Република Српска

Скелани: Служен парастос за 305 Срба убијених 1993. године

Код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима код Сребренице данас је служен парастос и прислужене свијеће за покој душа 305 Срба из овог мјеста и околних села, које су сребреничке муслиманске банде убиле у грађанском рату, а њих 69 је усмрћено на данашњи дан 1993. године.

Више стотина становника средњег Подриња са обје стране Дрине присуствовало је парастосу, као и бројне делегације.

Цвијеће су положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегација Народне скупштине Републике Српске коју је предводио посланик Обрен Марковић, помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић, делегација Борачке организације Републике Српске предвођена предсједником Миломиром Савчићем, делегација Савеза логораша Републике Српске, те делегације борачких организација и општина Сребреница, Братунац, Зворник, општине Бајина Башта у Србији и бројне страначке делегације.

Од 305 убијених Срба из овог краја у посљедњем рату више од половине било је цивила, жена, дјеце и стараца. Око 30 лица је нестало прије 24 године, четворо још није пронађено.

Јаке муслиманске терористичке банде из Сребренице са неколико хиљада терориста предвођене злочинцем Насером Орићем, упале су на данашњи дан 1993. године у зору у српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће и још нека, а затим и Скелане, убијајући, пљачкајући и палећи све што је српско, са јасном намјером да изврше етничко чишћење и потпуно затру трагове српског живота и постојања на овом простору, што потврђује скрнављење српских гробаља – лупање крстова и надгробних споменика.

За овај, као ни за друге бројне муслиманске злочине почињене над Србима у средњем Подрињу нико није одговарао, а нису обухваћени ни оптужницом у судском процесу који се води против злочинца Насера Орића и његових сарадника у Суду БиХ.

Напиши коментар