Свет

Руска авијација напала џихадисте у Сирији

Русија извела први ваздушни напад у Сирији, у близини Хомса, рекао амерички званичник Си-Ен-Ену. Москва још није потврдила ову информацију. Путин истакао да је деловање Русије у Сирији „привремено“

su-27

Амерички званичник каже да је Вашингтон био унапред обавештен о предстојећим руским нападима на ИД у Сирији, јавља Би-Би-Си.

Власти у Дамаску су раније данас потврдиле да је председник Сирије Башар ел Асад тражио војну помоћ од Русије у борби против џихадиста Исламске државе.

“Руске ваздухопловне снаге су послате у Сирију након захтева сиријске државе у писму председника Асада упућеном председнику Путину, у коме се налазио позив за слање руских ваздухопловних снага као део иницијативе председника Путина у борби против тероризма”, наводи се у саопштењу канцеларије сиријског председника, пренео је АФП, наводи Танјуг.

Горњи дом руског парламента једногласно је одобрио захтев председника Владимира Путина за употребу руске војске у Сирији. Путин је, како преноси “Спутњик” истакао да ће деловање Русије у Сирији бити “привремено”, као и да ће руска војска изводити искључиво ваздушне ударе као подршка сиријској влади.

“Надамо се да ће напори Русије да помогне операцији сиријских снага у борби против тероризма, уз учешће наших других партнера, учинити могућим да се у одређеном периоду, ситуација (у Сирији) промени”, рекла је изјавила је председница Савета федерације, горњег дома руског парламента, Валентина Матвијенко.

Матвијенко је истакла да је неопходна “само сагласност и одлука” када ће операција ваздушне подршке Сирији бити покренута, навео је Тас.

“Али, по мом мишљењу, ситуација захтева хитну пажњу, она је кренула у веома негативном смеру”, додала је Матвијенко.

Руски званичник Сергеј Иванов изјавио је раније данас да ће Русија у Сирији, за борбу против ИД, користити искључиво ваздухопловство.

https://www.youtube.com/watch?t=38&v=wkDQUKrkWNQ

 

Новости

Напиши коментар