Србија

Дачић дао 22,8 милиона динара Новици Тончеву!

Министарство унутрашњих послова, којим руководи лидер СПС-а Ивица Дачић, исплатило је током 2010. по основу уговорених грађевинских послова око 22,8 милиона динара фирми „Тончев градња“, која је исте године донирала 300.000 динара премијеровој странци. Власник ове фирме је Новица Тончев, председник општине Сурдулица и члан Председништва СПС-а, иначе рођени брат Ивице Тончева, саветника премијера.

Наиме, према подацима из базе података Балканске истраживачке мреже (BIRN) о томе како су министарства Владе Србије трошила јавна средства из буџета на специјализоване услуге и услуге по уговору, МУП Србије је током 2010. исплатио фирми „Тончев градња“ укупно 22.784.145 динара кроз седам уговора за специјализоване услуге. Један од тих уговора, вредан 13.819.000 динара, односи се, према подацима из информатора МУП-а, на изградњу ватрогасног дома у Зајечару. У информатору министарства, међутим, нису доступни подаци о осталим уговорима са „Тончев градњом“ те је непознато за које послове је тој фирми уплаћено преосталих 8.965.145 милиона динара кроз шест исплата и у каквом поступку за јавне набавке су ти послови уговорени.

Из МУП-а нашем листу нису послали образложење за направљени расход од скоро девет милиона динара, иако смо им питања упутили још 10. априла. Тако смо остали ускраћени и за коментар сматрају ли примереним да министарство којим управља лидер СПС-а послује са фирмом чији је власник високи функционер социјалиста.

Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија нема дилему да је реч о неморалном поступању, чак иако је оно законито.

– Са моралног становишта је проблематично, а у нормалним земљама и недопустиво да приватна фирма државног функционера послује са јавним институцијама, што може бити основ сумње на корупцију. Наш закон, међутим, то допушта уз обавезу да функционер пренесе управљачка права на треће лице и да његова фирма пријављује Агенцији за борбу против корупције ушешће на јавним тендерима. У складу с тим, Агенција у овом случају има обавезу да провери да ли је „Тончев градња“ испунила ове услове – истакао је Добрашиновић.

Тончев: Ако имам најбољу понуду, зашто да не радим за државу?

Новица Тончев потврдио је да је његова фирма за МУП градила ватрогасни дом у Зајечару, негирајући да су му у томе помогле партијска књижица и родбинске везе.

– Учествовали смо на два тендера МУП-а и добили тај посао вредан укупно 50 милиона динара. За први тендер смо добили око 14 милиона, а остатак за другу фазу радова нам је исплаћиван у траншама. Све је урађено по закону, јавили смо се на тендер и победили са најбољом понудом – рекао је Тончев. Он истиче да „Тончев градња“ послује већ 25 година и да редовно учествује на јавним тендерима.

– Док држава то не забрани, ја нећу да отпустим 150 радника зато што сам функционер. У политику сам ушао као богат човек, а не да бих се обогатио. Из моралних разлога одлучио сам да фирма не учествује на тендерима у Сурдилици када сам постао њен председник, али ако испуњавам све услове и имам најбољу понуду, зашто да не радим за државу – закључио је Тончев.

Навикао на државне јасле

Према подацима са портала Управе за јавне набавке, „Тончев градња“ је прошле године зарадила 183 милиона динара само од пословања са државом, а 2011. безмало 519 милиона, при чему је укупни приход фирме исте године био око 786 милиона динара. Такође, 2010. је та фирма на јавним тендерима зарадила 185 милиона, годину пре тога 200 милиона, док је 313 милиона динара зарадила на државним пословима 2008. Поред МУП-а, пословала је често са министарствима одбране и финансија, али и здравља и просвете, која воде такође кадарови социјалиста.

Послови са МУП-ом без контроле!

Агенција за борбу против корупције је прошле године поднела прекршајну пријаву против директора „Тончев градње“ јер та фирма није обавештавала Агенцију о учешћу на тандерима за јавне набавке. У Агенцији, како нам је речено, немају сазнања да ли је тај прекршајни поступак окончан на суду, али истичу да је након његовог покретања „Тончев градња“ почела да их обавештава о учешћу у поступцима јавних набавки. Ипак, информације о пословању са МУП-ом из 2010. нису доступне ни у регистру Агенције, а како су, према подацима BIRN-а, уговорене суме исплаћене кроз конто за специјализоване услуге, измакле су и надзору државног ревизора у контроли финансијског извештаја МУП-а за 2010.

Напиши коментар