Свет

Дипломате САД агресивно лобирају за ГМО

Америчке дипломате су у име САД агресивно лобирале за ГМО широм света, показује анализа „процурелих“ депеша са Викиликса.

Група „Фуд енд вотер воч“ (FWW) анализирала је око 900 дипломатских докумената које је пре две године објавио Викиликс и установила „брижљиво уоквирену кампању за разбијање отпора према ГМ производима у Европи“, чиме се, на крају, пре свега помагало великим америчким компанијама и пољопривредном бизнису у САД.

Како преноси британски „Гардијан“, документи показују да су у Европи, али и у другим деловима света, организовани бројни семинари о новим биотехнологијама, конференције за штампу и друге прилике за „прикладне односе са јавношћу“ са циљем да се научници, медији, пољопривредници, велики играчи у тој грани привреде, али и политичари убеде да су генетски модификовани производи „безбедни и корисни“.

„Узнемирујуће је то што је влада САД инвестирала толико труда у промоцију једне привредне гране. Потребно је видети колико су ове активности заиста утицале на законодавство и прописе у земљама у којима је таква кампања извођена. Уместо да се фокусирају на безбедност и промоцију демократије, они се фокусирају на притискање страних влада“, рекла је Венона Хаутер, извршна директора FWW.

Извештај групе указује и на моћ пољопривредних гиганата из САД, као што је компанија „Монсанто“, која се труди да и у Америци, али и у свету наметне своје патентирано ГМ семе соје.

О томе сведочи и недавна пресуда Врховног суда у Индијани, према којој је једном пољопривреднику наложено да мора да купује семе директно од „Монсанта“ сваки пут када жели нови засад.

Амерички Стејт департмент није стао само на лобирању, већ је покушао да утиче и на законодавство, наводи се у извештају.

„Званичници САД су заузели чврст став против закона о јасном означавању паковања ГМ хране, као и против забране увоза ГМО“, наводи се у извештају.

Од 900 прегледаних докумената у седам одсто се спомињу одређене компаније, а у чак шест одсто директно Монсанто.

Истиче се и податак да је ова врста „корпоративне дипломатије“ била двоструко учесталија од дипломатских напора за помоћ у храни.

Коментари (2)

  1. Воја каже:

    Američka politika je (ne samo na ovom primeru) pokazala svoju specifičnu izopačenost prema prvo zemljama u razvoju već i prema najvećem delu čovečanstva. S sobzirom na brojne primere necivilizacijskog i nehumanog odnosa prema zemljama u razvoju, a posebno prema nerazvijenima, američka privredna i politička hegemonija doživljava svakim danom nove i nove modalitete i nastupa vrlo agresivno (da pojednostavim) američkom biznisu je više stalo (ako može) da nas sve potruje, uništi ili učini ekonomsim i političkim robovima SAD, nego što uopšte žele napredak- prosperitet čovečanstva. Na kraju svaki razuman čovek (hteo to svesno ili ne) na neki način mora da bar izrazi određene simpatije prema najradikalnijem terorizmu (ovg trebutka tu je na čelu muslimanski ekstremizam) kao vid nekog izraza otpora pogubnoj američkoj politici prema svetu. Jasno je da je muslimanski ekstremizam prema SAD samo “plašenje ježa golim dupetom”, ali interesantna su sve češće ekstrfemno-terorističke aktivnosti na samom tlu SAD od strane državljan te države i kuda će sve to odvesti takozvanu američku demokratiju.

  2. Aleksandar каже:

    Biznis velik za njih pa morajud a zarade 500 milijardi$ za svojekorporacije i samo d ajure svuda i d alobiraju jer proit je odlican za njih i korporaciju monsato.I kako ce biti stanje na berzi.Uglavnom da biznis cveta.

Напиши коментар