Србија

(Не)скривена окупација – Српски војници опет са САД и НАТО вежбају ратовање против Русије!

Пише: Владимир Кршљанин

Ово се од јавности крије. О овоме не можете прочитати ни реч ни на сајтовима Министарства одбране и Војске Србије, ни у српским новинама. Али 100 српских војника ће од данас до 15. септембра учествовати на 7. војним маневрима из серије „Заједничка решеност“ (Combined Resolve VII), које са својим европским НАТО партнерима у Немачкој организује Команда за обуку Армије САД у Европи.

Војска Србије - НАТО плаћеници

Основне информације о предстојећим маневрима могу се наћи на сајту ове америчке команде. Ту можемо прочитати да се ради о великим маневрима са учешћем више од 3500 војника из САД и Босне и Херцеговине, Белгије, Бугарске, Француске, Литваније, Мађарске, Македоније, Молдавије, Црне Горе, Норвешке, Пољске, Румуније, Србије, Словеније, Украјине… Маневри ће се одвијати на полигонима Графенвер и Хохенфелс у југоисточној Немачкој, од 8. августа до 15. септембра. На овим маневрима, основна јединица која ће са мањим јединицама европских «партнера», односно колонија, вежбати ратовање против Русије (а шта би друго?), биће борбени тим Прве оклопне бригаде Треће пешадијске дивизије (Рејдери) из Форт Стјуарта у Џорџији. Истина, Команда за обуку нам напомиње да се овде ради о раније планираним маневрима, који нису део Операције «Атлантска решеност».

Балканце који енглески воле више од свог језика и њихове англоамеричке надзорнике, са више живописних детаља о овој предивној активности упознаје BIRN (Балканска мрежа за истраживачко новинарство) на свом порталу Balkan Insight. Већ у поднаслову, BIRN са одушевљењем констатује да без обзира што је српска војна сарадња са Русијом на насловним странама, учешће српских војника на маневрима које организују САД, доказује да Србија има много тешњу војну сарадњу са САД.

BIRN нас затим обавештава да је потврду учешћа Србије на САД-НАТО маневрима у Немачкој добио у Министарству одбране Србије. Неименовани функционер српског МО најпре је мудро објаснио да је циљ ових маневара «јачање интероперабилности и узајамног разумевања припадника копнених снага наших партнера у операцијама на тактичком нивоу у мултинационалном окружењу“, а затим додао да овакве вежбе америчка команда организује двапут годишње (Србија не учествује први пут).

Војска Србије - НАТО плаћеници 2

Званичник Министарства одбране се затим похвалио да ће америчка војска покрити све трошкове наших војника: путне трошкове, смештај, исхрану, коришћење полигона и све остале трошкове током планираних конференција и маневара.

Иако заједничке војне активности са Русијом привлаче много већу пажњу јавности, најзначајнију и најразвијенију војну сарадњу Србија има са САД.

Према подацима Министарства одбране Србије, које цитира BIRN, Србија за 2016. годину има 127 планираних војних активности са САД.

Како наводи BIRN, Министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник генералштаба Љубиша Диковић су у саопштењу након разговора са замеником помоћника америчког министра одбране Мајклом Карпентером у марту, навели  да је „билатерална војна сарадња најразвијенији сегмент укупних односа између две земље“.

А како би другачије и могло бити кад смо под окупацијом САД и НАТО?

Апсурдност ове ситуације очигледна је чак и новинарима BIRN-а, који свој текст завршавају подсећањем да је Србија 2007. прокламовала доктрину војне неутралности, од које на речима, не одступа ни садашњи председник владе Вучић, а да је по анкетама 80% Срба против НАТО, док је 74% за савезништво са Русијом.

Покрет за Србију најенергичније осуђује упорно настављање потчињавања Србије САД и НАТО упркос расположењу и интересима народа, здравом разуму и свима очигледним процесима у свету.

 

НСПМ

Коментари (1)

  1. Elaine каже:

    This is just one step of American domination, they creep and slither like the serpents they are. They will expect more, take everything and before you blink an eye American soldiers will be marching through Belgrade like they own the place. Americans are not friends, they do nothing for anyone that they do not benefit from themselves. The ultimate goal of USA is to drive a wedge between Serbia and Russia, end the brotherhood they have enjoyed, leave Serbia isolated and finish what they started in 1999, bring Serbia to her knees and at the behest of USA herself.

Напиши коментар