Свет

Нове студије: ГМО храна штетна по свиње

Нова студија спорведена над свињама које су храњене ГМО храном открива да често долази до оштећења органа свиња, када су храњене са ГМО.

Гени су гени – а ипак! Можда ипак није тако једноставно када су у питању генетски модификовани усеви који се користе за исхрану свиња.

Нова студија од стране аустралијског института за испитивања IHER (Institute of Health and Environmental Research) показује да после пет месеци исхране са ГМО и храном која није ГМО, постоје јасне разлике унутрашњих органа код свиња. IHER је, како се они сами зову, истраживачки институт са научним интересом за безбедност при ГМО.

У истраживању се по први пут, тврде аутори, изашло на фарме и животиње испитивале, у смислу да су неке храњене са ГМО храном а неке не. У студији је коришћено 168 свиња са фарми у САД. Свиње су подељене у две групе. Једна група се хранила мешавином ГМО а друга група није храњена са ГМО храном. Животни услови и нутритивна вредност је била иста за обе групе. Реч је о слепој студији, тако да су животиње обдуциране након уобичајених пет месеци, време потребно да се свиње узгоје. Обдуценти нису знали да ли су обдуциране свиње храњене са ГМО храном или не.

Аутори иза студије немају никакве сумње да ће наћи алармантну разлику између здравља свиња које су храњене генетски модификованом храном и оних које нису храњене ГМО храном.

Истраживачи су између осталог могли да измере да је материца код свиња које су добиле ГМО храну тежа 25 процената. Истраживачи су такође открили да је број свиња са тешким упалама желуца била значајно већа у групи која је примала ГМО храну.

“Резултати наше студије су важни помена са неколико аспекта. Прво, то су студије са фарми, а не из лабораторије, али са истом строгом научном контролом, која иначе нормално није присутна на једној фарми. Као друго, користили смо свиње. Свиње обично заврше као људска исхрана, и треће, свиње имају исти систем за варење као и људи, тако да смо требали испитати да ли и људи добијају проблеме пробаве хранећи се са ГМО храном”, рекао је водећи истраживач лектор Judy Carman са Флиндерс Универзитета у Аделаиде у једној поруци од стране IHER.

Рад научника је резултирао у један стручни чланак (peer-reviewed), објављен у часопису Journal of Organic Systems.

Превела за ЈСО: Натали
Извор: Ny undersøgelse: GM-foder skader grise

Напиши коментар