Војни полигон

Амерички специјалци желе оружје слично руском

Команда за специјалне операције Оружаних снага САД затражила је од компанија које се баве производњом наоружања да почну да раде на кострукцији и производњи аналога руском лаком оружју

Калашњиков

Команда за специјалне операције Оружаних снага САД затражила је од компанија које се баве производњом наоружања да почну да раде на кострукцији и производњи аналога руском лаком оружју, пише лист „Вашингтон пост“.

Америчка Команда за специјалне операције, која врши контролу над већим делом елитних јединица, разматра могућност израде и производње руског оружја, сличног АК-47 који се свакодневно користи у ратним подручјима, у америчким компанијама, наводи „Вашингтон пост“. Према подацима америчког листа, Команда се обратила компанијама са захтевом да израде „нестандардне типове наоружања и муниције“.

„Ми изучавамо потенцијал и могућности америчке индустрије за стварање типова наоружања које користе многи наши инострани партнери“, рекао је листу представник Команде за специјалне операције Мет Ален. У захтев команде за специјалне операције укључени су аутомат АК-47, снајпер „драгунов“, као и ручни митраљези и тешки 14,5-милиметарски противавионски митраљези.

Као један од разлога за доношење овакве одлуке лист је навео проблеме са којим се суочавају припадници оружаних формација на Блиском истоку који добијају оружје из САД.

„Америчко оружје прави од ових бораца мете за друге групе“, наводи се у чланку.

Још један разлог је и „компликовано сервисирање америчког оружја“. Ален сматра да новац пореских обвезника треба да буде коришћен за израду оружја „које је неопходно америчким партнерима за борбу против екстремиста и са којим они знају да рукују и како да га поправе“.

„Када би се оружје производило у САД, државни врх би могао пажљиво да контролише његову производњу“, сматра аутор чланка, бивши морнарички пешадинац Томас Гибсон Нефт.

 

Спутник

Напиши коментар