Досије

ЈЕЗИВА ИСПОВЕСТ: Харадинај је бајонетом одсекао беби главу

Пише: Мирослав Млинар, припадник Једнице

У ноћи између 10. и 11. септембра 1998. године десио се један од најмонструознијих злочина у историји модерног ратовања. Злочин који се граничи са здравим разумом. Група од око 30-так припадника терористичке групације такозване „Ослободилачке војске Косова“ (ОВК), коју је предводио лично Рамуш Харадинај, упала је у небрањено Српско село између Дечана и Ђаковице, село Раставица.

Терористи су са собом повели и двојицу раније заробљених Српских полицајаца, да би гледали њихове злочине. Око четири сата ујутру терористи упадају у кућу младог брачног пара, породице Војиновић, који су имали двомесечну ћеркицу и шестогодишњег сина. Никада се не би сазнало шта се дешавало те ноћи у кући породице Војиновић да није било Бесника Хасанија, припадника ОВК-а који је то вече учествовао у масакру. Бесник Хасани је 2000. године ухапшен под оптужбом за низ најтежих кривичних дела, под претњом затвора од 40 година одлучио је да постане „сведок покајник“, и проговорио је о свим злочинима ОВК-а, детаљно описујући и ту ноћ у селу Раставица:

„Након што смо ушли у кућу породице Војиновић, Рамуш Харадинај је наредио жени да спрема доручак. Жена је устала и радила је нешто у кухињи, а Рамуш Харадинај је њеној двомесечној беби која је лежала у колевци пуцао у главу, затим је бајонетом одсекао беби главу и бацио пред мајку и рекао: „Ево ти па спреми пасуљ са месом.“

Затим је једним рафалом убио њеног мужа и шестогодишњег сина. Жена је у нервном растројству напала Харадинаја, али он јој је бодљикавом жицом везао руке, убацио ју у наше борбено возило и касније одвео у нашу војну базу на планини Јуник. Жену су ту следећа три дана сви припадници ОВК-а редом силовали и мучили да би је на крају лично Харадинај заклао.“

Пуцање у тело двомесечне бебе у колевци и одсецање њене главе један је од најмонструознијих злочина у историји модерног ратовања. Након масакра у породици Војиновић припадници ОВК-а настављају да иду кроз село Раставица и да убијају сваког ко би им се нашао на путу. У кући породице Бојовић, једино је преживео 55-огодишњи Стојан, који се спасао скоком кроз прозор.

Стојан Бојовић касније описује шта се десило те ноћи:
„Након што сам чуо галаму и пуцње у дворишту искочио сам кроз прозор и ускочио у бунар испред куће, касније ће се испоставити да ми је то спасило живот. Чуо сам Харадинаја са својим војницима како певају испред моје куће. Након што су отишли изашао сам из бунара а испред куће су били заклани лешеви моје супруге и сина, сину је у врат још био забијен нож. То су сцене које никад нећу моћи да заборавим, рекао је Стојан.“

Након „дефилеа“ кроз село Раставица иза терориста ОВК-а остало је преко 20 лешева, углавном стараца, жена и деце. На самом излазу из села, Рамуш Харадинај из камиона изводи двојицу, већ раније заробљених Српских полицајаца, који су цели масакр гледали. Харадинај полицајце везује за дрво, узима моторолу коју подешава на фреквенцију Српске полиције, вади нож и прилази полицајцима те им одсеца уши и нос, соли им ране, затим их коље.

Док полицајци у јауцима умиру, са друге стране Српска војска цели масакр слуша уживо. Сутрадан, по улазу у село Српска војска налази тела двојице измасакрираних полицајаца. Када су се већ спремали да оду из села Рамуш Харадинај иза сена примећује једну жену која се скривала од помахнитале банде. Била је то 45-огодишња Мара Јокић. Харадинај наређује двојици војника да ју доведу. Затим Харадинај лично жену силује, све време секући је по леђима истим оним ножем којим је заклао полицајце. Након силовања жену коље, и затим сви напуштају село…

Коментари (3)

 1. Ђорђе каже:

  Ово треба објавити у свим дневним новинама,да народ зна.Ако већ наша држава стоји иза тога да је Харадинај злочинац,и држи га и даље на Интерполовој потерници или је то можда само параван за нашу јавност.

  1. Rade каже:

   Jeste farsa, jer da drzava hoce da resi lako bi to izvela. Kako je Tito resavao takve probleme?

 2. Milan каже:

  Pa šta bre radi BIA, šta je radila SDB, zašto bre govna nismo pobili. Koje suđenje za zveri i životinje. Imali smo tada najbolju specijalnu jedinicu u evropi, zašto nije bila upotrebljena da se skotovi nađu i pobiju. A ne da oslobađa Likovac 3 puta za koliko, ne punih godinu dana.

Напиши коментар