Свет

СИРИЈА: Исламисти убијају хришћане или их под претњом смрћу приморавају да пређу у ислам!

Уплашено хришћанско становништво древног сиријског села Малула тврди да су их побуњеници, након што су упали у село, под претњом смрћу приморавали да пређу у ислам.

После борби са снагама режима, опозиционе снаге, укључујући и борце који се доводе у везу са Ал каидом, привремено су успоставиле контролу над хришћанским селом. Најновији догађаји изнова побуђују страховање да Запад подржава побуњеничке групе, у којима има све више исламских екстремиста.

Један становник Малуле испричао је да су побуњеници нападали хришћанске домове и цркве убрзо након што су ушли у село.

– Пуцали су и убијали људе. Чуо сам пуцње, а онда сам видео три тела како леже насред улице у старом делу села. Где је председник Обама да види шта нас је снашло? – прича становник овог места.

Према сведочењима житеља, једна црква је запаљена, а у друге две су упали наоружани мушкарци и опљачкали их.

– Видео сам припаднике паравојних формација када су ухватили петорицу сељана и запретили им: „Или ћете прећи у ислам, или ћемо вам одрубити главу“ – каже други мештатин.

Прелепо планинско село Малула, 40 километара од Дамаска, једно је од ретких места на свету где становништво и даље говори древним арамејским језиком, којим су говорили Исус Христ и његови апостоли. Због близине престоници, постало је бојно поље од стратешког значаја у сиријском грађанском рату.

Било је под контролом регуларних оружаних снага Сирије, али су побуњеници преузели власт протеклог викенда у акцији предвођеној радикалним исламским „Фронтом одбране“.

Житељи села тврде да су чули да побуњеници говоре различитим страним дијалектима (туниским, либијским, мароканским и чеченским) и страхују да међу њима има мноштво Ал каидиних бораца.

У видео-споту на интернету побуњенички командант узвикује пред камером:

„Очистили смо Малулу од свих Асадових паса и осталих разбојника.“

С друге стране, сиријска државна новинска агенција саопштила је да су се побуњеници повукли, а режим поново успоставио контролу над селом:

„Армија је изазвала велике губитке у редовима терориста.“

Коментари (1)

  1. Корнелиjе Кодреану каже:

    Олош исламистички

Напиши коментар