Република Српска

На Глођанском брду парастос за 126 српских бораца (ВИДЕО)

На Глођанском брду, код Зворника, данас су обиљежене 24 године од страдања 126 припадника Војске Републике Српске, које су убили припадници такозване Армије БиХ.

Глођанско брдо / Фото: РТРС
Глођанско брдо / Фото: РТРС

Обиљежавање је почело уручењем постхумних одликовања породицама погинулих бораца Војске Републике Српске. У великој сали Градске управе уручена су постхумна одликовања породицама шест погинулих бораца Војске Републике Српске чији су најмилији страдали у зору 6. новембра прије 24 године.

Обиљежавање годишњице стравичног злочина над Србима на Глођанском брду, као симбола свих каснијих страдања Срба у Подрињу и БиХ, настављено је служењем парастоса и полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје на Глођанском брду.

Тачно прије 24 године српски борци из састава Зворничке и Шековачке бригаде ВРС и цивили су на звјерски начин мучени и убијани, а многи су умрли везани у бодљикаву жицу причвршћену између храстова.

Иако су бројни докази и обимна документација о овом злочину достављени Тужилаштву БиХ, ни 24 године послије нико није одговарао за овај свирепи злочин.

Породице убијених Срба наглашавају да их то и не чуди јер, кажу, Тужилаштво БиХ спроводи селективну правду по којој су у БиХ једини кривци Срби.

На мјесту страдања војске, три пута је постављана Спомен плоча с натписом: “Овдје је убијено 126 бораца Војске Републике Српске”, али су их, након постављања, сваки пут непозната лица поразбијала.

Прошле године на овом мјесту поновно је подигнут споменик убијеним припадницима Војске Републике Српске.

 

РТРС

Напиши коментар