Свет

МАЈКА ТЕРЕЗА: Лажан имиџ светице?

Истраживачи тврде да је њена репутација светице конструисана и да није у вези са сакупљеним чињеницама, као и да је њена беатификација оркестрирана уз помоћ медијске кампање

Анализа чланака о Мајци Терези  биће објављена у мартовском издању журнала “Студије о религији и науци“. Истраживачи тврде да је њен имиџ светице конструисан и да није у вези са сакупљеним чињеницама, као и да је њена беатификација оркестрирана уз помоћ медијске кампање.

 Док смо сакупљали документацију у вези са феноменом алтруизма за један семинар, наишли смо на живот и дело Мајке Терезе, једне од најславнијих жена католичке цркве, и то нас је навело на то да продубимо наше истраживање – изјавио је професор Лариве.

Као резултат тога, они су сакупили више од 500 докумената у вези са Мајком Терезом, а они су показали да чињенице разоткривају мит.

У свом раду научници помињу неколико проблема који нису узети у обзир приликом беатификације попут “њеног сумњивог односа према болеснима, њених упитних политичких контаката, сумњивог начина на којима се располагало великим сумама новца и њеног виђења абортуса, брака и контрацепције, које је било испуњено догмама”.

БОЛЕСНИ МОРАЈУ ДА ПАТЕ ПОПУТ ИСУСА НА КРСТУ

У време смрти, Мајка Тереза је отворила 517 мисија које су примале сиромашне и болесне у више од 100 земаља. Ове мисије описиване су као “дом за умируће” од стране лекара који су их посећивали.

Они су запазили велики недостатак хигијене, чак и услове који су били недопустиви, као и недостатак праве неге, неадекватне хране и лекова. Проблем није био недостатак новца. Фондација коју је створила Мајка Тереза успела је да сакупи стотине милиона долара, проблем је било њено виђење смрти и патње

– Постоји нешто прелепо у гледању сиромашних који прихватају срећу да пате попут Исуса. Свет добија више кроз њихову патњу – био је њен одговор на критику. Међутим, када је њој била потребна медицинска помоћ, она је посећивала модерне болнице у Америци.

СУМЊИВА ПОЛИТИКА

Мајка Тереза била је великодушна по питању молитви, али веома шкрта што се тиче милиона фондације када је људска патња била у питању. Током бројних поплава у Индији, она је понудила молитве, али не и директну финансијску помоћ. С друге стране, није имала никакву задршку приликом примања Легије части и донације од диктатора Дувалијеа са Хаитија.

Милиони долара пребачени су на бројне банковне рачуне, али већина њих остала је мистерија.

– Уколико узмемо у обзир промискуитетно вођење финансија Мајке Терезе, не можемо да се не запитамо где су милиони долара за најсиромашније отишли – тврди Лариве.

МЕДИЈСКИ ПЛАН ЗА МАЈКУ ТЕРЕЗУ

Са свим овим узбуњујућим чињеницама, како је Мајка Тереза успела да изгради имиџ светице? Судећи према налазима три истраживача, њен састанак у Лондону 1968. године са Малкомом Муџериџом са Би-Би-Сија, новинарем који се залагао против абортуса, представљао је велику прекретницу. Он је одлучио да подупре Мајку Терезу филмом који је снимио 1969. године дајући јој заслуге за “прво фотографско чудо” иако су заслуге заправо требале да иду новом филму који је развио “Кодак”. Након тога, Мајка Тереза је путовала по свету примајући бројне награде, укључујући ту и Нобелову награду за мир.

Након њене смрти, Ватикан је одлучио да прескочи уобичајену процедуру чекања од пет година како би се започео процес беатификације. Чудо које је приписивано Мајки Терези било је лечење жене Монике Бесре, која је патила од интензивног бола у стомаку. Она је посведочила да су болови престали онда када је ставила медаљон који је Мајка Тереза благословила на стомак. Међутим, њени доктори се не слажу са овим и сматрају да су за излечење туберкулозе и цисте на јајнику заслужни лекови које су јој давали.

Ватикан је без обзира на све закључио да је у питању било чудо.

ИНЦИДЕНТ У РЕСТОРАНУ

У једном познатом и скупом ресторану у Лондону Мајка Тереза je направила сцену када јој је конобар донео рачун. Увређено је викала „Зар не знате ко сам ја!”.

ИНСПИРАЦИЈА МНОГИМА

Упркос њеног упитног односа према болеснима, који је укључивао слављење њихове патње уместо ублажавање исте, Лариве и колеге истичу позитивне стране овог мита.

– Виђење Мајке Терезе у јавности охрабрило је бројне хуманитарне иницијативе, које су заправо помогле људима чији су животи били уништени сиромаштвом. Врло је вероватно да је прича о њој инспирисала бројне хуманитарце који су тим људима заправо помогли без икаквог истицања у медијима. Без обзира на све, медијско праћење њеног рада требало је да буде мало критичније – закључују они.

Напиши коментар