Србија

Влада Србије тајно опрема 15 касарни за смештај исламских миграната

Влада Србије почела је да спроводи тајни план за опремање више десетина локација за дужи смештај избеглица на најмање петнаест локација, сазнаје Данас из дипломатских извора. Како су нам пренели наши саговорници, реч је о војним локацијама, односно најмање 15 бивших касарни, а план се спроводи у тајности како би се избегло узбуњивање грађана, прецизније – негативна реакција јавности.

migranti-makedonija

С друге стране, како Данас сазнаје од извора блиских Влади Србије, на прошлонедељној седници изашло је на видело незадовољство радом министра Александра Вулина, који је у Влади задужен за проблеме миграната.

„На седници Владе Србије прошле седмице више министара изразило је незадовољство радом Александра Вулина поводом тога како он обавља дужност координатора Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова. Примедбе су се односиле на то како министар за рад руководи начинима за решавање избегличке кризе. Више чланова владе сматра да је Вулин потпуно довео у заблуду премијера Александра Вучића како тело којим руководи на прави начин помаже избеглицама и чине кораке за предупређење новонасталих проблема. Дакле, на седници Владе углавном су се чула другачија мишљења од тог“, напомињу извори Данаса.

Дипломатски извори, задужени за помоћ Србији у решавању проблема са избеглицама, истичу за Данас да Влада Србије планира да у наредном периоду прихвати 12.000 избеглица, што је за ЕУ недовољан број, односно европски званичници тражиће од Србије да прихвати много више.

„Србија је кренула да спроводи тајни план за опремање више десетина локација за дужи смештај избеглица на најмање 15 локација. На најмање 15 војних локација, углавном бивших касарни, биће смештене избеглице. Влада Србије то чини тајно због евентуалне негативне реакције јавности. Проблем ће настати у томе што Влада планира да смести 12.000 избеглица а ЕУ ће тражити много, много више“, истичу саговорници нашег листа.

Како је Данас већ известио, испуњење задатака из акционог плана од 17 тачака за суочавање са избегличком кризом, који је усвојен на самиту у Бриселу, представља нови услов, односно формално очекивање од Србије у процесу европских интеграција. Како је Данасу речено у дипломатским изворима задуженим за помоћ Србији у решавању проблема са избеглицама, то значи да Србија, за разлику од претходних шест месеци, више неће моћи само да преусмерава избеглице на границе са Хрватском или Мађарском, већ ће морати да изгради и обезбеди смештајне капацитете за више десетина хиљада избеглица који ће се дуже време задржавати у земљи.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче у Москви да ће Србија задржати пристојан и толерантан однос према мигрантима из земаља Блиског истока и поручио да су катастрофична предвиђања о томе да ће више стотина хиљада њих остати у Србији – глупост. Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да у Србији има оних који се баве теоријама завере и који увек имају „апокалиптична предвиђања“, те да њих није много, али да су гласни.

„Пажња владе биће још већа, показаћемо још већу озбиљност и одговорност и да смо добри људи“, рекао је Вучић. Он је истакао да Србија тиме не тргује, јер углед не може да се купи, да су цела Европа и свет могли да виде какви су Србија и њено руководство.

„Они који би да шире панику и причају глупости да ће овде да живи више стотина хиљада миграната… Они не желе да живе овде, али долази зима и морате да им дате ћебе и кров над главом“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је добро лице Србије кад покажете да се озбиљно и одговорно понашате и имате емпатију према онима који су несрећни и морају да пређу хиљаде километара од куће да би преживели.

Посланик Бундестага о превазилажењу избегличке кризе

Јуратовић: Пронађено краткорочно решење

„Донесени закључци са мини-самита у Бриселу говоре о томе колико су лидери Еуропске уније и балканских земаља спознали озбиљност ситуације са избјеглицама и своју одговорности код спречавања настанка хуманитарне катастрофе те да је ово можда посљедња прилика да се под контролу стави ситуација на балканској рути“, каже за Данас Јосип Јуратовић, посланик немачке Социјалдемократске партије у Бундестагу.

Јуратовић упозорава да би „импровизована солидарност, међусобно пребацивање проблема држава на балканској рути једних на друге и нерјешавање проблема избјеглица“ могли лако да доведу у питање опстанак целе ЕУ.

„Овим самитом проблем није ријешен, али се искрено надам да ће, уколико закључци заживе у пракси, што није било случај у пријашњим закључцима самита, све бити хуманије организирано. Проблем избјеглица се неће моћи зауставити, али уз разне механизме, добру организацију, договоре и дијалоге земаља на балканској рути ублажит ће се и довести у контролу избјеглички вал те спријечити улазак лажних миграната. Ово је краткорочно олакшање, стога је неопходно радити на дугорочном рјешењу ради избјеглица али и ради цијеле ЕУ,“ поручује саговорник Данаса.

 

С. Чонградин / Данас

Напиши коментар