Република Српска

Обиљежена годишњица формирања Седмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас у Приједору, гдје је присуствовао обиљежавању 23 године од формирања Седмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Српске, да је дужност свих сјећати се и одавати почаст јунацима који су положили највећу жртву за Републику Српску – свој живот.

“Обиљежавање дана ратних јединица прилика је да се сви заједно присјетимо оних који су дали своје животе за стварање Српске и да им одамо почаст. Данас смо овдје да се присјетимо оснивања приједорског одреда специјалне полиције”, нагласио је Лукач.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је и сам, као припадник Војске Српске, имао прилику да велики број борбених дејстава изведе са бригадом специјалне полиције и да и посљедња дејства у протеклом рату буду на овом простору Подгрмеча и Приједора и са припадницма Седмог одреда специјалне полиције.

“Данас желим да одам дужну пошту погинулим припадницима одреда полиције, да изразим дубоко поштовање према свим припадницима Специјалне бригаде полиције и да истакнем њихов огроман допринос који су дали у стварању Српске. То је била једна од најмобилнијих јединица коју смо имали на простору Републике Српске”, нагласио је Савчић.

Ратни командант Седмог одреда Специјалне бригаде полиција МУП-а Републике Српске Златко Брдар рекао је да обиљежавање 23 године од формирања овог одреда представља могућност да се њени припадници присјете својих сабораца и да одају дужну пошту погинулим друговима.

“Са поносом се присјећамо оснивања, али и наших погинулих другова, њихових војничких врлина, храбрости, дјела и лика, а уједно водимо бригу и о њиховим породицама”, истакао је Брдар.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је ово прилика за присјећање на часна имена људи који су уградили највише за одбрану темеља Републике Српске и части народа који је овдје живио.

“Град Приједор поносан је на припаднике Седмог одреда специјалне полиције који у доказали да се чојство и витештво и у рату доказује и тиме допринијели да ми данас градимо мирну будућност у којој ће живјети њихови и наши потомци”, рекао је Ђаковић.

На 23 године од формирања Седмог одреда специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске служен је парастос у Цркви Свете Тројице, положен вијенац испред споменика “За крст часни” свим погинулим приједорским борцима, те положени вијенци испред спомен-плоче за седам погинулих припадника одреда и прислужене свијеће и згради полиције.

Вијенце су положили и представници Центра јавне безбједности Приједор, команде Специјалне јединице МУП-а Републике Српске, делегације одреда Специјалне бригаде полиције из Требиња, Добоја, Фоче, Пала и Илиџе, те породице погинулих припадника специјалне бригаде из Приједора.

 

РТРС / СРНА

Напиши коментар