Република Српска

Обиљежене 24 године од Петровданске битке

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код спомен-обиљежја у добојском насељу Вила данас су обиљежене 24 године од петровданске битке за одбрану града.

081546
Служење парастоса и полагање вијанаца код спомен обиљежја у добојском насељу Вила / Фото: СРНА

Петровданска битка вођена је 12. јула 1992. године на подручју од приградског насеља Вила до Путниковог брда.

Тадашњи командант батаљона Добојске бригаде Димшо Живановић рекао је да су на Петрово 1992. године у подне јаке непријатељске снаге напале Добој из пет праваца у пет таласа, с циљем да га окруже и заузму.

Он је подсјетио да је Добој бранио један ојачани батаљон, док су га напале три непријатељске бригаде и два одреда.

Живановић каже да су се најтеже борбе водиле од 13.00 до 14.00 часова када је непријатељ, дејствујући тешком артиљеријом, нанио велике губитке браниоцима, те продирао у град.

Браниоци града су након прегруписавања стабилизовали линије одбране око 17.00 часова. Задњи ударни талас непријатеља догодио се послије поноћи када су намјеравали да повуку своје погинуле и рањене.

Најмлађи учесник петровданске битке за одбрану Добоја Ненад Буквић, тада седамнаестогодишњи припадник специјалне полиције, рекао је за да су по окончању борбених дејстава затекли измасакриране заробљене саборце, од којих је већина била скинута до паса са прострелном раном на потиљку и у леђима.

Предсједник Скупштине Борачке организације града Добој Перо Тубић истиче да се град Добој 1992. године бранио, али да се Петровданаска битка једостраним правосудним одлукама према њеним учесницима покушава презентовати на начин како се она није догодила.

081545
Служење парастоса и полагање вијанаца код спомен обиљежја у добојском насељу Вила / Фото: СРНА

Замјеник градоначелника Добоја Драган Василић истиче да је 12. јули најбитнији датум када су у питању борбе за одбрана града Добоја.

Свештеник Вукан Шубић указао је на неопходност обиљежавања данашњег датума како би се сјећање на жртве отргло од заборава.

Вијенце на мјесту изградње спомен-обиљежја у помен на петровданску битку у приградском насељу Вила положиле су делегације Борачке организације града Добој, удружења “Ветерани Републике Српске”, “Ветерани пети одред специјалне бригаде војне полиције”, Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила у Добоју, Борачка организација општине Станари, Уједињени равногорски покрет, представници градске управе Добоја, те Градског одбора СП.

Претходно је у Храму рођења Пресвете Богородице у Добоју служена литургија.

 

РТРС

Напиши коментар