Република Српска

26 година од Петровданске битке

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код спомен-обиљежја у добојском насељу Вила данас је обиљежено 26 година од Петровданске битке за одбрану града, када су током првог дана погинула 34 српска борца и припадника полиције, а више од 76 је рањено.

Петровданска битка вођена је 12. јула 1992. године на подручју од приградског насеља Вила до Путниковог брда, а тадашњи командант батаљона Добојске бригаде Димшо Живановић рекао је да су, у подне, јаке муслиманско-хрватске снаге напале Добој из пет праваца у пет таласа с циљем да га окруже и заузму.

Он је подсјетио да је Добој бранио један ојачани батаљон, док су га, према расположивим подацима напале двије непријатељске бригаде и два одреда.

“Након прегруписавања, браниоци су стабилизовали линије одбране око 17.00 часова. Посљедњи ударни талас непријатеља догодио се послије поноћи када су намјеравали да извуку своје погинуле и рањене”, рекао је Живановић током обраћања.

Припадник тадашње специјалне бригаде полиције Раденко Николић каже да су међу заосталим погинулим непријатељским војницима били и плаћеници из других земаља, које су препознали по документима и ознакама на униформама, али и припадници Хрватског вијећа одбране, те регуларних снага хрватског Ријечког корпуса.

Предсједник Скупштине Борачке организације Добоја Перо Тубић рекао је да се град Добој 1992. године бранио од непријатеља који је по обичају извршио напад током вјерског празника, а који је почео гранатирањем града Добоја.

Свештеник Драгиша Симић указао је на неопходност обиљежавања данашњег датума као опомене будућим нараштајима, али и да се не забораве они који су страдали у одбрани својих огњишта.

Вијенце на мјесту изградње спомен-обиљежја у помен на петровданску битку положиле су делегације Борачке организације града Добој, удружења “Ветерани Републике Српске”, “Ветерани – Пети одред Специјалне бригаде Војне полиције”, Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила у Добоју, Удружење дјеце погинулих бораца “Насљеђе”, Борачка организација општине Станари, Удружење ампутираца, Озренски четнички покрет “Цвијетин Тодић”, представници Градске управе Добоја, добојске Полицијске управе и представници градских одбора СП-а и ПДП-а.

 

РТРС

Напиши коментар