Република Српска

Брод: Обиљежено 27 година од хрватске агресије

У Броду је данас обиљежено 27 година од агресије Хрватске војске на ову општину. Тим поводом испред спомен-обиљежја у бродској мјесној заједници Бродско поље један служен је парастос погинулим борцима и положени су вијенци.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да је 3. март у историји Брода уписан као дан када су Срби са подручја тадашње општине Босански Брод 1992. године били изложени отвореној агресији из Хрватске.

– Тог дана је из Славонског Брода преко моста у Брод прешао велики број добро наоружаних хрватских војника са тешким наоружањем. Напад на српско становништво почео је на главном путу Брод-Дервента, односно у Стадионској улици, када су хрватско-муслиманске војне снаге, заједно са 108. Бригадом Збора народне гарде /ЗНГ/ заузеле центар града – подсјетио је у обраћању Видић.

Начелник општине Брод Илија Јовичић рекао је новинарима да је Брод прво мјесто на које је извршена агресија, мјесто гдје је почео рат, мада то медијски не “звучи тако”.

– У Бродском пољу и другим мјесним заједницама биле су огромне жртве, док је у Сијековцу почињен страховит злочин – рекао је Јовичић.

Он је истакао да је Брод отворен град за свакога ко поштује Устав Републике Српске и надлежности локалне заједнице.

Милена Југовић, која је у рату остала без мужа и сина, каже да сваке године обиљежавање 3. марта проживљава веома болно.

– Не можемо се помирити са чињеницом да нико није кажњен за злочине који су почињени – каже Југовићева.

Вијенце испред спомен-обиљежја положила је делегација Борачке организације Брод, начелник општине Илија Јовичић, делегације удружења и организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и делегације политичких партија.

Напад на општину Брод 3. марта био је само увод за најстрашније и најсвирепије злочине који су се тог мјесеца десили на подручју ове општине.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан, 26. марта, догодио се покољ у Сијековцу.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, 26. марта 1992. године у Сијековцу су убили девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године. Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

 

РТРС / СРНА

Напиши коментар