Јединица, Србија

Немачки обавештајци о акцијама ЈСО на Косову: Тачи и Харадинај бежали од Легије као ђаво од крста!

Немачка обавештајна служба БНД помно је пратила акције терористичког ОВК на Косову, које су, према њиховим извештајима, водиле у две оперативне зоне, али је за њих у то време страх и трепет била Јединица за специјалне операције којом је командовао Милорад Улемек Легија, тврди Божидар Спасић, бивши припадник Службе државне безбедности који је имао прилику да види информације до којих су дошли немачки оперативци.

Према његовим речима, актуелни политички шефови из Приштине Хашим Тачи, Рамуш Харадинај, као и Агим Чеку, и те како памте Легијин боравак у покрајини.

– Легијина јединица није имала једну локацију са које су деловали. Њихово поље рада била је цела покрајина. По целом Космету су јурили терористе. Тако су Немци, примера ради, помно пратили акцију око Гњилана. Ту је деловао Тачи, али када су српске стране кренуле ка њима, почела је права бежанија. Одатле су као ђаво од крста побегли ка Косовској Митровици. Плашили су се директног обрачуна са Легијом. Чим би постојала назнака да ће Легијина јединица ударити на њих, купили су пинкле и бежали – наводи Спасић.

Немци су ревносно, тврди некадашњи српски обавештајац, бележили шиптарске бегове.

– Једна од акција била је у селу Прилеп, недалеко од Дечана, на путу ка Урошевцу. Побегли су чим су добили дојаву да им се приближава Легија. Иста ствар поновила се и у Патрик зони, где је командовао Рамуш Харадинај. Тако вајни борац и ратник само је подвио реп и са својим људима побегао како би избегао сусрет са Легијом. Не треба зато никога да чуди што сада јавно говори како га је бог спасао од Легије – прича Спасић.

Иако су Улемекове заслуге неспорне док је био у “црвеним береткама”, Спасић истиче да је погрешно рећи да су за све акције које су водили заслужни само Улемек и његова јединица.

– Нико не може да оспори да је он имао изузетно искуство, да је био ефикасан како у борбама на Косову тако и на ратишту у Босни. Међутим, на Косову је деловао у склопу регуларних полицијских снага, постојала је јака контрола и од службе. У покрајини су деловали у садејству са Војском и полицијом. Са артиљеријом и авијацијом припремали су терен, што је Легији и момцима знатно олакшавало деловање и асанацију терена – наводи Спаић и истиче да су немачки обавештајци у изештајима са терена писаи и о овим здруженим акцијама.

Звездан и Легија су страх и трепет за Шиптаре

Лидер радикала Војислав Шешељ истиче да је за Легијине акције на Косову значајна чињеница да током борби у којима је учествовао цивили нису страдали.

– Био је изузетан борац. Страх и трепет. Где је он командовао, цивиле нико није смео да пипне. Баш као што је случај и са Звезданом Јовановићем, који је ратовао раме уз раме са Легијом. Тачно је да су га се Албанци плашили, пре свих Рамуш Харадинај и Агим Чеку, али ни Тачи не заостаје у тој причи – наводи Шешељ.

Мајицу МОМЦИ ИЗ БРАЗИЛА можете наручити овде

Коментари (5)

 1. Milan каже:

  Legiju pustiti da pripremi gardu za oslobadjanje kim os separatistickih bandi i stranih zlocinackih formacija on je strah i trepet za uniformisane

 2. Toma каже:

  Da je pametna država oslobodili bi ga. Stavili su mu na grbaču ubistvo Djindjića. Sve su žuti izrežirali. A danas se zna ko je stojao iza toga. Samo što ćute boje se da ne izgube fotelje.

 3. Filip каже:

  Da je bilo normalne države Legija i ostali bi još tad očistili sva govna sa Kosova i danas ne bismo imali probleme koje imamo.Ljudi su se borili časno ne zaslužuju ovo što im se dešava,a ovi miševi sa Kosova to su govna koja je odavno trebalo očistiti ali jbg.ko što rekoh da je bilo tad normalne države.

   1. Zvonko каже:

    Mnogo je govana trebalo tada počistiti i ne samo naKosovi i Metohiji već po komandama korumpiranim čiji su pripadnici trgovali životima golobradih momaka patriota ,da tobože odbrane Srbiju, pa se i danas ne poštuju učesnici rata i junaci sa Košara i Patrika. A Legiju i crvene beretke treba uz kosovske junake Miloša i Lazara jednako spominjati,jer to zaslužuju!

Напиши коментар