Република Српска

Војска Републике Српске може да се формира за један дан

Пише: Владимир Судар

Поступак повратка заједничких, односно пренесених надлежности са БиХ на ентитете није предвиђен Дејтонским споразумом. Међутим, ако би постојала воља оба ентитета, то би се могло десити, каже Петар Кунић, декан Правног факултета у Бањалуци.


Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске, 9. јануар 2017. године

Страсти због учешћа Трећег пука Војске Босне и Херцеговине на прослави Дана Републике Српске у Бањалуци додатно су се узбуркале после изјава појединаца из „међународне заједнице“ да ће Милорад Додик због тога сносити последице и најаве Министарства одбране БиХ да ће спровести истрагу.

Председник РС Милорад Додик на претње је одговорио најавом формирања Војске Републике Српске.

Једна армија — три војске

Игор Гајић, политички консултант из Бањалуке, каже за Спутњик да ће последице учешћа Трећег пешадијског пука војске БиХ на прослави дана Републике Српске бити „реално никакве“.

Према његовим речима, биће одређених политичких последица зато што ће се вршити притисак на РС од стране међународне заједнице.

„Сарајево је сад добило крила да напада РС, а са друге стране и Додик и политичка елита РС добили су крила самом манифестацијом“, каже Гајић.

Он објашњава да је Трећи пук састављен од српских војника и да је произашао из Војске Републике Српске и као такав је ушао у заједничку војску. У Војсци БиХ постоје три пука и, фактички, свако већ има своју војску.

„Тако да неко формирање посебне војске не би било ништа посебно јер је војска РС постојала, као што је постојала и Армија БиХ и Хрватско вијеће обране, и нема ту неке велике драме“, каже Гајић.

„Утапање“ Војске РС

Евентуално формирање Војске РС, према речима нашег саговорника, зависиће од политичког развоја ситуације.

„Реално, данас се Војска РС може формирати у року од једног дана, и сам излазак Трећег пука из Војске БиХ и његово преименовање било би почетак стварања Војске РС, али, док се не дође до неког већег политичког договора, ни до тога неће доћи“, оцењује Гајић.

Петар Кунић, декан Правног факултета у Бањалуци, каже за Спутњик да правна основа за формирање Војске РС не постоји, јер је Војска РС утопљена у заједничку војску.

„То су прихватили легални и легитимни органи РС у то време. Изгласан је Закон у парламенту БиХ, истина, уз одређене притиске од стране САД, али формално-правно гледано тај закон је на снази и он је, по предвиђеној процедури и правилима прихваћен у Парламентарној скупштини БиХ“, каже Кунић.

Према његовим речима, по Дејтонском споразуму РС је имала право на своју војску и он не познаје јединствену војску већ војске ентитета.

Зашто џума намаз може, а не сме дефиле

„По такозваној пресумпцији надлежности, све делатности које нису припале држави БиХ, припале су ентитетима и у смислу те одредбе ентитети су имали право на своју војску, али је покренута иницијатива да се та надлежност пренесе на заједничке институције, и то је учињено путем процедуре предвиђене Законом о народној одбрани, односно представници РС су прихватили тај закон“, објашњава декан бањалучког Правног факултета.

БиХ је федерална држава, ентитети су федералне јединице и прихваћен је концепт искључиве поделе надлежности између државе и ентитета где сваки ниво власти има своје надлежности, додаје Кунић.

„Поступак повратка заједничких, односно пренесених надлежности није предвиђен Дејтонским споразумом, односно Уставом БиХ, који, иначе, комплетно регулише те ствари. Међутим, ако би постојала воља оба ентитета, односно државних институција, то би се могло десити. Дакле, уз пуну сагласност воља, могле би се вратити надлежности ентитетима, међутим, без те сагласности то није могуће“, објашњава Кунић.

Гајић додаје да, са правне стране, нигде не пише да Трећи пук нема право да учествује на прослави Дана РС и подсећа да је и раније Трећи пук редовно учествовао у прославама Дана РС и Дана Војске РС.

„Правно, сматрам да је Младен Иванић један од врховних команданата и не видим зашто не би Иванић могао то да нареди. Драган Човић није имао ништа против, Изетбеговић, наравно, јесте. У муслиманским деловима војске редовно одржавају џуме и молитве, па никоме то не смета, и зашто онда не би на Дан РС дошао тај Трећи пук“, каже Гајић.

Циркус, политичка игранка и маркетинг

Он подсећа да Сарајево слави почетак рата у БиХ — 1. март, а РС слави и Дан победе над фашизмом, а у Федерацији то није празник.

Кунић сматра да најављена истрага поводом учешћа Трећег пука има више карактер претње и застрашивања РС него што би друга страна њом могла нешто правно добити.

„Тај пук је постројио врховни командант, садашњи председавајући Председништва БиХ, и не видим који војник, војно лице, командант или генерал не би извршио наређење свог претпостављеног, а то је члан Председништва за кога се зна да командује оружаним снагама“, каже декан Правног факултета.

Према Гајићевом мишљењу, нема потребе да Министарство одбране спроводи истрагу јер је све било јавно.

„То је само циркус, прављење политичке игранке и врста притиска на Додика. Хоће ли и Иванића звати на испитивање? Шта има да га испитују кад је био на ТВ. То је, апсолутно, један маркетиншки потез“, закључио је Гајић.

 

Спутњик

Коментари (1)

  1. sekira каже:

    srpska mora biti samostalna,slobodna ponosna,mora izaci iz kaveza sarajevskog sultanata,i njenih mentora..s.arabije.cia\e mi6..mora imati svoju vojsku,jaku policiju,a ne da dozvoljava ponizenja,eifora,sipe,obe,suda bih,i ostalih aparata dezavuisanja institucija srpske,,sve se moze kad se hoce,dok je licne i politicke hrabrosti,dok je sloge srpske,,ima srpska i dobrovoljce ,one koji su iz beograda i drugih rodnih krajeva srbije ucestvovali u obuci,i poveli mestane u oslobodjenje i bjeljine,zvornika,,od prve puske,,one koji su na neki nacin zaboravaljeni,iskreno recimo kojima je nanaesena nepravda,koji nemaju ni dana ratnog staza,cija deca pripadaju kategoriji ,o ironije i srpskog srama,onih koji su bezali,dezerterima,,ali oni ponosno cute,ne kukaju,ne traze,zele samo da se srpska seti junaka njihovih saboraca,zike,ramba,hrabrih tigrova koji su zivote dali za srpsku, ima srpska i takve,njih patriotizmu ne treba uciti,jer smo mi svoje domove napustali da branimo srpstvo,gde kod treba,PATRIOTIZAM JE PUSKA U RATU,REC ,GLAS,SLOVO U MIRUI OPET SU TAKVI OBILICI,PRVI I PISALI I JAVNO GOVORILI,O ZULUMU SARAJEVA,NE PLASECI SE REPRESALIJA SARAJEVA I STRANACA,,ZA SRPSTVO SE ROBIJA I KRV LIJE…,i opet ce neki vuk,tigar neki,obilicke krvi,koji zavet kosovski nosi u srcu,stati na branik,srpstva,prvi,bilo to kosovo ili srpska,,,KOSOVSKI ZAVET JUNAKA GROBOVI,SLOZNO ZOVU SVI,REPUBLIKO SRPSKA SAMOSTALNA BICES TI…I SA SRPSKIM KOSOVOM SPOJITI,,DACE BOG I VOLJA JUNACKA VODU GAZE AL DOLAZE,,,,OBILICEVI ZAVETNICI..

Напиши коментар