Свет

Северна Кореја наредила ракетну готовост за мете САД

Северна Кореја је саопштила да су њене стратешке ракете и далекометна артиљерија стављене у стање борбене готовости циљајући америчке војне базе на Гуаму, Хавајима и америчком континенту

Северна Кореја је данас саопштила да су њене стратешке ракете и далекометна артиљерија стављене у стање борбене готовости циљајући америчке војне базе на Гуаму, Хавајима и америчком континенту, након што су амерички бомбардери Б-52 извели нове летове преко Корејског полуострва претећи Северу.

„Од овог момента врховна команда Корејске народне армије ће стављати у борбени положај првог степена све артиљерисјек јединице, укључујући далекометну артиљерију и стратешке ракете, које ће за циљ имати непријатељске објекте у инвазионим базама САД на њиховом главном копну, Хавајима и Гуаму, као и Јужну Кореју“, пренела је државна агенција KCNA.

Пјонгјанг је раније претио нуклеарним ударима по Сједињеним Државама и Јужној Кореји, иако се верује да Север и поред успешног лансирања ракете дугог домета прошлог децембра, не располаже ракетама и технологијом којом би могао да досегне континентални део САД са својим нуклеарним оружјем.

Хаваји и Гуам би такође биле ван домета успешно испробаних ракете средњег домета, које су у стању да погоде америчке војне базе у Јужној Кореји и Јапану.

Саопштенеј Врховне команде севера уследило је дан након што су Јужна Кореја и САД потписале нови војни споразум с планом заједничког одговора у случају мањих провокативних војних акција Северне Кореје, пренеле су агенције.

Док постојећи споразум предвиђа америчко ангажовање у случају избијања рата ширих размера, новим протоколом се предвиђа заједнички одговор на ограничене провокације као што су изоловани инциденти прекограничног бомбардовања.

Уговором се Сеулу гарантује подршка САД за било какав одговор Јужне Кореје и дозвољава Југу да тражи додатну америчку војну подршку уколико оцени да је то неопходно. Сједињене Државе од окончања Корејског рата у Јужној Кореји држе 28.500 војника.

Напиши коментар