Свет

Америчка војска жели да контролише гром и муњу

Пише: Артем Кобзев

Америчке специјалне снаге желе да конторлишу могућност управљања климом на Земљи. ЦИА- америчка централна обавештајна служба је наручила одговарајуће истрживање од Националне академије наука.

Само по себи, истраживање изгледа сасвим безопасно. Ипак, чињеница да ће финансирање овог пројекта бити из буџета ЦИА-е, даје повод да се претпостави да се американци спремају да створе клматско оружје. Већина експерата одбила је да говори за „Глас Русије“ на ову тему. Ипак, то што војне структуре по целом свету већ одавно маштају о климатском оружју, нико не пориче. Ситуацију коментарише директор Института политичке и војне анализе Александар Шаравин:

Све озбиљне државе баве се могућношћу стварања климатског оружја већ неких 50 година. Неко је у томе отишао даље, неко не. Ми знамо шта је то спољно утицање на климу. Проблем није у томе, да ли је у реду да се на климу утиче или не, већ какав ће резултат бити. Најсложеније питање у овој сфери је предсказати какав ће бити резултат. И зато, све оно што се у овој области ради и истражује, не би требало називати оружјем. Зато и суме, које сада америчке власти издвајају на истржаивања у овој сфери, нису велике. Ради се о стотинама хиљада долара. То, су наравно смешно мали износи ако говоримо о стварању неког новог оружја.

Ипак, познат је случај када су американци током рата у Вијтнаму, спровели операцију „Popeye“- распрскавајући сребро јодид у дисперзионом облику из авиона.Тиме су повећали количину падавина три пута, као и само трајање кишног периода. То је довело до тога да су се путеви којима су вијетнамски партизани добијали оружје и опрему претворили у бескрајне мочваре.

Истина, тада се испоставило да су овакви видови рата веома скупи а да је ефекат краткорочан. Ипак, остаје осећај да су Американци спремни да направе „клматску штету“ својим непријатељима. Тако је у септембру прошле године председник Ирана Махмуд Ахмадиниџад изјавио да непријатељи вештачки изазивају сушу у Исламској републици. Поменимо да је покојни председник Венецуеле кривио САД за учешће у земљотресима у Кини и Хаитију 2010.године.

У Русији су својевремено кривца за екстремно топле таласе налазили у америчкој станици HAARP на Аљасци, говори директор Центра климатских програма Фонда дивље природе Алексеј Кокорин:

Добро је познато да ова станица на Аљасци функционише као, грубо говорећи, гигнатска микроталасна пећница. Када је у Москви и Русији уопште, у јулу 2010.године почело неубичајено топло време, чула су се говоркања да је можда за то крив овај систем HAARP. У принципу, овај систем јесте способан да направи велику рупу у облацима, чак и на великој удаљености. Друга је ствар, што овако нешто није било забележено током трајања овог врелог таласа.

Станица, одоносно систем HAARP није јединствен као пројекат. Слични системи јоносферних термалних плоча постојали су и у другим државама. У самој Русији, слична станица је радила у близини Нижњег Новгорода. Разлика је само у томе, што је већина података у вези са радом америчког HAARP система обавијена велом тајне, а сам систем под своју контролу ставила је америчка војска и морнарица. Вероватно ова околност утиче да се у јавности систем демонизује. Ипак, недавно је ова станица затворена, наводно није било новца за њено финансирање.

 

Извор: Глас Русије

Напиши коментар