Стране службе

Ко је бољи — руске „Алфе“, или америчке „Фоке“?

Пише: Оливера Икодиновић

Руска група Алфа“ нашла се на 6. месту листе најбољих елитиних специјалних јединица на свету, док су америчке „Фоке“ проглашене за најсупериорније. Тако је макар „пресудио“ утицајни амерички портал „Бизнис инсајдер“, који је објавио листу. У Москви се, међутим, са тим не слажу и наводе да је оцена америчког портала „необјективна и пристрасна“.

1106922860

„Бизнис инсајдер“, додуше, признаје да је веома тешко рангирати специјалне јединице, али аутори наводе да се неке јединице ипак „издижу изнад осталих“ и да „својом историјом уливају страх противницима“.

Према објављеној листи, друго и треће место припало је Британцима, односно њиховим елитним специјалним јединицама — SBS (Special Boat Service) и SAS (Special Air Service), док су четврто место заузеле специјалне снаге Генералштаба израелске војске Сајерет Маткалу (סיירת מטכ״ל). За корак испред Руса је и специјална антитерористичка јединица француске жандармерије GIGN (National Gendarmerie Intervention Group).

Иза руских специјалаца нашли су се шпански одреди FGNE (Fuerza de Guerra Naval) и пакистанска Група за специјалне операције — SSG (Special Services Group), позната и под именом „црне роде“.

Руске „Алфе“
Руске „Алфе“ / © SPUTNIK/ ALEXEY FILIPPOV

Међутим, ветерани антитерористичке јединице „Алфа“ не слажу се са оваквом градацијом из више разлога — пре свега, зато што су листу састављали Американци и самим тим су на прво место ставили своје „Фоке“, а затим и „земље које су Вашингтону пријатељске“.

Руски специјалци америчком порталу посебно замерају то што нису навели критеријуме којима су се руководили приликом састављања листе.

Шеф Асоцијације ветерана антитерористичке јединице „Алфа“ Сергеј Гончаров је за руске медије рекао да је ова америчка рејтинг листа „субјективна“ и да би он на врх листе ставио Центар за посебне намене руског ФСБ-а заједно са групом „Алфа“ и израелске специјалне јединице Сајерет Маткалу.

„Ја бих се у одређеној мери сложио и да се у рејтинг листу најбољих укључе и Немци из (специјалне антитерористичке јединице) GSG-9, који су са листе ’Бизнис инсајдера‘ из неког разлога изостали“, додао је експерт.

Гончаров истиче да списак „Бизнис инсајдера“ не би требало схватати озбиљно.

„Ово није ништа друго него субјективан приступ Американаца“, нагласио је ветеран „Алфи“.

Америчке „Фоке“
Америчке „Фоке“ © FLICKR/ STEEVENCORTEZ

Група „Алфа“, позната и као „Спец-група А“, специјална је јединица у саставу Центра за посебне операције руског ФСБ-а, основаног 1998. године.

„Алфе“ су најславнија специјална јединица у Русији, са традицијом која траје већ више од 40 година. Основани су 1974. године, а главни задаци „Спецг-рупе А“ су борба против тероризма и терористичких група, њихово хапшење и ликвидација, као и решавање најсложенијих талачких ситуација у отетим авионима, аутобусима, возовима, и заштита важних личности, објеката и скупова.

Осим тога, борци групе „Алфа“ решавају и друге најтеже, најсложеније и најризичније задатке, укључујући и оне на „врућим тачкама“.

Америчке „Фоке“ су свакако једна од „најизвиканијих“ специјалних јединица на свету. „Бизнис инсајдер“ наводи да њихов тренинг делује застрашујуће —мора се урадити најмање 42 склека за два минута, 50 трбушњака за исто то време и морају се претрчати два километра за само 11 минута.

То је стандардни тест физичке спреме који сваки кандидат мора да прође пре него што ступи у ове јединице.

 

Спутњик

Коментари (1)

  1. Aya каже:

    Sajeret Matkal (סיירת מטכ״ל) je ispravna fonetska transkripcija.
    Odlican sajt!
    Srdacan pozdrav!

Напиши коментар