Србија

Нови фића јефтинији у Чешкој него у Србији!

И поред субвенције државе вредне 14 милиона евра, FIAT 500L коштаће више у Србији него у салонима аутомобила у Чешкој. Државни секретар Министарства финансија и привреде каже да је разлика у опреми аутомобила.

Наиме, Чеси плаћају популарног српског „фићу“ 10.400 евра, а грађани Србије, за тај исти аутомобил морају да издвоје чак три хиљаде евра више, односно 13.490 евра, односно по новој цени 10.900 евра.

Да иронија буде већа, у цену српског „фиће“ у Чешкој урачуната је и царина, порез и транспорт из Србије!

Државни секретар Александар Љубић је гостујући на РТС-у објаснио да одговорио да цена возила зависи од опреме, и да FIAT 500L који се продаје у Београду има комплетну опрему.

Осим тога, додао је, у Чешкој има неколико произвођача аутомобила, и постоји велика конкуренција.

На констатацију да би држава као власник једне трећине компаније могла да утиче на цену, он је нагласио да Влада Србије јесте сувласник али да не управља Фијатом, и да је интерес владе да Фијат послује позитивно.

На критке увозника због субвенционисања фијата 500L, Љубић каже да је стратегија владе отварање нових радних места и упошљавање што више људи, и да ни један лоби, па ни увозничи, не може владу поколебати у томе.

„Да су матичне куће увозника одлучиле да субвенционишу каматне стопе, или да су донели одлуку да отворе нова радна места, ми бисмо их подржали у томе“, нагласио је Љубић.

Он је додао и да ће размотрити предлог увозника да се омогући замена старо за ново, односно да се плаћа порез само на разлику половног и новог аутомобила.

Љубић је рекао да се Фијат отварањем 1.400 нових радних места квалификовао да добије подстицајне мере од државе, а да је менаџмент компаније одлучио да тај новац усмери на грађане Србије и субвенционише куповину Фијата 500L, односно његову цену умањи за 3.000 евра.

Он је гостујући на РТС-у објаснио да Фијат за свако новоотворено радно место добија по 10.000 евра из буџета, и да је менаџмент одлучио да, док се новац не потроши, субвенционише куповину Фијата 500L.

Коментари (3)

 1. Данко Б. Марин каже:

  У цену домаћег аута за домаће тржиште је урачунат Динкић – још смо добро прошли!

 2. Ljubica каже:

  Kad bi samo bio uracunat Dinkic ne bi razlika bila tolika!!! Kad ce ovaj narod da se opameti i da najuri lopove.
  Prvi posten covek bi trebao ukinuti finansiranje stranaka iz budzeta pa bi onad videli ko je ko!!!!!

 3. Aleksandar каже:

  Pa lpgicno da je to tako.Samo sepitamkadace nas covek moci d akupiovdeova kola nova.Jer smoosudzni da kupujemo i vozimo sav moguci otpad iz evrope,a da kupimo novo nema snase sobzirom nas standard.I sve ukojoj se situaciji nalzimo.A da nepricamo o radnicima i njihovim mogucnostima nikakvim.A banke koje nas pljackaju d anepricamo tako d aovo vozilo ostaje opsta imenica zaobicne ljude i nedostiznejer 13000 evra retko neko ima da plati.To je relna stvranost danas.

Напиши коментар