Свет

Дронови убијају цивиле и регрутују џихадисте

Ракете које су даљински лансиране из „дрона” – америчке беспилотне летелице, убиле су у понедељак најмање двојицу осумњичених џихадиста на југу Јемена, јавио је Ројтерс из Сане. Био је то тридесет девети напад ове године из „малих белих авиона”, како, према репортажи „Вашингтон поста”, сељани из ове земље описују ударно америчко оружје у „рату против терора”, који је, после ликвидације Осаме бин Ладена прошле године, из Пакистана измештен управо у Јемен.

У Јемену је данас, како тврде амерички извори, најактивнија џихадистичка испостава, „Ал Каида Арабијског полуострва”, чији су лидери и следбеници на мети беспилотних летелица којима са управља са раздаљине од десетак хиљада километара, из једне војне базе у Невади.

Дронови су омиљено оружје председника Барака Обаме, упркос све гласнијим упозорењима да њихова употреба није правно регулисана и да би велика „колатерална штета” – много погинулих цивила – могла да буде и ратни злочин.

Један баш такав пример је тема репортаже „Вашингтон поста”, која реконструише удар из септембра ове године – када су две америчке ракете прецизно погодиле „тојота” камионет на југу Јемена. Погинуло је 11 путника.

Проблем је међутим што у погођеној „тојоти” на пустињском путу нису биле вође локалних џихадиста него искључиво сељани који су се враћали са пијаце у оближњем граду, Ради. Једна жена је том приликом убијена са седмогодишњом ћерком у наручју, а погинуо је и један 12- годишњи дечак.

Прво саопштење о овом догађају издала је јеменска влада и у њему је речено да су сви убијени припадници Ал Каиде, као и да су напад извршили авиони јеменске ратне авијације – „мигови” набављени још док је Јемен био клијент Совјетског Савеза.

Племенске вође су међутим одмах изнеле своју верзију по којима су ракете стигле „из малих белих авиона” и да су све жртве житељи оближњег села.

Да је то био амерички напад, званично је прошле недеље потврђено и у Вашингтону.

Према „Вашингтон посту”, ово није био први случај да јеменска влада „покрива” свог великог савезника и америчке ударе приказује као своје. За разлику од Пакистана, где постоји и званични отпор америчком ракетирању џихадиста у пограничном подручју са Авганистаном (338 напада од 2004), јеменске власти вољно сарађују. Поготово откако је почетком ове године уз помоћ Вашингтона извршена промена на врху, када је председника Алија Абдулу Салеха после вишегодишње владавине заменио потпредседник Абд Рабу Мансур Хади.

Хадију је америчко савезништво потребно зато што џихадисти угрожавају и режим, а са друге стране због значајне војне помоћи која се мери стотинама милиона долара.

Проблем је међутим што грешке ове врсте – убиства цивила и покушаји да се ствари прикажу другачијим него што јесу – имају нежељени резултат – пораст популарности Ал Каиде и регрутовање њених нових бораца.

Влада у Сани је у овом случају признала грешку и племену чији су припадници убијени као симболичан гест извињења послала је 101 пушку. Грешку је „Вашингтон посту” потврдио и неименовани амерички функционер, објашњењем да се никад не гађају насељена места нити појединачне куће. „Ми се веома трудимо да колатералну штету смањимо на минимум, али као у сваком програму којим управљају људи, грешке се догађају. Ми нисмо савршени.”

Град Рада је око 150 километара удаљен од престонице Сане, и у јануару ове године накратко су га заузели припадници Ал Каиде Арабијског полуострва. Акцијом армије су протерани, али су њени припадници и даље у оближњим селима, где уживају заштиту сељана.

„Рат дроновима не успева – кад год Американци убију 10 џихадиста, Ал Каида регрутује нових стотину”, цитира „Пост” Абдулу Рахмана Бермана, извршног директора јеменске организације за људска права ХООД.

 

Извор: Политика

Напиши коментар