Србија

Београд: Авганистанац хтео да запали Патријаршију?!

Авганистанац Џемаил С. (27) ухапшен је због сумње да је другог дана Ускрса (2. мај) хтео да запали Патријаршију у центру Београда!

Патријаршија

Џемаил је тог дана намерно изазвао пожар у баракама које се налазе тик уз зграду Патријаршије, а постоји основана сумња да је он заправо намеравао да се ватра прошири и уништи седиште Српске православне цркве, што је спречено ефикасном реакцијом ватрогасаца!

Притом, све се то десило баш у време када су под сумњивим околностима у Њујорку (САД), Аустралији и Русији изгореле православне богомоље!

Извор из врха МУП каже да је полиција одмах после пожара покренула истрагу и да је Џемаил чак три пута мењао исказ.

„Наиме, 2. маја увече букнуле су бараке на Косанчићевом венцу. Ватрогасци су брзо реаговали и угасили пожар који је умало захватио и зграду Патријаршије. Џемаил се тада нагутао дима и пружена му је помоћ, а затим је саслушан. Најпре је казао да је мигрант и да је шест дана спавао у тој бараци и да ју је случајно запалио“, објашњава извор и додаје да је Џемаил од почетка био сумњив.

„Видело се да нешто крије. Тврдио је да је данима спавао у напуштеним баракама у ђубрету, а био је уредно обучен, обријан, чист и истуширан. Онда је рекао да је запалио неку ћебад како би се угрејао и да се пожар случајно нагло проширио“, наводи саговорник.

Како се овај инцидент поклопио са паљењем неколико православних богомоља по свету, инспектори су детаљно проверили Авганистанца.

„Приликом хапшења био је припит и измерено му је око промил алкохола у крви. Код њега је пронађено око 900 евра које му је, по његовој причи, неко уплатио из иностранства. Провером је утврђено да је тај новац уплаћен преко „Вестерн јуниона“, али је прималац био неко са потпуно другим идентитетом и документима. Џемаил није знао да објасни ко је то. Тврдио је, такође, да је доктор из Кабула, али говори само персијски језик, што указује да је пореклом из Ирана. Онда је након неколико дана у притвору променио причу и испричао како је у ствари хтео да се спали јер није више могао да издржи избеглиштво. Али након пожара имао је само лакше телесне повреде, мало се нагутао дима, што значи да је и ту слагао“, додаје извор.

Да све буде још сумњивије, када је Џемаилу понуђен контакт са авганистанском амбасадом, он је то одлучно одбио.

„Није желео да објасни зашто. Неколико пута је поновио да жели у Немачку и да ништа лоше није урадио. Он није могао непримећен да уђе у Патријаршију и да је запали јер је добро обезбеђена. У полицији основано сумњају да је хтео да је уништи паљењем оближњих барака, али само још треба утврдити да ли је у питању организовани терористички напад или је Џемаил сам нешто умислио“, каже извор.

Против Џемаила је подигнута оптужница због подметања пожара и још се налази у притвору.

Напиши коментар