Република Српска

Обиљежено 25 година од Петровданске битке

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код спомен-обиљежја у добојском насељу Вила обиљежено је 25 година од Петровданске битке за одбрану Добоја.


Добој – сјећање / Фото: СРНА

Петровданска битка вођена је 12. јула 1992. године на подручју од приградског насеља Вила до Путниковог брда.

На Петровдан 1992. године, у подне, јаке снаге муслиманских терориста напале су Добој из пет праваца у пет таласа, с циљем да га окруже и заузму. Добој је тада бранио један ојачани батаљон Војске Републике Српске, док су га напале три непријатељске бригаде и два одреда.

Најтеже борбе водиле су од 13:00 до 14:00 часова када је непријатељ, дејствујући тешком артиљеријом, нанио велике губитке браниоцима, те продирао у град.

Браниоци града су након прегруписавања стабилизовали линије одбране око 17:00 часова. Задњи ударни талас непријатеља догодио се послије поноћи када су намјеравали да извуку своје погинуле и рањене.

Најмлађи учесник петровданске битке за одбрану Добоја Ненад Буквић, тада седамнаестогодишњи припадник специјалне полиције, посведочио је за да су по окончању борбених дејстава затекли измасакриране заробљене саборце, од којих је већина била скинута до паса са прострелном раном на потиљку и у леђима.

Током битке страдала су 34 борца Војске Републике Српске , док је 76 рањено.

У знак сјећања на њих делегације су положиле вијенце на спомен- обиљежје подинуто на бившој ратној линији разграничења.

Напиши коментар