Република Српска

Жепа: Обиљежено 25 година од погибије 45 српских бораца (ВИДЕО)

Данас је у Жепи обиљежено 25 година од страдања 45 припадника Војске Републике Српске које су припадници тзв. Армије БиХ напали из засједе и мучки убили, а потом масакрирали. Ово је био један од најтрагичнијих догађаја у новијој историји Пала с обзиром на број погинулих у једном дану и на једном мјесту.


Жепа: Служен парастос на мјесту погибије 45 српских бораца / Фото: СРНА

Тог 4. јуна 1992. године постигнут је договор да српски војници мирно прођу према брду Зловрх који су имали задатак да доставе воду и храну војницима који су обезбијеђивали ову коту.

Иако је српска страна придржавала договора, муслиманске снаге су направиле засједу и чекале погодан тренутак за напад. Петко Пандуревић је међу првима тешко рањен, али га саборци нису оставили непријатељу.

– Нашли су ме моји саборци, ставили ме на камион, ту сам био три дана и три ноћи рањен, без икакве помоћи, али издржао сам. Како сам издржао то знам само ја и не могу то заборавити никада – каже Пандуревић.

Милојка Јокић је на овом мјесту изгубила супруга и остала самохрана мајка са двоје малољетне дјеце. С муком их је одгајала и школовала, боли је што њена дјеца, иако факултетски образована, нису запослена.

– Жалосно је да наша дјеца нису запослена. Имам двоје дјеце, ожењени су и удати, али незапослени, иако раде на црно. Факултетски су образовани, а раде као физички радници – каже Јокићева.

Овакви и слични догађаји не смију бити ни заборављени, нити се не преносити на наше потомке порука је са данашњег парастоса. Они су дали живот за нашу слободу и док живимо на овим просторима бићемо им дужни одати почаст.

– Веома је битно да се и наредних година, прије свега у миру, још бројније обиљежавају значајни датуми за настанак и очување Републике Српске, за коју су пале огромне жртве и за које морамо имати дубоко поштовање – истиче Михаило Парађина, предсједник Борачке организације општине Пале.

Помену у Жепи присустваовали су породице страдалих борачких организација Сарајевско-романијске регије Српске православне цркве, града Источно Сарајево и општина у саставу града.

 

РТРС

Напиши коментар