Војни полигон

Руски борбени роботи десетковали џихадисте у Сирији (ВИДЕО)

Шест робота „Платформа-М“ и четири робота „Арго“ који су недавно распоређени у Сирији и тестирани у борбеним условима, коришћени су у нападу на упориште џихадиста.

Platforma-M

По први пут у свету борбени роботи су извели напад на непријатељска утврђења. Јединице сиријске војске су у провинцији Латакија, уз подршку руских стручњака и руских борбених робота, заузеле стратешки торањ „Сиријател“.

Недавно је начелник Генералштаба руских оружаних снага, генерал Герасимов изјавио да Русија покушава да у потпуности аутоматизује битку, и можда ћемо ускоро бити сведоци роботске групе која независно изводи ратне операције.

Користећи ову технологију командни центар може да буде удаљен 5.000 километара од локације где се одвија борба, а слику преко стрима добијају у реалном времену.

Руси су овај систем робота транспортовали у Сирију, да би их на тај начин тестирали у борбеним условима.

У нападу на торањ, коришћено је шест робота „Платформа-М“ и четири робота „Арго“, који су недавно распоређени у Сирији и тестирани у борбеним условима.

Борбени роботи и беспилотне летелице били су повезани са аутоматизованим системом контроле „Андромеда-Д“. Командант напада на торањ је у реалном времену руководио операцијама, док су у Москви оператори војних робота водили напад са видео приказом бојног поља.

Први напад роботи су извели проближивши се утврђењу милитаната на око 120 метара, када су сами отворили ватру, и сами открили непријатеља, тј. ватрене тачке на које су извршили напад. Иза робота је, на удаљености од 150-200 метара, ишла сиријска пешадија која је имала задатак чишћења борбене просторије.

Терористи нису имали никакве шансе, пошти су дронови пратили све њихове покрете, после чега је на њих отворена артиљеријска ватра. Џихадисти су у страху побегли 20 минута након почетка напада робота, остављајући за собом мртве и рањене. На обронцима брда, остало је 70 убијених џихадиста, а сиријска војска је имала само четири рањена.

Платформа-М

Оклопни робот на даљинско управљање „Платформа-М“ наоружан је са четири ракетна бацача и један даљински контролисан митраљез Калашњиков. Основна сврха система су удари против стационарних и покретних циљева. Поред тога, „Платформа-М“ може да спроведе извиђање и патроле на одређеној територији и да осигура пролазак кроз минско поље. Рад на систему је трајао неколико година а тек недавно је почела масовна производња.

Борбено возило Арго

„Арго“ је дизајниран тако да спроведе извиђачке мисије и пружа ватрену подршку за слетање. Систем оружја је намењен уништавању опреме и људства. Осим тога се може користити за испоруку. „Арго“ тежи око тону. Дужине је 3,4 м, ширине 1,85 м, висине 1,65 м. На терену има максималну брзину од 20 км/час, а на води 4,6 км/час. Може непрекидно да ради више од 20 сати, а наоружан је митраљезом калибра 7,62 мм, три гранате РПГ-26, и два бацача граната РСхГ-2.

Коментари (3)

  1. srdjo каже:

    Can it refill , too thrown by sky on a point.

  2. Petar каже:

    Hahahaha…sad ce Ameri da pojedu sopstveno govno, a i Rusko jer ce im Rusi pobrkati racune…kobajagi se Ameri bore protiv islamske drzave, koju su sami stvorili, obucili i naoruzali i protiv koje se efektivno i ne bore, jer i mje cilj uklanjanje Asada…nisam pristalica Asada, ali sam pristalica Ruske intervencije u Siriji, da oni pokazu ko se zaista bori protiv islamista, kojih, na nasu nesrecu, ima previse i na Balkanu…to ce biti sledece ratiste koje ce Ameri stvoriti da bi zadali jos jedan udar Evropi…svi ratovi u bivsoj Jugoslaviji su bili orkestrirani od strane Amera, da bi se oslabio uticaj Rusije na Balkanu…uspeli su na neki nacin, ali na dugorocne staze ce svakako izgubiti…Slovenski pravoslavni narod se polako budi, najbrojnije je to narod u Evropi i konacno ce dobiti svoje pravo mesto na svetskoj sceni…ZIVELA RUSIJA, ZIVELA SRBIJA, ZIVEO PRAVOSLAVNI SLOVENSKI NAROD

Напиши коментар