Србија

КРАЈ СРПСКЕ НАУКЕ: Вучић по налогу ММФ-а припрема масовне отказе са српске научнике!

И оно мало младих научника што је остало у Србији, сада се суочава са потенцијалним отказом. О томе су их надлежни у Министарству просвете обавестили у среду на седници скупштине Заједнице института.

BG-NAUKA-OTPUSTANJA

Објашњено им је да обавеза проистиче из одлуке Владе на захтев Међународног монетарног фонда, а добили су формулар у коме инситути треба да попишу све запослене.

„И до сада је било минималног улагања у науку, а ово ће додатно угрозити истраживања и реализацију докторских дисертација на институту. Већ двоје људи је у скорије време отишло у иностранство“ каже Дејан Малетић, сарадник на Институту за физику.

Они који су остали део су мера штедње – речено им је да до јуна треба да их буде 6,5 одсто мање, а спремне су им и отпремнине – 200 евра по години радног стажа.

„Нико не гледа на консеквенце, доносе се онако опште одлуке. Ја разумем зашто. Чим ми отворимо врата за изузетке, сви су изузетак. Али ипак морају неке ствари да се осмисле, морају да се регулишу улога науке и улога научних института у овој земљи“, истиче председник Заједнице института Србије Зоран Петровић.

Научници траже своју улогу, а бивши научник, сада министар Срђан Вербић не одговара на наша питања….

У Министарству државне управе и локалне самоуправе демантују да ће отпуштања бити линеарна и тврде да тренутно сва министарства прикупљају само податке о запосленима, уз јасан рок до када тај посао треба да буде готов.

„Рок који је дат је 22. фебруар и ми очекујемо да у току наредног месеца припремимо закон којим ће се ова област уредити и онда кренути у другу фазу оптимизације, није другачије могло да се деси“, каже за Н1 Видосава Џагић из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Јована Штетин

 

Н1.инфо

Напиши коментар