што се тиче терористичких аката у Волгограду до којих је дошло уочи нове 2014. године, сумња се да је њихов организатор самозвани „емир руског Северног Кавказа“ и власник сајта „Кавказ-центар“ Доку Умаров. Да потсетимо да је „Кавказ-центар“ једно време финансиран од стране Стејт департмента САД, све док 2011. УН нису Умарова укључиле у списак терориста који су у вези са „Ал-Каидом“. The New York Times, позивајући се на представнике обавештајаца САД, прокоментарисао је експлозије у Волгограду на следећи начин: „Експерти упозоравају да напади могу да буду увод у терористичку кампању поборника најтраженијег у Русији екстремисте Доку Умарова, који је обећао да ће спречити Олимпијаду.

Шта ће терористи Сједињеним Државама?

На први поглед политика бујања међународног тероризма која доводи до огромних људских жртви, између осталог и америчких грађана, нема смисла. Али онај исти, већ помињани Збигњев Бжежински не мисли тако. На питање да ли жали што је Америка одгајила исламистички фундаментализам он је хладнокрвно изјавио: „Шта је важније за историју света? Талибани или крах совјетске империје? Шака узнемирених муслимана или ослобођење Централне Европе и крај хладног рата?“ Зато и студија коју је спровео Галуп показује да се за земљу која представља највећу претњу по цео свет најчешће сматрају САД.

„Страна легија Запада“ са много хиљада припадника – терориста дозвољава Сједињеним Државама да решавају цео низ најважнијих геополитичких задатака. У првом реду – да се ослабе главни противници САД – Русија и Кина.

Осим тога, ширење тероризма под заставом ислама преграђује пут који би довео до уједињења муслиманског света. Растурен, борбен и уништен арапски свет је директан добитак за економију САД. Није случајно до „арапског пролећа“ дошло одмах пошто је Моамер Гадафи прешао на практичне мере увођења златног динара.

Пошто је „рат са тероризмом“ постао легенда, Сједињеним Државама је омогућено да имају образложење за интервенцију у свакој држави, коју ће окривити да подржава терористе.

Истовремено, критично стање економије САД претвара међународни тероризам у ефикасан механизам застрашивања америчког становништва и увођења у њој полицијских мера. Образлажући своје одлуке претњом од терористичких напада влада САД је од 2001. године донела низ закона које су практично потпуно поништиле грађанске слободе које су у тој земљи постојале. Владајуће „антитерористичко“ законодавство дозвољава да се прислушкују приватни разговори и да се чита приватна преписка, да се хапсе не само „сумњива лица“, већ и она која се усуђују да критикују државну политику, мада за то не постоје судска решења, да отварају затворе где год помисле, да врше експропријацију имовине и томе слично.

Успеси Русије у спољној политици, постигнути прошле године, прогресивна реализација пројекта евроазијске интеграције, постепени повратак Русије на статус светске државе довели су до тога да је Вашингтон опет почео да прича о потреби „заједничке борбе против тероризма“. Нема сумње, треба да се води непоштедна борба, али не по упутствима оних, који су припомогли да тероризам стане на ноге. Русија са милионима својих држављана-муслимана способна је да самостално одређује на који ће се начин борити са тероризмом, обавијеним исламистичком одећом, и у могућности је да омогући да се у Евроазији створи нова геополитичка реалност…

Превод: Душанка Пантић

 

Фонд стратешке културе

Напиши коментар