Досије

Ликвидација шиптарске терористичке банде Адема Јашарија

Доње Преказе

У рану зору 5. марта 1998. године група шиптарских терориста напала је патролу полиције у селу Лауша и ранила двојицу полицајца. Након овог терористичког напада полиција је покренула потеру за терористима који су побегли ка Доњем и Горњем Преказу у рејону Дренице, и тамо се забарикадирали у већ унапред припремљене бетонске бункере и ровове. У добро испланираној и прецизно изведеној акцији специјалне снаге српске полиције предвођене Јединицом за специјалне операције (ЈСО) разбиле су шиптарску терористичку банду Адема Јашарија. У тој акцији погинули су Андреас Кончаревић припадник ЈСО и Раде Радаковић припадник САЈ-а.

У оквиру полицијске акције под контролу је стављена махала у селу Доње Преказе у којој се налазило седиште озлоглашене шиптарске терористичке банде Јашари.

Током легитимне акције полиције, вођа терориста Адем Јашари, његов брат Хамза Јашари, убијени су са члановима банде који су одбили или од ове двојице били спречени да се предају.

Ово није био први сукоб терористичке банде Адема Јашарија и српских снага безбедности.

Први пут је Адем Јашари опкољен у селу Доње Преказе 30. децембра 1991. године од стране припадника службе Државне безбедности. Разлог су биле Јашаријеве активне везе са албанским војним сектором и његови чести боравци у Албанији зарад обављања тренинга и обуке за терористичке акције. Тада је успео да се извуче из обруча након чега су уследиле акције и напади на српску полицију. Та шиптарска банда је била главни носилац тероризма на Косову и Метохији од 1992. до 1997. године и имали су директну помоћ и подршку власти у Албанији.

Терористи Јашаријеве банде у почетку су нападали попут качака и балиста. Из заседа, подмуко и кукавички, и само онда када би били знатно бројнији. Због тога су у Окружном суду у Приштини на по 20 година затвора осуђени Адем Јашари и његова банда, а на 10 година је осуђен и Хашим Тачи.

Првооптужени је био Бесим Рама, који је на саслушању признао да је учествовао „само“ у нападу на патролу полиције у насељу Шипоље на путу Косовска Митровица – Пећ ,17. јуна 1997. године, када је у службеним колима убијен полицајац Предраг Ђорђевић, а тешко рањен његов колега Зоран Вукојичић.

Описујући тај напад он је признао да је на патролу полиције пуцао из аутоматске пушке, заједно са Адемом Јашаријем који је пуцао из своје снајперске пушке.

– Адем Јашари ме преварио. Позвао ме да те вечери идемо у кафану и да понесем аутомат. Када смо колима изашли на асфалтни пут, схватио сам да не идем у кафану, и успротивио сам се. Јашари ми је рекао да ћемо други пут отићи у кафану, а сада да се иде у једну акцију. Мислио сам да одустанем, али сам се уплашио, па сам морао да пристанем – испричао је на суду Бесим Рама.

Ова дреничка група терористичке ОВК имала је своје базе у селима Доње и Горње Преказе и Прелевац код Србице, на четрдесетак километара од Косовске Митровице према Пећи. Убили су три полицајца, једно цивилно лице и ранили 16 људи.

Дреничку банду чинило је 15 шиптарских терориста, од којих је пре акције хапшења побегло 12 а само су Бесим Рама и Авни Нура истовремено ухапшени, док је трећеоптужени Идриз Аслани из Вучитрна, „бомбаш“, ухапшен нешто касније.

И Сулејман Селими је, као и шеф шиптарског преговарачког тима у Рамбујеу Хашим Тачи, припадао злогласној терористичкој банди Адема Јашарија. Селими потиче из села Овчарево, а иначе је и Јашаријев зет. Селими и Љуштаку су, као чланови терористичке банде Адема Јашарија,у одсуству осуђени на по 20 година затвора. Истражни поступак против њих је водила Даница Маринковић, судија Окружног суда у Приштини.

Маринковићеву је, за сукоб у селу Ликошане, Наташа Кандић оптужила да је, пред тридесетак полицајаца, наредила смакнуће речима: „Ја ово нећу узети, убијте их“. Током суђења Слободану Милошевићу у Хагу, судија се позвао на овај извештај, али је Даница Марниковић, иначе сведок одбране, то негирала и рекла да никада није била у селу Ликошане.

Убица Срба: Шиптарски терориста Адем Јашари
Убица Срба: Шиптарски терориста Адем Јашари

Прве веће синхронизоване терористичке активности бадна Адема Јашарија организовала је 22. априла 1996. године. Тада су шиптарски терористи у нападима у Пећи, Штимљу, Дечанима, на путу Рожаје – Приштина код Косовске Митровице убили пет и ранили још пет особа.

Почетком 1998. године на Косову и Метохији дошло је ескалације насиља великих размера, нарочито у региону Дренице, јужно од Приштине, где су локалне шиптарске наоружане банде, током јануара и фебруара, успоставиле контролу.

Такозвана Ослободилачка војска Косова издала је и саопштење да је „ослободила“ Дреницу и да на овом „делу ослобођене територије Косова власт држе органи Републике Косово“. Да се „сви српски уљези који се врзмају по Дреници“ сматрају „окупаторима и зато их стиже заслужена казна!“ У Дреници је на основу тог саопштења убијено 15 људи.

До првог већег сукоба Јашаријеве терористичке банде са српском полицијом дошло је 22. и 23. јануара 1998. године. Тада је група од неколико терориста на путу Србица–Дреница заустављала возила и матретирала путнике српске националности.

На лице места је дошла патрола полиције која је након размене ватре почела да гони терористе међу којима је био и Адем Јашари. Банда терориста је побегла у село Доње Преказе, а полиција је стигла у село и позвала их на предају. На полицију је запуцано их свих кућа, а терористичка банда је успела да се извуче из села. Након сукоба српска полиција је јавила да је Адем Јашари рањен у сукобима.

Дана 28. фебруара 1998. године банда терориста предвођена Адемом Јашаријем напала је полицијску патролу и убила четворицу полицајаца и двојицу ранила. Сукоб је започео у 11:30 часова када је возило полиције упало у заседу током које је употребљен ракетни лансер и митраљез.

Најближа патрола кренула је у операцију спасавања али су упали у заседу у селу Ликошане. Том приликом смртно су страдали Мирослав Вујковић (27) и Горан Радојчић (30), а Павле Дамјановић (38) и Славиша Матејић (28) су тешко рањени. Оклопно возило је послато у село као помоћ патроли. Док су прилазили селу у 12:20 часова из оближњих кућа је запуцано из ракетног лансера и митраљеза. У акцији је убијено 16 шиптарских терориста.

У рану зору 5. марта, група шиптарских терориста напала је патролу МУП-а у селу Лауша, том прилоком ранили су двојицу полицајца. Нешто касније извели су још један напад на полицијску патролу у селу Доње Преказе након чега је полиција кренула у потеру ка њиховом упоришту. Терористи су били приморани да се повуку у Јашаријеву махалу у самом селу. Посебне јединице полиције (ПЈП) су опколиле село Доње Преказе и направиле шири прстен око других села. За само извођење акције била је задужена Јединица за специјалне операције (ЈСО).

Адем Јашари је позван да се преда али је он то одбио и отворио је ватру на полицију из добро опремљеног и унапред припремљеног бункера опасаног џаковима песка.

Полиција им је дала два сата да се предају. У оквиру задатог рока, више десетина цивила се предало и удаљило од упоришта.


Изглед куће Јашари после акције полиције

Након проласка двосатног рока, Јашаријева банда је на полицију отворила ватру из тешког наоружања – минобацача, митраљеза, ручних граната, снајперских пушака…

Тада у акцију крећу специјалне снаге српске полиције предвођене Јединицом за специјалне операције. ЈСО и САЈ, свако из свог правца, кренули су у напад али после погибије Радаковића, припадници САЈ-а су се повукли на почетне положаје. Иако је и ЈСО имала губитака (погибија Кончаревића и 6 рањених), самостално је наставила акцију и потпуно разбила терористичко упориште и тиме ставила тачку на Јашаријеву банду.

У добро испланираној и прецизно изведеној акцији српски специјалци потпуно су разбили шиптарску терористичку банду Адема Јашарија.

Током борби са шиптарском терористичком бандом погинули су Андреас Кончаревић припадник ЈСО и Раде Радаковић припадник САЈ-а. Рањено је 6 припадника ЈСО и 3 припадника САЈ-а.


Акција полиције изведена је прецизно и ефикасно

За време акције, Адем Јашари и његова банда су показали фанатични карактер. Издајући бруталне наредбе његовим рођацима да се боре, Јашари је лично убио свог нећака због „кукавичлука“. Шиптари су затим створили живи штит од жена и деце, истурајући их испред себе. Остали су верни арнаутском обичају скривања иза женске сукње. Јашари се надао да ће добити на времену док му не стигне појачање, јер је очекивао да је читаво шиптарско становништво из зоне Дренице спремно да му се придружи. Прерачунао се.


Поједини терористи су се скривали и у кућици за псе, виде се џакови са песком који су служили као грудобран терористи који се завукао у кућицу за псе

После пружања снажног отпора, у сукобима у којима је погинуло 66 терориста који нису хтели да изађу из бункера, ликвидирана је банда Адема Јашарија. Поједини од њих су се скривали и у кућици за псе… Полиција их је ефикасно ликвидирала и при томе оставила нетакнуте суседне куће.


Суседне куће до Јашаријеве су остале потпуно неоштећене

Операција Преказе је, с обзиром на околности, изведена добро али прекасно. Две године раније, на састанку кабинета, тадашњи председник Милошевић је издао наређење заменику шефа Ресора јавне безбедности и команданту САЈ-а да се направи оперативни план и да се проблем „Јашари“ реши у најкраћем могућем року. Из неког разлога наређење је поништено.


Изглед села Доње Преказе. Јасно се види да су све друге куће у селу апсолутно неоштећене, што говори у прилог тврдњи о професионално изведеној акцији

Догађаји у Дреници, а пре свега у селу Ликошане, Шиптари су користили да представе као последицу српске репресије над недужним становништвом.

После сукоба, британски министар спољних послова Робин Кук тражио је хитан састанак Контакт групе због „прекомерног коришћења силе“ у селу Ликошане.

Две године након сукоба, на Косову и Метохији је обележена прослава „Битка за Ћирез и Ликошане 28. фебруар 1998. – 28. фебруар 2000.“, која је представљала терористичку пропаганду. Тада је истакнуто да су: „То биле прве битке, првих јединица ОВК… против српског окупатора.“

По свему судећи он је желео и успео да своју смрт представи као мученичку а да од српске полиције направи убице одводећи свесно више људи у смрт. У томе је, захваљујући западној пропаганди, и успео што је касније имало фаталне последице које до данас трају. Шиптари су од њега направили свог новог хероја али други избор нису ни имали јер часних, поштених и одважних ратника у њиховом народу никада није ни било. Принуђени су да или прослављају туђе или уздижу своје који су међу бандитима први настрадали.


Део наоружања које је полиција запленила после ликвидације Адема Јашарија, приказано на конференцији за новинаре у Косовоској Митровици

Њему у част направљен је маузолеј у селу Доње Преказе где се овај догађај сваке године обележава. Подигнуто му је више споменика, биста, табли а многе школе, међу њима касарна „Косовских јунака“ у Приштини као и оближњи аеродром добијају име по њему. Од споменика занимљив је онај у скопском селу Радуша на коме Јашари држи пиштољ наопако у левој руци а у на десној има шест прстију. Такође, за овог терористу се каже да је био крупније грађе али по споменику се то не може наслутити.

„Културни“ догађаји са Јашаријем у првом плану нису заобишли ни Србију. У Београду је, неколико дана пре него што ће Шиптари самопрогласити своју „независност“, про-западњачким парама активан „Центар за културну деконтаминацију“ и Борка Павићевић (данас активна и у међурелигијском – екуменистичком покрету) организовали су изложбу на којој је Јашаријева фигура у поп-арт принту била један од експоната.

Таман када је око 19:05 Борка Павићевић, директорка Центра за културну деконтаминацију, хтела, како је било предвиђено, да отвори изложбу, од микрофона ју је одгурнуо сликар Зоран Чалија, избеглица са Косова и Метохије, које је машући каменом, рекао: „Ово сам донео с Косова, с овим тамо дочекују српску децу!“

Окупљени су бурно реаговали, узвикивали „Косово је Србија“, „Волимо те Србијо“, „Идемо на Косово“. Полиција је сугерисала да изложба буде затворена што је и учињено. Претходна поставка изложбе је била у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду и изазвала је бурне реакције јавности. Поред приказивања вође шиптарске терористичке банде, јавност је изиритирао и провокативан текст у каталогу изложбе. У њему се наводи да данашња власт у Србији врши медијски геноцид над Албанцима и Србима на Косову и да ширу јавност „криво“ обавештава. Борка Павићевић је цепање принта Дрена Маљићија на ком је представљен лик Адема Јашарија назвала вандализмом.


Поједини терористи су се скривали и у простору за стоку

Сваке године на овај дан, Преказе посећују и припадници окупаторских снага КФОР-а чије су владе земаља чланица НАТО пакта акцију елиминасања терориста искористиле као повод за медисјку сатанизацију српске полиције, након чега је Американац Вилијам Вокер измислио и лажирао масакр у Рачку који је био директан повод за бомбардовање тадашње СРЈ. Као последица ових догађаја резултат је преко 250 хиљада прогнаних Срба са КиМ, преко 150 порушених и уништених православних светиња и говото сва српска гробља порушена, изорана, разваљена.

Данас, српска власт на челу са тадашњим министром информисања Александром Вучићем, активно ради на томе да се идеје тероризма остваре и Косово и Метохија отцепе од државе Србије. Закон, Устав, чињенице, историја и све остало препрека су остварењу те намере.

КМ Новине / Јединица

Коментари (2)

  1. Воја Совиљ каже:

    Никада није Вучић Александар радио да се идеја тероризма на КиМ остваре. Никада није радио на урушавању Србије нити је било којим радњама лично и активно радио на одцепљењу КиМ . Ово су чињенице, а не измишљене ствари. Нисам члан СНС, нити и једне странке, нити промовишем било ког политичара, али не трпим лажи и дезинформације. У акцији ликвидације Адема Јашарија и његове банде у махали Јашари лично сам учествовао у организовању и извршењу акције, а потом и у подношењу извештаја на 12. страница председнику Србије. Извештај је био врло богат фотографијама са лица места. Сматрам да смо успешно ликвидирали банду која је озбиљно уништавала животе службених лица и обичног народа и то је све рађено у потпуном правном и политичком окружењу републијке Србије и СРЈ. Смрт фашизму – слобода народу!

    1. zoran stojilković каже:

      tako se i radi druže Vojo sa okorelim neprijateljem državnog i pravnog uredjenja jedne suverene države!

Напиши коментар